Waniliowe księżyce to obok cynamonowych gwiazdek (Zimtsterne) najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Ciasteczka mają midgałowo- waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne i słodkie. Bardzo smaczne.
Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Następnie uformować z ciasta wałek o ok. 1 cm grubości.
Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 6- 7 cm.
Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
W miseczce wymieszać cukier puder z resztą cukru waniliowego.
Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
7 lat temu
Przepis w sam raz na szybki wypiek dla drużyny tata + synek - trochę sypnęło nam się za dużo cukru, trochę za krótko wyrobiliśmy ciasto - ale wyszło pyszne i dzieci spakowały deser do szkoły (clap)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
10 lat temu
Robię je 3 rok z rzędu; tym razem chyba z podwójnej porcji i pewnie jak co roku nie dotrwają do końca świąt :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
2 lat temu
Przez przypadek dałam mąki krupczatki.. nie wiem czy wyjdzie…jak zauważyłam to musiałam dodać więcej mąki..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iga·
2 lat temu
Czy można z ciasta powycinać np. Gwiazdeczki ? Czy nie będą zbyt mocno się kruszyć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
2 lat temu
W tym roku beda znowu robione :) tylko ze z pieciokrotnej porcji :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
LILI·
3 lat temu
dzień dobry, zrobiłam ciasteczka i sa pyszne ale zastanawiam sie czy zamiast maki pszennej można dodać make pełnoziarnista :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Witam!Czy orzechy laskowe można zamienić na włoskie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tweety·
5 lat temu
Uważam, ze to są najpyszniejsze ciasteczka na świecie, właśnie z tego przepisu takie wychodzą ;) Tata co roku prosi mnie bym mu upiekla te ciastka na święta. Zawsze podwajam porcje, są takie pyszne. Dziękuję za ten przepis ! (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
10 lat temu
Czy cukier waniliowy mogę zastąpić ekstraktem i w jakiej proporcji ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bozena·
12 lat temu
u mnie staly ponad pol roku i byly jeszcze smaczniejsze :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grazyna·
13 lat temu
Jak długo można przechowywać takie ciasteczka, bo chciałabym upiec wcześniej na święta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
W szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają co najmniej 4 tygodnie, a nawet dłużej.