Piernikowe ludziki

35 Komentarzy

Piernikowe ludziki

Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie ludziki z piernika. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. tygodnia. Ciasto jest bardzo smaczne i przyjemnie się z nim pracuje. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Udekorowane lukrem sprawią wielką radość szczególnie dzieciom. Moje dzieci długo zwlekały przed pierwszym ugryzieniem takiego ludzika. Chodziły z nim jak z zabawką.

Z podanego przepisu można upiec również cienkie i chrupiące pierniki, jeśli takie bardziej preferujecie. Wystarczy rozwałkować ciasto cieniej, niż podaje przepis i piec troszkę dłużej, aż pierniki się ładnie zarumienią. Takie pierniczki można przechowywać w puszcze do miesiąca. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Ciasto piernikowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450g)
  • ¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170g masła
  • ¾ szklanki melasy (ewentualnie ciemnego miodu np. leśnego)
  • 2 łyżki mleka

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • czarne (lub ciemne) perełki cukrowe do dekoracji oczu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, imbir, goździki, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo melasę i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6- 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 15- 20 minut lub do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175- 180°C.
  4. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i ściągnąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać foremką ludziki (można również inne kształty) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i wykrawać kolejne ludziki. (Tak, że nic się nie zmarnuje. Wychodzi ok. 2,5 blachy pierników).

02

  1. Piec jedną blachę po drugiem ok. 8- 11 minut. Bardzo ważne, aby nie piec za długo. Pierniki mają być blade. Muszą pozostać jasne, bo jeśli się zarumienią, będą chrupiące, a nie miękkie w środku. Ciastka pozostawić ok. 2 minut na blasze, kolejno wyłożyć je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Wychodzi najczęściej ponad szklanka do 1,5). Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować pierniki. Pozostawić, aż lukier wyschnie.
  3. Pierniczki przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej do ok. 1 tygodnia.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

15-20min. lub 2- 12godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 8- 11 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

piernikowe ludziki

piernikowe ludziki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arletta · 5 lat temu
    Dzieci robiły same. Za cienko rozwałkowały, ale i tak wyszły pyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    doris · 8 lat temu
    Czy w tych pierniczkach można zrobić witraże?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mopsik · 9 lat temu
    Przepis genialny. Wszystkim smakuje. Najlepszy na świecie. Ja osobiście dodaje więcej miodu i mleka, bo mi wychodzą zdeczka za suche. Przetestowałam wiele przepisów, ten NAJLEPSZY NA ŚWIECIE. Dziękuje serdecznie za niego!
    Ps. Jak komuś nie wychodzi to niech uwzględni fakt, że trzeba w gotowaniu mieć chociaż iskrę talentu. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 10 lat temu
    ciastka są obrzydliwie słodkie... :( niestety nie jestem w ogóle zadowolona, stracony czas i pieniądze, bo pewnie wszystkie wylądują w śmietniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Cześć! Dziękuje za przepis, bardzo mi się przydał, co prawda trochę go zmodyfikowałam ale pierniczki wyszły takie jakie sobie zamarzyłam.
    Zapraszam na bloga na którym podałam modyfikację. Mam nadzieje, ze się nie obrazisz, że w ogóle niektóre części są zgapione od Ciebie. Jeszcze raz dziękuje! ;)
    Wildelight.blogspot.com
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, ten może być. Dla dzieci polecałabym szczególnie inny przepis na pierniczki: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasteczka-bez-nadzienia/258-przepis-na-kruche-pierniczki"]Kliknij na ten link[/url] Konsystencja ciasta jest bardzo fajna i moje dzieci ładnie sobie z nim dawały radę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno wybacz, że tak Cie bombarduje pytaniami ale zależy mi żeby wszystko dobrze wyszło. Dzieci w przedszkolu mojego Syna mająw przedszkolu piec pierniczki, poproszono mnie o dobry przepis na piernoczki które można zjesc od razu po upieczeniu. Czy myslisz, że ten przepis bedzie dla dzieci odpowiedni? do wycinania kształtów itp. ? Dziękuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] robiłam te pierniczki również w wersji bezglutenowej i tam właśnie użyłam przyprawy do piernika. Dałam wtedy 15g gotowej przyprawy do piernika. Miód możesz dać również jasny. Wydaje mi się, że to nie ma znaczenia, która melasa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno i jeszcze jedno, szukałam na internecie melasy i w sprzedazy jest buraczana i trzcinowa, czy to wszystko jedno jaką sie doda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno czyli zamiast cynamonu, gozdzikow i imbiru mozna dodac przyprawe do piernikow? I ile jej dac? I czy to wazne zeby miod byl ciemny?moj jest raczej jasny, czy bedzie to mialo wplyw na smak i kolor? Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] jeśli mają być grube i miękkie to utrzymają się max do tygodnia w puszce. Jeśli zrobić cienkie, chrupiące to możesz je trzymać do miesiąca. Możesz przeczytać o tym we wstępie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Czy ciasteczka mogą być dłużej przetrzymywane niż tydzień w szczelnym pudełku???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kamil · 12 lat temu
    pycha :D :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Basiu[/b] możesz dać przyprawę do piernika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 12 lat temu
    Witam, mam pytanie czy zamiast przypraw osobno mogę dodać przyprawę do piernika czy coś takiego? zastanawiam się czy to jest autorka mieszanka i czy zmiana nie zepsuje efektu. Pozdrawiam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Jojo[/b] są różne rodzaje ciast na pierniki. Jedne wymagają leżakowania, inne nie. Jedne są twarde jak kamień po upieczeniu i potrzebują czasu, aby zmiękły, drugie są miękkie zaraz po przygotowaniu i z czasem się starzeją.
    Zaciekawił mnie Twój piernik, który może leżeć rok. Może podzielisz się z nami przepisem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jojo · 12 lat temu
    Wyglądają apetycznie, aczkolwiek ja nie nazwała bym tego piernikiem. Z Twojego opisu wynika że zachowują świeżość przez tydzień w szczelnym zamknięciu. Z tego co mi zawsze mówiła babcia, piernik to wypiek który lubi leżakować. Sama robię taki, który zaraz po upieczeniu jest smaczny a po roku leżakowania w szafce (owinięty tylko w bawełnianą ściereczkę!!!) jest wyśmienity! naprawdę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Dziękuje za odpowiedz ...
    Zrobiłam już wiele wypieków dzięki Tobie i twoim przepisom, mimo iż jestem bezglutenowcem :-). Ale doszłam do wniosku że będę trzymać się oryginału :)
    Wieczorem będę miała pyszny miodek co równa się pysznym pierniczkom :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Karolino[/b] warto spróbować, dlaczego by nie ;-) Zrób jak piszesz. Musisz dać więcej mleka i dosłodzić, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Bez miodu podejrzewam, że wyjdą jak kruche ciasteczka. Karmelowy posmak na pewno też będzie jak najbardziej pasował. Ciekawa jestem jak Ci to wyjdzie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    A może zamiast miodu pół szklanki rozpuścić w łyżce lub dwóch mleka zrobić taki karmel ...???