Waniliowe księżyce to obok cynamonowych gwiazdek (Zimtsterne) najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Ciasteczka mają midgałowo- waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne i słodkie. Bardzo smaczne.
Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Następnie uformować z ciasta wałek o ok. 1 cm grubości.
Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 6- 7 cm.
Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
W miseczce wymieszać cukier puder z resztą cukru waniliowego.
Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".
Przepis w sam raz na szybki wypiek dla drużyny tata + synek - trochę sypnęło nam się za dużo cukru, trochę za krótko wyrobiliśmy ciasto - ale wyszło pyszne i dzieci spakowały deser do szkoły (clap)
Uważam, ze to są najpyszniejsze ciasteczka na świecie, właśnie z tego przepisu takie wychodzą ;) Tata co roku prosi mnie bym mu upiekla te ciastka na święta. Zawsze podwajam porcje, są takie pyszne. Dziękuję za ten przepis ! (heart)