Przygotować ciasto kruche. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, kakao, migdały, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtko. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, chwilę zagnieść i uformować wałek o ok. 8 mm grubości. (Dzielę ciasto na 3 części. Podczas formowania pierwszego wałka, resztę ciasta trzymam w lodówce).
Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
Każdy wałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę do dekoracji roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć albo do jednorazowego rękawa cukierniczego, albo do woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc malutką dziurkę i wyciskając czekoladę udekorować ciasteczka. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Super przepis. Polecam dodać do ciasta otartą skórkę z pomarańczy - ciasteczka wychodzą jeszcze pyszniejsze i zyskują niepowtarzalny aromat :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jula·
5 lat temu
Fajne, ale zrobiłam za cienkie, i kiedy podnosiłam do góry, łamały się...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata ·
7 lat temu
Zrobiła i nie żałuję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
12 lat temu
Witam mam pytanko odnosnie tych ciasteczek. Skoro one sa bozonarodzeniowe to czy nie maja tak jak pierniki ze musza lezakowac, chodzi mi o to czy nie stwardnieja? Bylabym wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam.
Kasia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Nie. To są klasyczne, kruche ciasteczka, które mogą długo leżeć zamknięte w puszce i nic im nie będzie ;)