Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.
Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.
Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".
Czas:
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość sztuk:
15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edi·
5 lat temu
Też zrobiłam z podwójnej porcji bo u mnie same lasuchy, a i tak rozeszy się migiem... :D Z konfiturą żurawionową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
Przełożone. Ja ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, ale bardzo fajnie wyszło :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
6 lat temu
Nawet ładne wyszły ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
Baza już jest. Jutro będę przekładać ;) Przepis super na ciasto. Takie zwięzłe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia ·
6 lat temu
Zrobiłam ciasteczka i przełożyłam dżemem, ale na drugi dzień bardzo dziwnie zmiękły i zaczęły się rozpadać. Jaki może być tego powód?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Wilgoć od dżemu. Ciasteczka należy trzymać w puszce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia ·
6 lat temu
Czyli należy je włożyć do puszki od razu po przełożeniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Najlepiej. Na pewno od dżemu trochę zmiękną, ale nie powinny się rozpadać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
7 lat temu
Dzień dobry,
Mam trochę zamrożonych zmiksowanych truskawek, czy można je jakoś przygotować i użyć zamiast dżemu? Może ma Pani jakiś pomysł jak to zrobić :-) Z góry dziękuję za podpowiedź
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Zamiast dżemu to nie, ale możesz wykorzystać takie truskawki do kremu, albo do galaretki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
8 lat temu
Mi się ciasto nie chciało skleić ale dodałam troszkę wody i się udało :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
11 lat temu
Witam.jak dlugo mozna je przechowywac?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Należy przechowywać je w zamkniętej puszce i chłodnym miejscu do 4- 6 tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
12 lat temu
U mnie ciasto nie dało się zagnieść na jednolitą masę, a dodałam wszystko tak jak trzeba w odpowiednich proporcjach. Wie może Pani dlaczego tak się mogło stać? Co mogę dodać, jeśli ciasto cały czas się rozpada? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Cierpliwie wyrobić. Połączy się, a jak nie to dodać jeszcze troszkę masła.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
13 lat temu
Proszku do pieczenia sie nie dodaje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Nie trzeba.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
13 lat temu
Mam pytanie ,czy dżem może być truskawkowy ? czy koniecznie musi być malinowy lub z czerwonych porzeczek ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Może być również truskawkowy (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Dżem podgrzać w rondelku? Czyli ten utarty dżem mam podgrzać w garnku i wtedy posmarować nim ciastka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
krolycek21·
13 lat temu
witam, mam pytanie jak zrobię ciasto z podwójnej porcji to mogę dać wtedy całe jajko?? bo jakoś nie uśmiecha mi się go dzielić:( a i czy dżem mogę zastąpić marmoladą??? i czy wtedy też go podgrzać i Ty przekładasz ciepłym dżemem??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, przy podwójnej porcji użyj całe jajko. Nie polecam tutaj marmolady. Smaruję lekko ciepłym dżemem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
a czy zamiast masła można użyć Kasie ?. z góry dziękuję za odpowiedź ; )
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
13 lat temu
Czym można zastąpić folię spożywczą? Potrzebuję szybką odpowiedź :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Możesz użyć woreczka śniadaniowego, woreczka do mrożenia lub po prostu włożyć ciasto do miseczki i przykryć talerzykiem. Chodzi o to, aby ciasto nie obsychało.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
13 lat temu
Bardzo fajne ciasto,szybko sie robi..gdyby nie dwójka moich biegających dzieci:)byłoby jeszcze szybciej:)Kolejny,pyszny,wypróbowany przepis z pani strony...Dziękuję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
14 lat temu
Właśnie skończyłam przystrajać ciasteczka. Miałam nieco mniejszą foremkę dlatego wyszło mi ich w sumie ok 45 ale wyglądają i pachną znakomicie :)
Dziękuję za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
14 lat temu
wlasnie zabieramy sie z coreczka do pracy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asia·
15 lat temu
wyglądają przepysznie :D na walentynki całkiem fajny pomysł :D