Pierniczki norymberskie bez mąki, a jedynie z dodatkiem zmielonych i posiekanych orzechów. Pieczone są na opłatkach, ale jeśli upieczemy je bez opłatka to otrzymamy pierniczki bezglutenowe. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Pierniczki pieczone są bez żadnych spulchniaczy, typu proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona, przez co są dość płaskie, ale oblane czekoladą lub polukrowane zyskają na wyglądzie. Naprawdę bardzo smaczne.
100 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
skórka starta z jednej cytryny
skórka starta z jednej pomarańczy
ok. 15 g przyprawy korzennej do piernika
ok. 40 okrągłych opłatków o średnicy 7- 8 cm
Dodatkowo:
czekolada gorzka lub mleczna
cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. (Miksować, aż cukier się rozpuści).
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy, kandyzowane skórki i przyprawę do piernika. Miskę z gotowym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Opłatki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wykładać łyżeczką na opłatki, pozostawiając odstęp od brzegu.
Ciasto na opłatkach:
Ciasto bezpośrednio na blasze:
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 13- 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne pierniczki posmarować roztopioną czekoladą, polukrować lub pozostawić bez polewy.
Źródło: Na podstawie przepisu z magazynu "101 Rezepte, Einfach lecker- Ideen für Geniesser".