Mini pączki

57 Komentarzy
Mini pączki

Puszyste pączki drożdżowe w wersji mini. To klasyczne pączki, tylko że małe. Zrobiłam je bez nadzienia i obtoczyłam w cukrze. Wszyscy je uwielbiają, a szczególnie dzieci, którym nie zawsze pasuje nadzienie w pączkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je po upieczeniu nadziać, ale również bez nadzienia pączki są przepyszne.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu (wódki lub soku z cytryny)

Do obtoczenia:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Resztę z 250 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 25 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  6. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 170°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 1,5- 2 minut z jednej strony.

2

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. W miseczce wymieszać cukier i cukier waniliowy. Lekko ciepłe pączki wkładać pojedynczo do miseczki i obtoczyć w cukrze.

3

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Mini pączki Mini pączki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Robiłam 3 razy z Pani przepisu i niestety za każdym razem pączki strasznie piły olej :( już nie wiem co robię nie tak. Używam oleju, a do ciasta daję spirytus. Uwielbiam Pani przepisy, ale te pączki mi nie wychodzą. Nie wiem w czym może tkwić problem. Proszę o komentarz :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 3 lat temu
      Olej za mało rozgrzany
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dominika · 3 lat temu
        Był dobrze rozgrzany
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Też stawiam na słabo rozgrzany olej. Nie ma innego powodu (wm)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Dominika · 3 lat temu
            Tyle, że był dobrze rozgrzany, bo zanim cokolwiek włożyłam to sprawdzam temperaturę oleju. Poza tym to tylko pierwsza partia by taka była, ja nie wyłączam oleju po wyjściu pączków tylko dalej on się grzeje na to samym stopniu i wkładam następne. Wszystkie paczki były nasączone niestety.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Pycha. Pączki wyszły idealne. Przepis rewelacyjny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Mega przepyszny przepis! U mnie w wersji (nie)fit z polewa czekoladowa i bita śmietana 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Pączki są przepyszne! Koniecznie spróbujcie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Przepis super, wczoraj robiłam z podwójnej porcji, dziś z poczwórnej;) nie mam szprycy, spróbuję nadziać je strzykawka;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kacper · 4 lat temu
    Wyszły pyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Robiłam z potrójnej porcji i to za mało😌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Pyszne, delikatne i mięciutkie. Znikają w mgnieniu oka 😁🤭
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kacper · 4 lat temu
    Czy mogę po prostu podwoić ilość składników żeby wyszło mi 40 pączków?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Rewelacyjny przepis!Miękkie i delikatne-znikły w sekundzie🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Paczki przepyszne , lekkie i miękkie. Wytrzymały zaledwie 30 minut po upieczeniu. Wykrawałam od literatki i wyszło ok 20średnich pączków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    (heart)Zeby miec wiecej pączków mozna podwajac skladniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patka2 · 4 lat temu
    Pyszne i puszyste. Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marietta · 4 lat temu
    Czy można zrobić te paczki z nadzieniem ? Jeżeli tak to nadzienie dac szprycą czy ciasto rozwalkowac, i na kółeczka nakładać nadzienie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Czy mozna dac mleko bez laktozy?😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Super przepis. Pączki wyszły puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Uls · 5 lat temu
    Przepyszne pączusie. Teraz od zawsze je bede robic. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marietta · 5 lat temu
    Czy zamiast masła można dać Ramę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Wyszły idealne. Puszyste i mięciutkie. Pychota. Ja zrobilam trochę większe. Wyszło mi 8 pączków z podanych proporcji. Taka próba przed tlustym czwartkiem :D