Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie ludziki z piernika. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. tygodnia. Ciasto jest bardzo smaczne i przyjemnie się z nim pracuje. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Udekorowane lukrem sprawią wielką radość szczególnie dzieciom. Moje dzieci długo zwlekały przed pierwszym ugryzieniem takiego ludzika. Chodziły z nim jak z zabawką.
Z podanego przepisu można upiec również cienkie i chrupiące pierniki, jeśli takie bardziej preferujecie. Wystarczy rozwałkować ciasto cieniej, niż podaje przepis i piec troszkę dłużej, aż pierniki się ładnie zarumienią. Takie pierniczki można przechowywać w puszcze do miesiąca. Przepis pochodzi z tego blogu.
Składniki: Ciasto piernikowe:
3 szklanki mąki pszennej (450g)
¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
170g masła
¾ szklanki melasy (ewentualnie ciemnego miodu np. leśnego)
2 łyżki mleka
Lukier:
1 białko
1- 1,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
czarne (lub ciemne) perełki cukrowe do dekoracji oczu
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, imbir, goździki, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo melasę i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6- 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 15- 20 minut lub do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175- 180°C.
Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i ściągnąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać foremką ludziki (można również inne kształty) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i wykrawać kolejne ludziki. (Tak, że nic się nie zmarnuje. Wychodzi ok. 2,5 blachy pierników).
Piec jedną blachę po drugiem ok. 8- 11 minut. Bardzo ważne, aby nie piec za długo. Pierniki mają być blade. Muszą pozostać jasne, bo jeśli się zarumienią, będą chrupiące, a nie miękkie w środku. Ciastka pozostawić ok. 2 minut na blasze, kolejno wyłożyć je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Wychodzi najczęściej ponad szklanka do 1,5). Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować pierniki. Pozostawić, aż lukier wyschnie.
Pierniczki przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej do ok. 1 tygodnia.
Witam ,
mam pytanko czy pierniczki wyjdą bez miodu i melasy jak ominę tą pozycję w składnikach a dodam więcej mleka i cukru ??
Piekłam te pierniczki motylki poszły w 1,5 dnia rewelacja. Pierwszy raz widziałam żeby moje 1,5 roczne bliźniaki tak szybko coś pochłaniały :D
Miód ze znanej pasieki będę miała po weekendzie,sklepowego natomiast nie uważam za dobry miód i nigdy nie używam stąd moje pytanie :)
[b]Karolino[/b] to się cieszę :-) Myślę, że można dodać również więcej masła lub mleka, gdyby ciasto było za suche. Wtedy nie dosłodzi się dodatkowo ciasta ;-)
Pierniczki "u mnie motylki :-) " wyszły , co prawda wyszły dość słodkie chyba z tytułu tej większej ilości miodu..., dlatego też zastanawiam się nad lukrem .. no ale czymś ozdobić by wypadało...
Ogólnie przepis Rewelacyjny smak przepyszny .. 100% będą robione przed Świętami :)
Przepis robiłam na bazie miodu więc dodałam go do ciasta jeszcze troszkę aż uzyskałam konsystencję klejącego ciasta...
Teraz ciasto się chłodzi ale czy wyjdą pierniczki to nie wiem ...
Witam,zachciało mi się takich pierniczków....
właśnie wyrobiłam ciasto przed chwilą i czy po zmieszaniu składników to ciasto ma wyjść konsystencji kruchego ciasta bo mi takowe wyszło , ale jak w takim razie takie rozwałkować ....
pomocy ciasto w misce stoi .... i co dalej
[b]Aniu[/b] o ile nie powinno być problemów przy pieczeniu i wycinaniu ciasta (ale tylko jak wystygnie) to przy sklejaniu ściany mogą się załamywać. Jednak lepszy będzie przepis zeszłoroczny.