Mini pączki

59 Komentarzy
Mini pączki

Puszyste pączki drożdżowe w wersji mini. To klasyczne pączki, tylko że małe. Zrobiłam je bez nadzienia i obtoczyłam w cukrze. Wszyscy je uwielbiają, a szczególnie dzieci, którym nie zawsze pasuje nadzienie w pączkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je po upieczeniu nadziać, ale również bez nadzienia pączki są przepyszne.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu (wódki lub soku z cytryny)

Do obtoczenia:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Resztę z 250 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 25 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  6. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 170°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 1,5- 2 minut z jednej strony.

2

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. W miseczce wymieszać cukier i cukier waniliowy. Lekko ciepłe pączki wkładać pojedynczo do miseczki i obtoczyć w cukrze.

3

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Mini pączki Mini pączki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marietta · 5 lat temu
    Czy zamiast masła można dać Ramę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, może być margaryna przeznaczona do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Wyszły idealne. Puszyste i mięciutkie. Pychota. Ja zrobilam trochę większe. Wyszło mi 8 pączków z podanych proporcji. Taka próba przed tlustym czwartkiem :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Czy można użyć suchych drożdży? I jeśli tak to ile?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, 1,5 łyżeczki drożdży instant. Wystarczy wymieszać je z mąką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kika · 6 lat temu
    Koniecznie muszę wypróbować. Wyglądaja smakowicie. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.