Puszyste pączki drożdżowe w wersji mini. To klasyczne pączki, tylko że małe. Zrobiłam je bez nadzienia i obtoczyłam w cukrze. Wszyscy je uwielbiają, a szczególnie dzieci, którym nie zawsze pasuje nadzienie w pączkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je po upieczeniu nadziać, ale również bez nadzienia pączki są przepyszne.
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić.
Resztę z 250 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 25 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 170°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 1,5- 2 minut z jednej strony.
Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
W miseczce wymieszać cukier i cukier waniliowy. Lekko ciepłe pączki wkładać pojedynczo do miseczki i obtoczyć w cukrze.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
2 miesięcy temu
Ciasto słabo uroslo, za mało drożdży.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
7 miesięcy temu
Wycinane kieliszkiem😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada ·
7 miesięcy temu
Nigdy nie robiłam, a te wychodzą pyszne.😃 Tylko ja upraszczam pracę i wycinam małym kieliszkiem i nic nie formuje😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelina ·
11 miesięcy temu
Czy paczki można upiec w piekarniku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
11 miesięcy temu
Można, ale wyjdą w smaku jak drożdżówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
1 lat temu
Czy paczki można mrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Oczywiście. Chłodne pączki włożyć do worka do mrożenia i zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Samara·
1 lat temu
Robię dzisiaj drugi raz z podwójnej porcji, są pyszne, tylko niestety zapomniałam dodać resztę cukru do ciasta 🙈
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
To może je nadziej np. dżemem, albo polukruj 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
1 lat temu
Wychodzą jak marzenie. Gorąco polecam 😀🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Polecam przepis! Paczki przepyszne 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksana·
1 lat temu
Polecam, paczki są przepyszne! Robiłam od razu z dwóch porcji, wszystko zniknęło 😋 po upieczeniu nadziałam dżemem malinowym
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mika·
2 lat temu
Cudowne✨ zrobiły furorę na wigilii, polecam:)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arleta ·
2 lat temu
Pyszne! Robiłam pierwszy raz. Nadziałam dżemem i nutellą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka Jarkiewicz-Dziedzic·
2 lat temu
Poprostu niebo nawet jak na moje umiejętności wyszły przepyszne ❤️.Niestety zdjęcie po zjedzeniu na szybko 3 pączusiów ponieważ nie mogłam się im oprzeć
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anastasia Reso·
2 lat temu
Ja trochę zmodyfikowałam przepis i wypełniłam je kajmakiem. MEGA! 🌸
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Miroslawa ·
2 lat temu
Piekłam z tego przepisu pierwszy raz, pączusie wyszły bardzo dobre, też polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Becia·
2 lat temu
ja robię po 3 porcję :) oprocz wódki dodaje amaretto i część startej skórki z pomarańczy, z reszty pomaranczy wyciskam sok i mieszam z cukrem pudrem z częścią skórki; wychodzi obłędny lukier
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
2 lat temu
robie od razu podwojna porcje :) polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Dzisiaj robilam 2 razy bo pierwsza partia za szybko zniknęła 😁 Pączki mega🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beti·
3 lat temu
Polecam są naprawdę przepyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria ·
3 lat temu
Najlepsze , mój szwedzki chłopak uwielbia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nikola·
3 lat temu
Polecam 😉, pączki robiłam z tego przepisu po raz pierwszy, a wyszły mięciutkie i pyszne. Na pewno ten przepis zostanie ze mną na dłużej 💕