Kruche ciasteczka z dżemem

61 Komentarzy
Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół jajka (pół białka i pół żółtka)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 g dżemu z czerwonej porzeczki lub malinowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
  3. W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
  6. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.

2

  1. Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
  2. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka z dżemem Kruche ciasteczka z dżemem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Robiłam je milion razy. Są wspaniałe , pięknie się prezentują. Trzeba je chować przed dzieciakami, bo najpyszniejsze na drugi dzień jak skruszeją 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Przykro mi to stwierdzić, ale ciasto kruche jest beznadziejne (zrobiłam wg przepisu co do grama) W palcach się kruszy, leci, odpada. Jak już sie umecze to jakoś przerzuce na blachę, ale katorga. Pomysł za to bardzo fajny, ale żałuję że kruchego nie zrobiłam oo swojemu. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Pyszne kruche ciasteczka. Szybko się robi i szybko znikają 😋 u mnie z fruzelina porzeczkową. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikt · 1 lat temu
    Bardzo łatwe ciasteczka i pyszne🌸👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Pyszne ciasteczka, polecam :):). Jednak u mnie wystraszyło im ok. 8 minut w piekarniku, być może za cienki rozwałkowalam ciasto:) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanka · 1 lat temu
    Super, dodałam trochę więcej masełka i mniej cukru i wyszło pysznie i ładnie. Niektóre mi się rozleciały :/ polecam przepis 😍😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tak · 2 lat temu
    Super są, ale mi się troszkę połamały 😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 2 lat temu
    W wieku 40 latek postanowiłem zawitać do kuchni i jest to mój pierwszy wypiek (nigdy nie jest za późno) :D Ciastka wyszły rewelacyjnie (zrobiłem z dwóch porcji). Super wyglądają i smakują, zrobiły wrażenia na gościach - bardzo szybko znikły ze stołu :) Dzięki za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Powiem tak zrobiłam z podwójnej porcji. Po prostu rewelacja . Z wyglądu mega , jak i w smaku pyszne. Dzieci i dorośli zachwyceni. Jedyna uwaga zajadać na drugi dzień jak skruszeją. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jusia · 2 lat temu
    Mam pytanie: ile wcześniej przed świętami mogłabym je upiec i czy trzymać je w puszcze gołe, a przełożyć zaraz np. dzień przed podaniem? Jeśli mam je przechowywać przełożone to czy z cukrem pudrem, czy posypać przed wyłożeniem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Gotowe ciasteczka należy przechowywać w zamkniętej puszce i chłodnym miejscu do 4- 6 tygodni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beo · 3 lat temu
    Pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Jak mam przedzielić jajko na pół? Proszę o szybką odpowiedź. z góry dziękuję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jak pisałam poniżej: "Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je za pomocą widelca. Podziel na pół albo na oko, albo zważ najpierw całość, a następnie odlej wagowo połowę".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź, ale czy nie stracą wtedy na kruchości ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Witam! Czy zamiast cukru ,mozna użyć ksylitolu ? Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kamila · 3 lat temu
    czy mozna zastapic dzem marmolada?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Czy dżem nie wylewa się z tego miejsca? Jest taki 'stały'?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Przy smarowaniu dżem jest lekko płynny. Nie nakładamy go dużo tylko tak, aby pokrył powierzchnię ciasteczka. Z czasem ciasteczko chłonie wilgoć z dżemu i wszystko się skleja i jest stabilne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Czy upieczone ciastka można zamrozić i przełożyć po rozmrożeniu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można ale sama nigdy tak nie robiłam. Nie wiem, czy nie stracą na chrupkości. Nie widzę takiej potrzeby, bo suche ciasteczka kruche mogą leżeć w puszce ze 2 miesiące, więc po co mrozić.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 3 lat temu
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie doczytałam w komentarzach, że ciasteczka mogą tak długo poleżeć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 3 lat temu
    Ile czasu można przechowywać ciasteczka w słoiku ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Nie mam puszki w czym mogę je jeszcze przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filip · 3 lat temu
    Jak podzielić jajko na pół?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je za pomocą widelca. Podziel na pół albo na oko, albo zważ najpierw całość, a następnie odlej wagowo połowę ;)