Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)

31 Komentarzy
Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)

Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze niemieckie ciasteczka świąteczne pieczone na Boże Narodzenie. Ciasteczka pieczone są bez mąki, a jedynie z migdałów, białka, cukru pudru i cynamonu. W środku są miękkie i wilgotne, a z wierzchu pokryte chrupiącą bezą.

Składniki:

  • 400 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 250 g cukru pudru
  • 3 białka (z jajka rozmiaru M)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać migdały z cynamonem.
  2. Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.
  3. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące).
  4. Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej).
  5. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło. (Foremka powinna być nieduża. Moja ma 4 cm średnicy. Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  6. Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitą masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C (termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na wierzchu powinna pozostać biała).
  8. Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce.

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 80

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne) Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne) Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 11 miesięcy temu
    A można zamiast mielonych migdałów użyć mąki migdałowej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Myślę, że ciasteczka będą po prostu jasne, ale tak samo wyjdą. (Rozumiem, że mąka migdałowa nieodtłuszczona).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
        Zrobiłam na święta na mące migdałowej (100% zmielonych migdałów blanszowanych). Wyszły super. Tak, jak napisałam z tą różnicą, że jasne 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 lat temu
    Mam pytanie. Czemu ubijamy białka? W niemieckich przepisach często białka są dodawane bez ubijania. Poza tym proporcje te same.  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Dziękuję za przepis! Bajeczne ciasteczka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Cześć, mi popękała beza, czy to znaczy że dodałam za mało cukru ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 2 lat temu
    Ciasteczka wychodzą ciemne przez cynamon, czy orzeszki skórkach ?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anota · 3 lat temu
    Witam 😊a ja mam pytanie innej beczki, jak zrobić żeby lukier się nie "rozlewał" ma boki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Ciasto było tak miękkie i lepkie że nie można było z niego foremką nic wykrawać 😔. Co poszło nie tak ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Ja mam pytanie.co robiliście,że gwiazdki wyszły Wam ciemne?Bo u mnie są jasniutkie mimo,że były 15 min.w piekarniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina Joskowska · 4 lat temu
    ciasteczka prezentują się zjawiskowo, sznytu nadaje tutaj lukier :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Skąd taka ładna foremka w kształcie gwiazdki? Gdzie można ją dostać? Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 5 lat temu
    Witam,widziałam te ciasteczka w TV w takim filmie o ciasteczkach na święta i zastanawiało mnie co z tymi ścinkami, bo jak piekę pierniczki to pozostałe ciasto po wycięciu foremkami zarabiam i wałkuje na nowo, a te mają tą warstwę bezy i co można to zarobić i wałkować aż do wyrobienia czy do wyrzucenia te ścinki,pozdrawiam Katarzyna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak samo robisz z tym ciastem. Ścinki znowu zagniatasz i wałkujesz, jak przy pierniczkach ;) Lukruje się dopiero wycięte gwiazdki znajdujące się na blasze ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Katarzyna · 5 lat temu
        Dziękuję, faktycznie tak jest w przepisie że bezą smarujemy po wykrawaniu,inaczej było na filmie i to mnie zmyliło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Wyszły mi idealne (rofl)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia_M · 7 lat temu
    Upiekłam na kiermasz świąteczny dla córki do szkoły:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Gwiazdki wyszły pierwsza klasa :) Wszystkim smakowały. Bardzo przyjemnie się je robiło i wyszło ich tyle, że spokojnie rodzinkę obdarowałam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 12 lat temu
    Jak długo można je przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 14 lat temu
    Cudowne! Też je piekłam, ale daleko im do Twoich :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Są piękne. Po prostu.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 14 lat temu
    prezentują sie tak uroczo...nie można by nic złego rzec o nich. nie, nie mogłabym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kabamaiga · 14 lat temu
    Skoro z migdałów to już mi się podobają