Migdałowe krążki w czekoladzie

22 Komentarzy
Migdałowe krążki w czekoladzie

Proste ciastka wyciskane z rękawa cukierniczego, lekko migdałowe i do połowy oblane czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko.
  2. Osobno wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami (lub migdałami).
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z orzechami.
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiłam krążki o wielkości ok. 7- 8 cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Wychodzą 3 blachy ciastek). Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować silikonowym pędzlem. Układać na kratce kuchennej, aby czekolada zastygła.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Weihnachtsbäckerei für Kinder".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Migdałowe krążki w czekoladzie Migdałowe krążki w czekoladzie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Dzień dobry! Jaki typ mąki będzie najlepszy do tych ciasteczek? ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Używam do większości wypieków typ 405. (To jest najzwyklejsza mąka w Niemczech ;) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 4 lat temu
    Jak długo można je przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    jaka moze byc przyczyna rozlania sie ciastek ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Za miękkie ciasto może wyszło? Może miałaś duże jajko? A masło było prawdziwe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 4 lat temu
    Czy można piec te ciasteczka z termoobiegiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, tylko zmiejszyłabym temperaturę pieczenia do 160°C na termoobiegu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 lat temu
    Czy można użyć migdałów ze skórką czy muszą być obrane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iryna · 7 lat temu
    Ciasteczka obłędne :o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 10 lat temu
    Przepis rewelacyjny, moje corki zachwycone!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Ciastka są przepyszne!!! Jak na pierwszy raz to nawet nie wyszły jakoś strasznie koślawe :-) Polecam wszystkim. Przepis na stałe zagości u mnie w domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Witam :-) czy migdały można pominąć? jeśli tak to czy zamiast nich dodać więcej mąki? i o ile? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cezonia · 14 lat temu
    Wspaniale wyglądają! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bea · 14 lat temu
    Swietnie sie prezentuja!
    To ostatnie zdjecie barrrdzo do mnie przemawia :)
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justin&Dorothy · 14 lat temu
    Hmmm.. wyglądają smakowicie..:) Zapisuję przepis i zabieram się do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milk_chocolate84 · 14 lat temu
    proste, pięknie wygląda, i pewnie wspaniale smakuje :) Uwielbiam takie wypieki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    Pewnie nie powstrzymałabym się przed złapaniem jednego ciasteczka. najlepiej gdyby na jednym się skończyło. wyglądają pięknie.