Pierniczki norymberskie bez mąki, a jedynie z dodatkiem zmielonych i posiekanych orzechów. Pieczone są na opłatkach, ale jeśli upieczemy je bez opłatka to otrzymamy pierniczki bezglutenowe. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Pierniczki pieczone są bez żadnych spulchniaczy, typu proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona, przez co są dość płaskie, ale oblane czekoladą lub polukrowane zyskają na wyglądzie. Naprawdę bardzo smaczne.
100 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
skórka starta z jednej cytryny
skórka starta z jednej pomarańczy
ok. 15 g przyprawy korzennej do piernika
ok. 40 okrągłych opłatków o średnicy 7- 8 cm
Dodatkowo:
czekolada gorzka lub mleczna
cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. (Miksować, aż cukier się rozpuści).
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy, kandyzowane skórki i przyprawę do piernika. Miskę z gotowym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Opłatki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wykładać łyżeczką na opłatki, pozostawiając odstęp od brzegu.
Ciasto na opłatkach:
Ciasto bezpośrednio na blasze:
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 13- 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne pierniczki posmarować roztopioną czekoladą, polukrować lub pozostawić bez polewy.
Źródło: Na podstawie przepisu z magazynu "101 Rezepte, Einfach lecker- Ideen für Geniesser".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jeanette·
1 lat temu
Piekłam w zeszłym roku i były przepyszne i bez opłatka i bez czekolady czy lukru. Choć wygląd taki sobie 🤭 A ile wcześniej można je upiec i jak długo można je przechowywać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Kilka tygodni, do ok. 3 miesięcy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jeanette·
1 lat temu
To się wkrótce zabieram do dzieła :) Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa ·
3 lat temu
Przepis wygląda bardzo smacznie, z tym że... to nie są pierniczki. Dodatek korzennej przyprawy nie robi z tych ciastek pierniczków. To tylko taka uwaga na marginesie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
TG emka ·
5 lat temu
Piekłam w tamtym roku pierwszy raz z tego przepisu. Na opłatkach i w małych papierowych foremkach i wyszły pyszne 😊Na te święta też upiekę bo wszystkim smakowały 🌲
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Podoba mi się pomysł na ala muffinki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina z Amberg·
7 lat temu
bardzo smaczne, lepsze jak ze sklepu, dziękuje za przepis!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kor·
10 lat temu
Przepis bardzo dobry, pierniczki idealne. Polecam! :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna Kuzak·
10 lat temu
Witam :) zaciekawił mnie ten przepis, tym bardziej, ze tak wszyscy zachwalaja. mam zamiar upiec je na świeta tylko proszę mi powiedzieć ile tygodni wcześniej mogę już zacząć? czy podobnie jak ze zwykłymi pierniczkami? pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dorota·
11 lat temu
Witam, robiłam wczoraj te pierniczki, masa smakowała super, ale po upieczeniu są suche i zapychające, mało wilgotne. Na smaku też bardzo dużo straciły. Nie wiem czy zrobiłam coś źle czy po prostu taki przepis....:/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Witam,
Dziękuję za przepis - pierniczki wyszły super, następnym razem pokusiłabym się o zwiększenie ilości skórki pomarańczowej i cytrynowej :) Wesołych Świąt!
zeszly u mnie przed świętami:):):)
smaczniutkie:):):)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
13 lat temu
Pierniczki rzeczywiście przepyszne, jednakże żadna blacha nie urosła ani troszkę. Wszystkie się praktycznie równo spłaszczyły, mimo że próbowałam podnosić i obniżać temperaturę piekarnika oraz wydłużać czas pieczenia. Czy może być tego jeszcze inna przyczyna?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MagiczneWypieki.pl·
13 lat temu
Te pierniczki są przepyszne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika·
14 lat temu
przepis bardzo fajny. zrobiłam z niego muffinki i wyszły bardzo dobre.
p.s nie mialam orzechów włoskich więc zastąpiłam je orzechami laskowymi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
15 lat temu
Pierniczki są rewelacyjne, polecam wszystkim :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosiaa99·
15 lat temu
O szkoda, bo ja lubie takie ciemne pierniczki:))
Ale to nic, czekam na te drugie w takim razie:)
Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
15 lat temu
[b]Gosiu[/b], ciasto jest rzadkie i nie nadaje się do wyciskania foremkami. Na ciasto do wycinania pierniczków poczekaj jeszcze chwileczkę, już upiekłam i za niedługo wstawię na stronkę 8)
[b]Aniu[/b] zapraszam :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
15 lat temu
Pysznie wyglądają te pierniczki:) Coraz częściej i ja myślę o świątecznych pierniczkach, ale i tak zapewne, jak co roku wezmę się za nie na początku grudnia. Wówczas postaram się wypróbować Twój przepis.
Pozdrawiam serdecznie:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
15 lat temu
o kurka, jakie wypasione!
tyle w nich smaków.
i już czuć, że święta za półtora miesiąca ;]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosiaa99·
15 lat temu
Wiesz, bardzo mi si podobaja, gdyz maja duzo dodatkow, a pozatym tak je zachwalasz:)
Powiedz mi, czy myslisz, ze mozna je wycinac foremkami, czy ciasto sie raczej nie nadaje do tego ?