Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.
Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.
Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".
Czas:
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość sztuk:
15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)
Przykro mi to stwierdzić, ale ciasto kruche jest beznadziejne (zrobiłam wg przepisu co do grama) W palcach się kruszy, leci, odpada. Jak już sie umecze to jakoś przerzuce na blachę, ale katorga. Pomysł za to bardzo fajny, ale żałuję że kruchego nie zrobiłam oo swojemu.
W wieku 40 latek postanowiłem zawitać do kuchni i jest to mój pierwszy wypiek (nigdy nie jest za późno) :D Ciastka wyszły rewelacyjnie (zrobiłem z dwóch porcji). Super wyglądają i smakują, zrobiły wrażenia na gościach - bardzo szybko znikły ze stołu :) Dzięki za przepis :)
Powiem tak zrobiłam z podwójnej porcji. Po prostu rewelacja . Z wyglądu mega , jak i w smaku pyszne. Dzieci i dorośli zachwyceni. Jedyna uwaga zajadać na drugi dzień jak skruszeją. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis😘
Mam pytanie: ile wcześniej przed świętami mogłabym je upiec i czy trzymać je w puszcze gołe, a przełożyć zaraz np. dzień przed podaniem? Jeśli mam je przechowywać przełożone to czy z cukrem pudrem, czy posypać przed wyłożeniem.
Jak pisałam poniżej: "Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je za pomocą widelca. Podziel na pół albo na oko, albo zważ najpierw całość, a następnie odlej wagowo połowę".
Przy smarowaniu dżem jest lekko płynny. Nie nakładamy go dużo tylko tak, aby pokrył powierzchnię ciasteczka. Z czasem ciasteczko chłonie wilgoć z dżemu i wszystko się skleja i jest stabilne ;)
Tak, można ale sama nigdy tak nie robiłam. Nie wiem, czy nie stracą na chrupkości. Nie widzę takiej potrzeby, bo suche ciasteczka kruche mogą leżeć w puszce ze 2 miesiące, więc po co mrozić.
Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je za pomocą widelca. Podziel na pół albo na oko, albo zważ najpierw całość, a następnie odlej wagowo połowę ;)