Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

12 Komentarzy
Waniliowe księżyce

Waniliowe księżyce to obok cynamonowych gwiazdek (Zimtsterne) najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Ciasteczka mają midgałowo- waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne i słodkie. Bardzo smaczne.

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g zmielonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • ok. 70 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Następnie uformować z ciasta wałek o ok. 1 cm grubości.
  3. Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 6- 7 cm.
  4. Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  5. Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

02

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
  2. W miseczce wymieszać cukier puder z resztą cukru waniliowego.
  3. Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
  4. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".

Kuchnia:

Austriacka, Niemiecka, Węgierska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Waniliowe księżyce Waniliowe księżyce Waniliowe księżyce
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 11 miesięcy temu
    Przez przypadek dałam mąki krupczatki.. nie wiem czy wyjdzie…jak zauważyłam to musiałam dodać więcej mąki.. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 11 miesięcy temu
    Czy można z ciasta powycinać np. Gwiazdeczki ? Czy nie będą zbyt mocno się kruszyć? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 miesięcy temu
    W tym roku beda znowu robione :) tylko ze z pieciokrotnej porcji :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    LILI · 2 lat temu
    dzień dobry, zrobiłam ciasteczka i sa pyszne ale zastanawiam sie czy zamiast maki pszennej można dodać make pełnoziarnista :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Witam!Czy orzechy laskowe można zamienić na włoskie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tweety · 3 lat temu
    Uważam, ze to są najpyszniejsze ciasteczka na świecie, właśnie z tego przepisu takie wychodzą ;) Tata co roku prosi mnie bym mu upiekla te ciastka na święta. Zawsze podwajam porcje, są takie pyszne. Dziękuję za ten przepis ! (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Czy cukier waniliowy mogę zastąpić ekstraktem i w jakiej proporcji ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 11 lat temu
    u mnie staly ponad pol roku i byly jeszcze smaczniejsze :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 12 lat temu
    Jak długo można przechowywać takie ciasteczka, bo chciałabym upiec wcześniej na święta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      W szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają co najmniej 4 tygodnie, a nawet dłużej.