Kruche pierniczki

187 Komentarzy
Kruche pierniczki

Nasze ulubione świąteczne pierniczki kruche. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Ciasto jest ciemne, dzięki sporej ilości kakao. Pierniczki idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • ok. 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży* (opcjonalnie)
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na ok. 5- 7 mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. (Otwór na witraż najlepiej wyciąć już na blasze). Do środka nałożyć pokruszone landrynki**. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).

2

  1. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Szczególnie pierniczki z witrażami pozostawić do ostygnięcia na blasze, aby witraż zastygł lub po lekkim ostygnięciu zsunąć pierniczki razem z papierem na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków).
  3. Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Więcej informacji o lukrze czytaj tutaj: "Lukier królewski").
  4. Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
  5. Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.

Uwagi:

*Mogą być również cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale to nie szkodzi.

** Jeśli wycięte w środku kształty nie mają wąskich szczelin np. forma serduszko, to można w środek włożyć po prostu całą landrynkę. U mnie przy serduszkach się to sprawdziło. Sprawdźcie na kilku pierniczkach, bo można zaoszczędzić czas.

Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją, będą wtedy gorzkie.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

9 blach, ok. 140

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Kruche pierniczki Kruche pierniczki
Miałam usunąć to stare zdjęcie, ale jakoś nie mogę ;). Moje dzieciaczki były kiedyś takie malutkie. Moja najmłodsza córka jest już starsza od średniej, która jest na zdjęciu ;)Kruche pierniczki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 4 lat temu
    Witam mam pytanie kiedy można zacząć robić pierniczki ? Jak długo mogą leżeć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Czy można dodać śmietanę 18 zamiast słodkiej lub mleko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Teściowa po zjedzeniu kilku chce przepis ode mnie, syn zachwycony, świat nie doczekały. Będę robić następna i nastepną porcję. To chyba najlepsze rekomendacja😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna M · 4 lat temu
    Witam skąd kupiła Pani foremki ? Np gwiazdki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 4 lat temu
    Witam,czy ten lukier na który dała Pani przepis można barwić barwnikiem w proszku? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Rewelacyjne 💗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Witam czy można nie dodawać cukierków i zrobić własny lukier i czy można kupić jakieś posypki i pisaki żeby dzieci same mogły sobie ozdabiać czy nie i to nie są takie pierniczki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      (nod) Witrażyków nie trzeba robić, a ozdobić można je dowolnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Co jeżeli nie chcemy mieć w środku miód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 5 lat temu
    Ciut zmieniłam przepis ze względu na brak śmietany w domu ale wyszły miękko chrupkie. Dla mnie idealne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Witam, wiem że przepis ma parę lat.. A w tym roku padło na gafę. :( da się uratować ciasto jeżeli wzięłam mąkę krupczatkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga Dark · 5 lat temu
    Witam robie wlasnie pierniki z Pani przepisu, ale mam problem ciasto sie nie kleji co robic? Nie ma mowy o walkowaniu bo tak soe rozwala, wszystko robilam jak w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Pierniczki są rewelacyjne. Regularnie korzystam z Pani przepisów i jeszcze się nie zawiodłam. Wszystkim gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    an · 5 lat temu
    NAPRAWDĘ SĄ KRUCHE I NAJLEPSZE!!!
    Warte upieczenia na Boże Narodzenie!!!
    Bardzo dziękuję za ten przepis :) (ok) (penguin)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 6 lat temu
    Jaki typ maki??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Zwykła mąka pszenna. Ja piekę na niemieckiej mące i ona jest typu 405, ale w Polsce użyj po prostu zwykłej typu 500.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 8 lat temu
    Witam zrobiłam pierniczki tydzień temu i dzisiaj już ich nie ma są pyszne jutro zabieram się za robienie drugiej tury która mam nadzieję wytrzyma do świąt ☺To fakt ciasto trochę się kruszy ale warto się namęczyć bo są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EwaK · 8 lat temu
    Ciasto suche i popękane, włożyłam do piekarnika, ale boję się o efekt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 8 lat temu
    A mi wyszły miękkie i dość łamliwe. Dla mnie "kruche" oznacza trochę chrupiące... W smaku dobre. Nie robiłam odstępstw od przepisu. Co mogło pojsc nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 8 lat temu
    czy zamiast smietany moze byc mleko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ew · 8 lat temu
    Przepis super, a pomysł z witrażami świetny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Witam,
    mam pytanie ile ciasto może poleżeć w lodówce zanim się zacznie wykrawać pierniczki? Mogę je zostawić na noc i dopiero na drugi dzień robić pierniczki?
    PS. Pierniczki robię już drugi rok, są przepyszne!