Pierniczki Katarzynki
Popularne pierniczki Katarzynki o charakterystycznym kształcie chmurek. Pierniczki są dość grube, a po leżakowaniu robią się miękkie. W domu możemy wykrawać z ciasta dowolne kształty wybranymi foremkami. Jeśli ktoś ma ochotę na pierniczki w oryginalnym kształcie, a nie ma takiej foremki, to w przepisie znajdzie szablon. Szablon należy przerysować na papier, wyciąć go, położyć na rozwałkowanym cieście i małym, cienkim nożykiem wyciąć kształt.
Ciasto na pierniczki jest dość twarde i suche, ale po wytrwałym zagniataniu uda się je zagnieść na jednolitą masę.
Jeśli chcecie, aby te pierniczki zagościły u Was na święta, to powinniście się za nie zabrać już teraz. Wymagają one bowiem długiego okresu leżakowania.
Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces mięknięcia to wtedy najlepiej jest włożyć skórkę z jabłka do puszki lub wyłożyć pierniczki na talerz i pozostawić je nieprzykryte na parę dni, aż zmiękną.
Składniki:
Ciasto:
- 200g płynnego miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100g cukru
- 1 jajko
- 400g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie kilka łyżek karmelu dla koloru (u mnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody)
Dodatkowo:
- woda lub 1 łyżeczka miodu i łyżka wody do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuścić w łyżce gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Miód wlać do miski. Dodać przyprawę, cukier, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zacząć zagniatać ciasto. (Ciasto jest suche i ciężko się zagniata). Dodać zimną kawę i wytrwale zagniatać dalej, aż do uzyskania jednolitej masy. (Ciasto nie powinno już się kruszyć. Powinno być plastyczne).
- Ciasto rozwałkować, na blacie posypanym mąką, na grubość 1cm. Wykrawać foremką pierniczki (lub wyciąć przy pomocy szablonu).
- Pierniczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Łyżeczkę miodu wymieszać z łyżką wody. Przy pomocy pędzelka posmarować pierniczki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 13 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Ciasta domowe” Barbary Bytnerowiczowej.
Czas przygotowania: |
około 40 min. | |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 13 min. | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |