Mini pączki

57 Komentarzy
Mini pączki

Puszyste pączki drożdżowe w wersji mini. To klasyczne pączki, tylko że małe. Zrobiłam je bez nadzienia i obtoczyłam w cukrze. Wszyscy je uwielbiają, a szczególnie dzieci, którym nie zawsze pasuje nadzienie w pączkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je po upieczeniu nadziać, ale również bez nadzienia pączki są przepyszne.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu (wódki lub soku z cytryny)

Do obtoczenia:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Resztę z 250 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 25 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  6. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 170°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 1,5- 2 minut z jednej strony.

2

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. W miseczce wymieszać cukier i cukier waniliowy. Lekko ciepłe pączki wkładać pojedynczo do miseczki i obtoczyć w cukrze.

3

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Mini pączki Mini pączki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelina · 14 dni temu
    Czy paczki można upiec w piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 miesięcy temu
    Czy paczki można mrozić? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Oczywiście. Chłodne pączki włożyć do worka do mrożenia i zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Samara · 7 miesięcy temu
    Robię dzisiaj drugi raz z podwójnej porcji, są pyszne, tylko niestety zapomniałam dodać resztę cukru do ciasta 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 miesięcy temu
    Wychodzą jak marzenie. Gorąco polecam 😀🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 miesięcy temu
    Polecam przepis! Paczki przepyszne 😋 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 1 lat temu
    Polecam, paczki są przepyszne! Robiłam od razu z dwóch porcji, wszystko zniknęło 😋 po upieczeniu nadziałam dżemem malinowym 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mika · 1 lat temu
    Cudowne✨ zrobiły furorę na wigilii, polecam:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arleta · 1 lat temu
    Pyszne! Robiłam pierwszy raz.  Nadziałam dżemem i nutellą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Jarkiewicz-Dziedzic · 1 lat temu
    Poprostu niebo nawet jak na moje umiejętności wyszły przepyszne ❤️.Niestety zdjęcie po zjedzeniu na szybko 3 pączusiów ponieważ nie mogłam się im oprzeć 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anastasia Reso · 1 lat temu
    Ja trochę zmodyfikowałam przepis i wypełniłam je kajmakiem. MEGA! 🌸
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miroslawa · 1 lat temu
    Piekłam z tego przepisu pierwszy raz, pączusie wyszły bardzo dobre, też polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Becia · 1 lat temu
    ja robię po 3 porcję :)  oprocz wódki dodaje amaretto i część startej  skórki z pomarańczy, z reszty pomaranczy wyciskam sok i mieszam z cukrem pudrem z częścią skórki; wychodzi obłędny lukier
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    robie od razu podwojna porcje :) polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Dzisiaj robilam 2 razy bo pierwsza partia za szybko zniknęła 😁 Pączki mega🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beti · 2 lat temu
    Polecam są naprawdę przepyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 2 lat temu
    Najlepsze , mój szwedzki chłopak uwielbia 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 2 lat temu
    Polecam 😉, pączki robiłam z tego przepisu po raz pierwszy, a wyszły mięciutkie i pyszne. Na pewno ten przepis zostanie ze mną na dłużej 💕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wwk · 2 lat temu
    Dziś syn zasmakował od kolegi ,a teraz ja robię w domu paczusie ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gromek Kinga · 2 lat temu
    Obłędne🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Jak pierwszy raz zrobiłam ten przepis, od razu wiedziałam, że będą pyszne. Teraz zawsze gdy pączki to tylko z tego przepisu ❤️