Makaroniki

Makaroniki z kremem porzeczkowym
Makaroniki z kremem porzeczkowym

Makaroniki z kremem porzeczkowym

1 Komentarz
Makaroniki z kremem porzeczkowym

Makaroniki z kremem porzeczkowym (porzeczkowy curd). Pyszne, słodko- kwaskowate. Do przygotowania kremu można użyć porzeczek czerwonych lub czarnych. Do tego przepisu zrobiłam krem z czerwonej porzeczki. Masę makaronikową zabarwiłam czerwonym barwnikiem spożywczym, aby pasowało kolorystycznie.

Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przed przystąpieniem do pracy polecam przeczytać artykuł: "Jak upiec makaroniki".

Ciasteczka Amaretti
Ciasteczka Amaretti

Ciasteczka Amaretti

27 Komentarzy

Ciasteczka Amaretti

Chrupiące, migdałowe włoskie ciasteczka Amaretti. Ciasteczka składają się tylko z 4 składników i są bardzo szybkie do przygotowania. Powiedziałabym również, że są łatwe do przygotowania, aczkolwiek przy pierwszych próbach ich pieczenia mogą sprawiać problemy. Niby takie proste, ale jednak jak to w przypadku makaroników (kto piecze makaroniki, wie o czym piszę), wymagają doświadczenia.

Poniższy przepis starałam się tak dopracować, abyście nie mieli problemu z ich przygotowaniem. Testowałam przepis na różne sposoby. Ciasteczka piekłam 7 razy pod rząd, z mniejszą i większą ilością migdałów, ze zwykłym cukrem i pudrem, przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra/ dół, innym razem z termoobiegiem, z ubitymi białkami i bez. Ciasteczka za każdym razem wychodziły w smaku takie same, jednakże starałam się dopracować ich wygląd.

Po tylu próbach wyciągnęłam następujące wnioski: ciasteczka wychodzą ładniejsze jeśli użyjemy cukru pudru, nie trzeba ubijać piany z białek, białka najlepiej dokładnie zważyć i lepiej jest piec ciasteczka przy ustawionym piekarniku na termoobieg. Marzyły mi się popękane ciasteczka, jak oryginalne i osiągnęłam ten efekt właśnie dzięki termoobiegowi. Nie wiem, czy w każdym piekarniku jest tak samo, ale w moim to zadziałało. Oczywiście można ciasteczka piec również przy ustawionej grzałce góra- dół i wyjdą ładne i smaczne, ale bardziej gładkie. Dobrze jest również dokładnie zważyć białka na wadze. Jajka są przecież różnych rozmiarów, a w tym przepisie ilość użytego białka ma bardzo duży wpływ na konsystencję ciasteczek. Zmiana albo niedokładne zważenie składników może doprowadzić do "rozjechania" się ich podczas pieczenia.

Makaroniki cytrynowe na bezie francuskiej
Makaroniki cytrynowe na bezie francuskiej

Makaroniki cytrynowe na bezie francuskiej

3 Komentarzy

Makaroniki cytrynowe na bezie francuskiej

Makaroniki zabarwione na żółty kolor i przełożone cytrynowym kremem lemon curd. Bardzo dobre połączenie kwaśnego ze słodkim.

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej
Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

20 Komentarzy

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Lekkie, migdałowe ciasteczka z białek przełożone ganache z białej czekolady. Makaroniki wykonane są na bezie francuskiej. Ciasteczka są delikatne i mocno słodkie.

Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przeczytaj najpierw artykuł: "Jak upiec makaroniki".

Makaroniki na bezie francuskiej
Makaroniki na bezie francuskiej

Makaroniki na bezie francuskiej

206 Komentarzy

Makaroniki na bezie francuskiej

Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.