Kruche pierniczki

187 Komentarzy
Kruche pierniczki

Nasze ulubione świąteczne pierniczki kruche. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Ciasto jest ciemne, dzięki sporej ilości kakao. Pierniczki idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • ok. 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży* (opcjonalnie)
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na ok. 5- 7 mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. (Otwór na witraż najlepiej wyciąć już na blasze). Do środka nałożyć pokruszone landrynki**. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).

2

  1. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Szczególnie pierniczki z witrażami pozostawić do ostygnięcia na blasze, aby witraż zastygł lub po lekkim ostygnięciu zsunąć pierniczki razem z papierem na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków).
  3. Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Więcej informacji o lukrze czytaj tutaj: "Lukier królewski").
  4. Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
  5. Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.

Uwagi:

*Mogą być również cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale to nie szkodzi.

** Jeśli wycięte w środku kształty nie mają wąskich szczelin np. forma serduszko, to można w środek włożyć po prostu całą landrynkę. U mnie przy serduszkach się to sprawdziło. Sprawdźcie na kilku pierniczkach, bo można zaoszczędzić czas.

Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją, będą wtedy gorzkie.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

9 blach, ok. 140

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Kruche pierniczki Kruche pierniczki
Miałam usunąć to stare zdjęcie, ale jakoś nie mogę ;). Moje dzieciaczki były kiedyś takie malutkie. Moja najmłodsza córka jest już starsza od średniej, która jest na zdjęciu ;)Kruche pierniczki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 3 lat temu
    Najlepszy przepis jaki miałam. Wykorzystam również na walentynki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 3 lat temu
    Super przepis. Bardzo długo są miękkie. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Czy mogę użyć mąki krupczatki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Ja nie polecam, ciasto wyszło tragicznie. Więcej nerwów niż przyjemności. Robiłam przepis dwa razy, za pierwszym razem nie wyszło, a przynajmniej tak myślałam, wiec spróbowałam drugi raz ale okazało się że to nie moja wina tylko beznadziejnego przepisu. 👎🏼
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      A. · 2 lat temu
      Przepisu używam od dobrych 7 lat. Polecam go wszystkim i jeszcze nie spotkałam się z opinią żeby komuś nie wychodziło.... Także chyba jednak to nie wina przepisu.. Ale złej baletnicy.... 🤔
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 1 lat temu
        No nie wiem, u mnie też tragedia. Ciasto się kruszy i rozwala przy wałkowaniu. Nie pierwszy raz robię pierniczki, ale pierwszy raz z tego przepisu i tyn razem nie wyszły. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 3 lat temu
    Witam świątecznie, Czy mogę użyć tego przepisu przygotowując potem choinki z nich, nakładając jedna na druga? Ze zmiękną szybko w taki sposób? Czy inny przepis byłby lepszy? Dziękuje bardzo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Jak podzielić składniki na połowę porcji?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 3 lat temu
      Każdą ilość składników podzielić na pół :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Świetny przepis na pierniczki!Zrobiłam z połowy porcji i zmniejszylam ilość kakao do 1 łyżki. Wyszły idealne;)Pierniczki rozpływają się w ustach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgośka · 3 lat temu
    Pierniki wyszły świetne. Wszystko zgodnie z przepisem. Ciasto tworzyło jednolitą masę. Polecam i dziękuję za wyśmienity przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Dlaczego ciasto się rozpada? Użyłam wszystkich składników w podanych proporcjach. Co mogę dodać, aby można je było rozwałkować? Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Moze byc kwasnq smietana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    cudowne w smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 3 lat temu
    Pierwszy raz korzystałam dzisiaj z tego przepisu. Pierniczki od razu kruche, a jakie smaczne!!! Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Robię z tego przepisu już 3 rok z rzędu :) co prawda ja bez witrazykow, ale przepis jak dla mnie super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Dziękuję bardzo za przepis, pierniczki są rewelacyjne najlepsze jakie jadłam.Wesołych Świąt 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Niestety za dużo kakao... To murzynki, nie pierniczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Jak upiec pierniczki gdy piekarnik który posiadam nie ma opcji Góra - dół. Jest termoobieg oraz oddzielnie dół i góra. Proszę o podpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Celina · 3 lat temu
    (heart)Pierniczki bardzo dobre w życiu nie jadłam lepszych. Wykonanie też nie zbyt trudne. Bardzo polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Nie wiem co zrobiłam źle ale ciasto mi się kruszy i nie da się go rozwalkowac
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Emilia · 3 lat temu
      Miałam dokładnie to samo, ciasto nie chciało się zagnieść, było zbyt suche.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Justyna · 3 lat temu
        Ja również do 1/3 ciasta już nie dałam rady i dołożyłam 1 jajko i była poprawa. Zastanawiam się czy nie włożyć całych jajek proszę o podpowiedź.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 3 lat temu
        Ja miałam wczoraj podobnie, mimo pobytu ciasta w lodowce. Ponoc zależy to od wilgotności maki. Poradziłam sobie tak ze każdy odcięty nie za duży kawałek ciasta jeszcze raz wygniatałam zwilżając dłonie wodą. A wałkuje się krótkimi ruchami. Jakoś poszło.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Nstalia · 3 lat temu
        Ja robiłam 2 podejscia. Za każdym razem katastrofa.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 3 lat temu
      Tam mają iść całe jajka bo ja też tak miałam ktoś źle napisał .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronka · 3 lat temu
    Czy miód domowej roboty, taki z mleczy i cukru będzie odpowiedni?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Przepis na pierniczki jest wspaniały. Pierniki wyszły takie, jakich oczekiwałam. Dziękuję, że podzielila się Pani przepisem oraz praktycznymi radami, które są bardzo pomocne w trakcie pieczenia.