Kruche ciasteczka z dżemem

61 Komentarzy
Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół jajka (pół białka i pół żółtka)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 g dżemu z czerwonej porzeczki lub malinowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
  3. W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
  6. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.

2

  1. Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
  2. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka z dżemem Kruche ciasteczka z dżemem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edi · 4 lat temu
    Też zrobiłam z podwójnej porcji bo u mnie same lasuchy, a i tak rozeszy się migiem... :D Z konfiturą żurawionową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Przełożone. Ja ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, ale bardzo fajnie wyszło :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Nawet ładne wyszły ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Baza już jest. Jutro będę przekładać ;) Przepis super na ciasto. Takie zwięzłe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 5 lat temu
    Zrobiłam ciasteczka i przełożyłam dżemem, ale na drugi dzień bardzo dziwnie zmiękły i zaczęły się rozpadać. Jaki może być tego powód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 6 lat temu
    Dzień dobry,
    Mam trochę zamrożonych zmiksowanych truskawek, czy można je jakoś przygotować i użyć zamiast dżemu? Może ma Pani jakiś pomysł jak to zrobić :-) Z góry dziękuję za podpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Zamiast dżemu to nie, ale możesz wykorzystać takie truskawki do kremu, albo do galaretki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 7 lat temu
    Mi się ciasto nie chciało skleić ale dodałam troszkę wody i się udało :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Witam.jak dlugo mozna je przechowywac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    U mnie ciasto nie dało się zagnieść na jednolitą masę, a dodałam wszystko tak jak trzeba w odpowiednich proporcjach. Wie może Pani dlaczego tak się mogło stać? Co mogę dodać, jeśli ciasto cały czas się rozpada? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Proszku do pieczenia sie nie dodaje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Mam pytanie ,czy dżem może być truskawkowy ? czy koniecznie musi być malinowy lub z czerwonych porzeczek ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Dżem podgrzać w rondelku? Czyli ten utarty dżem mam podgrzać w garnku i wtedy posmarować nim ciastka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krolycek21 · 11 lat temu
    witam, mam pytanie jak zrobię ciasto z podwójnej porcji to mogę dać wtedy całe jajko?? bo jakoś nie uśmiecha mi się go dzielić:( a i czy dżem mogę zastąpić marmoladą??? i czy wtedy też go podgrzać i Ty przekładasz ciepłym dżemem??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, przy podwójnej porcji użyj całe jajko. Nie polecam tutaj marmolady. Smaruję lekko ciepłym dżemem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    a czy zamiast masła można użyć Kasie ?. z góry dziękuję za odpowiedź ; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 12 lat temu
    Czym można zastąpić folię spożywczą? Potrzebuję szybką odpowiedź :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz użyć woreczka śniadaniowego, woreczka do mrożenia lub po prostu włożyć ciasto do miseczki i przykryć talerzykiem. Chodzi o to, aby ciasto nie obsychało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 12 lat temu
    Bardzo fajne ciasto,szybko sie robi..gdyby nie dwójka moich biegających dzieci:)byłoby jeszcze szybciej:)Kolejny,pyszny,wypróbowany przepis z pani strony...Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Właśnie skończyłam przystrajać ciasteczka. Miałam nieco mniejszą foremkę dlatego wyszło mi ich w sumie ok 45 ale wyglądają i pachną znakomicie :)
    Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    wlasnie zabieramy sie z coreczka do pracy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 14 lat temu
    wyglądają przepysznie :D na walentynki całkiem fajny pomysł :D