Mini pączki

55 Komentarzy
Mini pączki

Puszyste pączki drożdżowe w wersji mini. To klasyczne pączki, tylko że małe. Zrobiłam je bez nadzienia i obtoczyłam w cukrze. Wszyscy je uwielbiają, a szczególnie dzieci, którym nie zawsze pasuje nadzienie w pączkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je po upieczeniu nadziać, ale również bez nadzienia pączki są przepyszne.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu (wódki lub soku z cytryny)

Do obtoczenia:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Resztę z 250 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 25 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  6. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 170°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 1,5- 2 minut z jednej strony.

2

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. W miseczce wymieszać cukier i cukier waniliowy. Lekko ciepłe pączki wkładać pojedynczo do miseczki i obtoczyć w cukrze.

3

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Mini pączki Mini pączki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 7 dni temu
    Czy paczki można mrozić? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 dni temu
      Oczywiście. Chłodne pączki włożyć do worka do mrożenia i zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Samara · 5 miesięcy temu
    Robię dzisiaj drugi raz z podwójnej porcji, są pyszne, tylko niestety zapomniałam dodać resztę cukru do ciasta 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 8 miesięcy temu
    Wychodzą jak marzenie. Gorąco polecam 😀🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 miesięcy temu
    Polecam przepis! Paczki przepyszne 😋 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 10 miesięcy temu
    Polecam, paczki są przepyszne! Robiłam od razu z dwóch porcji, wszystko zniknęło 😋 po upieczeniu nadziałam dżemem malinowym 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mika · 11 miesięcy temu
    Cudowne✨ zrobiły furorę na wigilii, polecam:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arleta · 1 lat temu
    Pyszne! Robiłam pierwszy raz.  Nadziałam dżemem i nutellą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Jarkiewicz-Dziedzic · 1 lat temu
    Poprostu niebo nawet jak na moje umiejętności wyszły przepyszne ❤️.Niestety zdjęcie po zjedzeniu na szybko 3 pączusiów ponieważ nie mogłam się im oprzeć 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anastasia Reso · 1 lat temu
    Ja trochę zmodyfikowałam przepis i wypełniłam je kajmakiem. MEGA! 🌸
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miroslawa · 1 lat temu
    Piekłam z tego przepisu pierwszy raz, pączusie wyszły bardzo dobre, też polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Becia · 1 lat temu
    ja robię po 3 porcję :)  oprocz wódki dodaje amaretto i część startej  skórki z pomarańczy, z reszty pomaranczy wyciskam sok i mieszam z cukrem pudrem z częścią skórki; wychodzi obłędny lukier
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    robie od razu podwojna porcje :) polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Dzisiaj robilam 2 razy bo pierwsza partia za szybko zniknęła 😁 Pączki mega🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beti · 2 lat temu
    Polecam są naprawdę przepyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 2 lat temu
    Najlepsze , mój szwedzki chłopak uwielbia 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 2 lat temu
    Polecam 😉, pączki robiłam z tego przepisu po raz pierwszy, a wyszły mięciutkie i pyszne. Na pewno ten przepis zostanie ze mną na dłużej 💕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wwk · 2 lat temu
    Dziś syn zasmakował od kolegi ,a teraz ja robię w domu paczusie ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gromek Kinga · 2 lat temu
    Obłędne🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Jak pierwszy raz zrobiłam ten przepis, od razu wiedziałam, że będą pyszne. Teraz zawsze gdy pączki to tylko z tego przepisu ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    Robiłam 3 razy z Pani przepisu i niestety za każdym razem pączki strasznie piły olej :( już nie wiem co robię nie tak. Używam oleju, a do ciasta daję spirytus. Uwielbiam Pani przepisy, ale te pączki mi nie wychodzą. Nie wiem w czym może tkwić problem. Proszę o komentarz :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 2 lat temu
      Olej za mało rozgrzany
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dominika · 2 lat temu
        Był dobrze rozgrzany
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Też stawiam na słabo rozgrzany olej. Nie ma innego powodu (wm)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Dominika · 2 lat temu
            Tyle, że był dobrze rozgrzany, bo zanim cokolwiek włożyłam to sprawdzam temperaturę oleju. Poza tym to tylko pierwsza partia by taka była, ja nie wyłączam oleju po wyjściu pączków tylko dalej on się grzeje na to samym stopniu i wkładam następne. Wszystkie paczki były nasączone niestety.