Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko.
Osobno wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami (lub migdałami).
Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z orzechami.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiłam krążki o wielkości ok. 7- 8 cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Wychodzą 3 blachy ciastek). Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować silikonowym pędzlem. Układać na kratce kuchennej, aby czekolada zastygła.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Weihnachtsbäckerei für Kinder".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Dzień dobry! Jaki typ mąki będzie najlepszy do tych ciasteczek? ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Używam do większości wypieków typ 405. (To jest najzwyklejsza mąka w Niemczech ;) )
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
5 lat temu
Jak długo można je przechowywać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Kilka tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
5 lat temu
jaka moze byc przyczyna rozlania sie ciastek ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Za miękkie ciasto może wyszło? Może miałaś duże jajko? A masło było prawdziwe?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majka·
5 lat temu
Czy można piec te ciasteczka z termoobiegiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, tylko zmiejszyłabym temperaturę pieczenia do 160°C na termoobiegu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
7 lat temu
Czy można użyć migdałów ze skórką czy muszą być obrane?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Można, ja dodaję zmielone ze skórką ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Hanna·
7 lat temu
stąd te kropki :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Dokładnie (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
5 lat temu
Polecam zamienić migdały na orzechy laskowe 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iryna·
8 lat temu
Ciasteczka obłędne :o
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
11 lat temu
Przepis rewelacyjny, moje corki zachwycone!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
12 lat temu
Ciastka są przepyszne!!! Jak na pierwszy raz to nawet nie wyszły jakoś strasznie koślawe :-) Polecam wszystkim. Przepis na stałe zagości u mnie w domu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
Witam :-) czy migdały można pominąć? jeśli tak to czy zamiast nich dodać więcej mąki? i o ile? :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cezonia·
15 lat temu
Wspaniale wyglądają! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bea·
15 lat temu
Swietnie sie prezentuja!
To ostatnie zdjecie barrrdzo do mnie przemawia :)
Pozdrawiam serdecznie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justin&Dorothy·
15 lat temu
Hmmm.. wyglądają smakowicie..:) Zapisuję przepis i zabieram się do pieczenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
milk_chocolate84·
15 lat temu
proste, pięknie wygląda, i pewnie wspaniale smakuje :) Uwielbiam takie wypieki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
Pewnie nie powstrzymałabym się przed złapaniem jednego ciasteczka. najlepiej gdyby na jednym się skończyło. wyglądają pięknie.