
Kruche, pachnące pomarańczą ciasteczka z serowo- kokosowym nadzieniem.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła, temperatura pokojowa
 - 75 g cukru
 - 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 250 g mąki pszennej
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - starta skórka z połowy pomarańczy
 - szczypta soli
 
Nadzienie:
- 150 g twarogu z wiaderka lub quarku
 - 40 g wiórków kokosowych
 - 3 łyżeczki cukru waniliowego
 
Dodatkowo:
- białko do posmarowania ciasteczek
 
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na jasną, kremową masę. Dalej ubijając, dodać jajko.
 - Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
 - W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg, wiórki kokosowe i cukier waniliowy przełożyć do miseczki i wymieszać łyżką.
 - Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać z niego kwadraty o boku 7 cm.
 - Kwadraty przełożyć na dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczką trochę nadzienia.
 - Kwadraty naciąć od kątów w stronę środka.
 - Pozaginać co drugi róg do środka, tworząc wiatraczki.
 

- Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem np. używając silikonowego pędzelka.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba sztuk:  | 
 ok. 25  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 