Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.
Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.
Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".
Czas:
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość sztuk:
15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
Robiłam je milion razy. Są wspaniałe , pięknie się prezentują. Trzeba je chować przed dzieciakami, bo najpyszniejsze na drugi dzień jak skruszeją 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
2 lat temu
Przykro mi to stwierdzić, ale ciasto kruche jest beznadziejne (zrobiłam wg przepisu co do grama) W palcach się kruszy, leci, odpada. Jak już sie umecze to jakoś przerzuce na blachę, ale katorga. Pomysł za to bardzo fajny, ale żałuję że kruchego nie zrobiłam oo swojemu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 lat temu
Pyszne kruche ciasteczka. Szybko się robi i szybko znikają 😋 u mnie z fruzelina porzeczkową. Dziękuję za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nikt·
2 lat temu
Bardzo łatwe ciasteczka i pyszne🌸👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 lat temu
Pyszne ciasteczka, polecam :):). Jednak u mnie wystraszyło im ok. 8 minut w piekarniku, być może za cienki rozwałkowalam ciasto:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanka·
2 lat temu
Super, dodałam trochę więcej masełka i mniej cukru i wyszło pysznie i ładnie. Niektóre mi się rozleciały :/ polecam przepis 😍😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tak·
3 lat temu
Super są, ale mi się troszkę połamały 😅
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał·
3 lat temu
W wieku 40 latek postanowiłem zawitać do kuchni i jest to mój pierwszy wypiek (nigdy nie jest za późno) :D Ciastka wyszły rewelacyjnie (zrobiłem z dwóch porcji). Super wyglądają i smakują, zrobiły wrażenia na gościach - bardzo szybko znikły ze stołu :) Dzięki za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
3 lat temu
Powiem tak zrobiłam z podwójnej porcji. Po prostu rewelacja . Z wyglądu mega , jak i w smaku pyszne. Dzieci i dorośli zachwyceni. Jedyna uwaga zajadać na drugi dzień jak skruszeją. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jusia·
4 lat temu
Mam pytanie: ile wcześniej przed świętami mogłabym je upiec i czy trzymać je w puszcze gołe, a przełożyć zaraz np. dzień przed podaniem? Jeśli mam je przechowywać przełożone to czy z cukrem pudrem, czy posypać przed wyłożeniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Gotowe ciasteczka należy przechowywać w zamkniętej puszce i chłodnym miejscu do 4- 6 tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beo·
4 lat temu
Pyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja ·
4 lat temu
Jak mam przedzielić jajko na pół? Proszę o szybką odpowiedź. z góry dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jak pisałam poniżej: "Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je za pomocą widelca. Podziel na pół albo na oko, albo zważ najpierw całość, a następnie odlej wagowo połowę".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Dziękuję za odpowiedź, ale czy nie stracą wtedy na kruchości ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wydaje mi się, że nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Witam! Czy zamiast cukru ,mozna użyć ksylitolu ? Dziękuję i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie widzę przeciwwskazań ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kamila·
5 lat temu
czy mozna zastapic dzem marmolada?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Czy dżem nie wylewa się z tego miejsca? Jest taki 'stały'?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Przy smarowaniu dżem jest lekko płynny. Nie nakładamy go dużo tylko tak, aby pokrył powierzchnię ciasteczka. Z czasem ciasteczko chłonie wilgoć z dżemu i wszystko się skleja i jest stabilne ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 lat temu
Czy upieczone ciastka można zamrozić i przełożyć po rozmrożeniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, można ale sama nigdy tak nie robiłam. Nie wiem, czy nie stracą na chrupkości. Nie widzę takiej potrzeby, bo suche ciasteczka kruche mogą leżeć w puszce ze 2 miesiące, więc po co mrozić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 lat temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie doczytałam w komentarzach, że ciasteczka mogą tak długo poleżeć :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta·
5 lat temu
Ile czasu można przechowywać ciasteczka w słoiku ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
W chłodnym miejscu 4- 6 tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Nie mam puszki w czym mogę je jeszcze przechowywać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
W innym, szczelnym naczyniu/ pojemniku np. szklanym lub ewentualnie plastikowym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Filip·
5 lat temu
Jak podzielić jajko na pół?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je za pomocą widelca. Podziel na pół albo na oko, albo zważ najpierw całość, a następnie odlej wagowo połowę ;)