Oryginalne pierniczki norymberskie

26 Komentarzy
Oryginalne pierniczki norymberskie

Pierniczki norymberskie bez mąki, a jedynie z dodatkiem zmielonych i posiekanych orzechów. Pieczone są na opłatkach, ale jeśli upieczemy je bez opłatka to otrzymamy pierniczki bezglutenowe. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Pierniczki pieczone są bez żadnych spulchniaczy, typu proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona, przez co są dość płaskie, ale oblane czekoladą lub polukrowane zyskają na wyglądzie. Naprawdę bardzo smaczne.

Składniki na ok. 36 sztuk:

Ciasto:

  • 400 g cukru
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240 g posiekanych orzechów laskowych
  • 240 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • ok. 15 g przyprawy korzennej do piernika
  • ok. 40 okrągłych opłatków o średnicy 7- 8 cm

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka lub mleczna
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. (Miksować, aż cukier się rozpuści).
  2. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy, kandyzowane skórki i przyprawę do piernika. Miskę z gotowym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  3. Opłatki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wykładać łyżeczką na opłatki, pozostawiając odstęp od brzegu.

Ciasto na opłatkach:

2

Ciasto bezpośrednio na blasze:

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 13- 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Chłodne pierniczki posmarować roztopioną czekoladą, polukrować lub pozostawić bez polewy.

Źródło: Na podstawie przepisu z magazynu "101 Rezepte, Einfach lecker- Ideen für Geniesser".

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 36

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskieOryginalne pierniczki norymberskie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.