Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze niemieckie ciasteczka świąteczne pieczone na Boże Narodzenie. Ciasteczka pieczone są bez mąki, a jedynie z migdałów, białka, cukru pudru i cynamonu. W środku są miękkie i wilgotne, a z wierzchu pokryte chrupiącą bezą.
Składniki:
400 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
250 g cukru pudru
3 białka (z jajka rozmiaru M)
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać migdały z cynamonem.
Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.
Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące).
Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej).
Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło. (Foremka powinna być nieduża. Moja ma 4 cm średnicy. Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitą masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na wierzchu powinna pozostać biała).
Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do ok. 4 tygodni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
28 dni temu
Dzień dobry, a wyjdą z orzechów włoskich?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
27 dni temu
Tak, można, ale orzechy włoskie są bardziej tłuste niż migdały, czy orzechy laskowe i ciasto może być bardziej miękkie i cieższe. Gdyby masa wyszła za tłusta lub za luźna, proszę dodać więcej zmielonych orzechów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
2 lat temu
A można zamiast mielonych migdałów użyć mąki migdałowej ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że ciasteczka będą po prostu jasne, ale tak samo wyjdą. (Rozumiem, że mąka migdałowa nieodtłuszczona).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Zrobiłam na święta na mące migdałowej (100% zmielonych migdałów blanszowanych). Wyszły super. Tak, jak napisałam z tą różnicą, że jasne 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
1 lat temu
Nie mozna. Maka to maka a zmielone migdaly to orzechy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
3 lat temu
Mam pytanie. Czemu ubijamy białka? W niemieckich przepisach często białka są dodawane bez ubijania. Poza tym proporcje te same.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
4 lat temu
Dziękuję za przepis! Bajeczne ciasteczka!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
4 lat temu
Cześć, mi popękała beza, czy to znaczy że dodałam za mało cukru ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula ·
4 lat temu
Ciasteczka wychodzą ciemne przez cynamon, czy orzeszki skórkach ?:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Przez skórki z orzechów ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anota·
4 lat temu
Witam 😊a ja mam pytanie innej beczki, jak zrobić żeby lukier się nie "rozlewał" ma boki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dodać więcej cukru pudru, aby był gęstszy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
5 lat temu
Ciasto było tak miękkie i lepkie że nie można było z niego foremką nic wykrawać 😔. Co poszło nie tak ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Ja mam pytanie.co robiliście,że gwiazdki wyszły Wam ciemne?Bo u mnie są jasniutkie mimo,że były 15 min.w piekarniku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Miałaś migdały bez skórki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To masz odpowiedź ;) Migdały, czy orzechy zmielone ze skórką są ciemniejsze :) Natomiast nie powiedziane, które lepsze w smaku ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halina Joskowska·
5 lat temu
ciasteczka prezentują się zjawiskowo, sznytu nadaje tutaj lukier :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Skąd taka ładna foremka w kształcie gwiazdki? Gdzie można ją dostać? Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Teraz sa w Tchibo.pl
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
7 lat temu
Witam,widziałam te ciasteczka w TV w takim filmie o ciasteczkach na święta i zastanawiało mnie co z tymi ścinkami, bo jak piekę pierniczki to pozostałe ciasto po wycięciu foremkami zarabiam i wałkuje na nowo, a te mają tą warstwę bezy i co można to zarobić i wałkować aż do wyrobienia czy do wyrzucenia te ścinki,pozdrawiam Katarzyna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak samo robisz z tym ciastem. Ścinki znowu zagniatasz i wałkujesz, jak przy pierniczkach ;) Lukruje się dopiero wycięte gwiazdki znajdujące się na blasze ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
7 lat temu
Dziękuję, faktycznie tak jest w przepisie że bezą smarujemy po wykrawaniu,inaczej było na filmie i to mnie zmyliło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
7 lat temu
Wyszły mi idealne (rofl)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia_M·
8 lat temu
Upiekłam na kiermasz świąteczny dla córki do szkoły:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
Gwiazdki wyszły pierwsza klasa :) Wszystkim smakowały. Bardzo przyjemnie się je robiło i wyszło ich tyle, że spokojnie rodzinkę obdarowałam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amelia·
13 lat temu
Jak długo można je przechowywać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
W szczelnie zamkniętej puszce do 4 tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
flusso·
15 lat temu
Cudowne! Też je piekłam, ale daleko im do Twoich :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Są piękne. Po prostu.:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
15 lat temu
prezentują sie tak uroczo...nie można by nic złego rzec o nich. nie, nie mogłabym.