Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.
Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.
Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".
Czas:
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość sztuk:
15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)
Dzień dobry,
Mam trochę zamrożonych zmiksowanych truskawek, czy można je jakoś przygotować i użyć zamiast dżemu? Może ma Pani jakiś pomysł jak to zrobić :-) Z góry dziękuję za podpowiedź
U mnie ciasto nie dało się zagnieść na jednolitą masę, a dodałam wszystko tak jak trzeba w odpowiednich proporcjach. Wie może Pani dlaczego tak się mogło stać? Co mogę dodać, jeśli ciasto cały czas się rozpada? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
witam, mam pytanie jak zrobię ciasto z podwójnej porcji to mogę dać wtedy całe jajko?? bo jakoś nie uśmiecha mi się go dzielić:( a i czy dżem mogę zastąpić marmoladą??? i czy wtedy też go podgrzać i Ty przekładasz ciepłym dżemem??
Możesz użyć woreczka śniadaniowego, woreczka do mrożenia lub po prostu włożyć ciasto do miseczki i przykryć talerzykiem. Chodzi o to, aby ciasto nie obsychało.
Bardzo fajne ciasto,szybko sie robi..gdyby nie dwójka moich biegających dzieci:)byłoby jeszcze szybciej:)Kolejny,pyszny,wypróbowany przepis z pani strony...Dziękuję :)
Właśnie skończyłam przystrajać ciasteczka. Miałam nieco mniejszą foremkę dlatego wyszło mi ich w sumie ok 45 ale wyglądają i pachną znakomicie :)
Dziękuję za przepis!