Pierniczki Katarzynki

14 Komentarzy

pierniczki katarzynki

Popularne pierniczki Katarzynki o charakterystycznym kształcie chmurek. Pierniczki są dość grube, a po leżakowaniu robią się miękkie. W domu możemy wykrawać z ciasta dowolne kształty wybranymi foremkami. Jeśli ktoś ma ochotę na pierniczki w oryginalnym kształcie, a nie ma takiej foremki, to w przepisie znajdzie szablon. Szablon należy przerysować na papier, wyciąć go, położyć na rozwałkowanym cieście i małym, cienkim nożykiem wyciąć kształt.

Ciasto na pierniczki jest dość twarde i suche, ale po wytrwałym zagniataniu uda się je zagnieść na jednolitą masę.

Jeśli chcecie, aby te pierniczki zagościły u Was na święta, to powinniście się za nie zabrać już teraz. Wymagają one bowiem długiego okresu leżakowania.

Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces mięknięcia to wtedy najlepiej jest włożyć skórkę z jabłka do puszki lub wyłożyć pierniczki na talerz i pozostawić je nieprzykryte na parę dni, aż zmiękną.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie kilka łyżek karmelu dla koloru (u mnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody)

Dodatkowo:

  • woda lub 1 łyżeczka miodu i łyżka wody do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuścić w łyżce gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Miód wlać do miski. Dodać przyprawę, cukier, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zacząć zagniatać ciasto. (Ciasto jest suche i ciężko się zagniata). Dodać zimną kawę i wytrwale zagniatać dalej, aż do uzyskania jednolitej masy. (Ciasto nie powinno już się kruszyć. Powinno być plastyczne).
  3. Ciasto rozwałkować, na blacie posypanym mąką, na grubość 1cm. Wykrawać foremką pierniczki (lub wyciąć przy pomocy szablonu).

2

4

  1. Pierniczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Łyżeczkę miodu wymieszać z łyżką wody. Przy pomocy pędzelka posmarować pierniczki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 13 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Ciasta domowe” Barbary Bytnerowiczowej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 13 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

pierniczki katarzynki

pierniczki katarzynki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Bardzo słodkie, więc polecam dać mniej miodu, natomiast nie wyszły aż tak twarde, jak tutaj jest mówione. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika włożyłam do pudełka ze skórką z jabłka i kromką chleba i na wieczór już były mięciutkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Werka · 3 lat temu
    zamiast jablka mozna wlozyc do puszki kromke chleba, nie trzeba wtedy przekladac ciasek folia. ale z jablek albo pomaranzy ciasteczka nabieraja cudownego swiatecznego aromatu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewka · 5 lat temu
    Twarde jak kamienie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Dobre pierniczki lepsze bez smarowania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Super ciasteczka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Agato[/b] nie pamiętam dokładnie, ale coś koło 40 sztuk.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Ile tak mniej-więcej wychodzi tych pierniczków?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Jezeli chcecie zeby pierniczki byly miekkie to musicie je przelozyc jablkami, wygladalo by to tak. W pudelku pierwsza warstwa piernikow na to folia aluminiowa matowa do gory na to kilka bardzo ciekich plasterkow jablka, folia matowym do gory i pierniki. Mozna tez folie zastapic papierem do pieczenia. Zycze smacznego:- :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    moje pierniczki również "wyszły" twarde, posmarowałam je lukrem (moje córcie nalegały)ale to był chyba błąd, bo teraz są za słodkie :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kamciu[/b] możesz włożyć do puszki skórkę z jabłka lub wyłożyć pierniczki na talerz i pozostawić na blacie na parę dni. One z czasem zmiękną tj nie połamiesz na nich zębów, ale bardzo puszyste one nie będą. Będą miękkie, ale raczej zbite.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamcia · 11 lat temu
    czy po jakimś czasie przechowywania ciasteczek w puszce zmiękną? upiekłam ale są zbyt twarde.. pomóżcie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aneto[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Mam pytanie;czy zamiast karmelu można dodać kakao,żeby byly troche ciemniejsze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dziewanna · 11 lat temu
    Świetny pomysł z tym szablonem! Nareszcie będę mogła wyczarować domowe katarzynki i nie będę musiała kupować kolejnego kuchennego zapychacza:P