Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko.
Osobno wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami (lub migdałami).
Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z orzechami.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiłam krążki o wielkości ok. 7- 8 cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Wychodzą 3 blachy ciastek). Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować silikonowym pędzlem. Układać na kratce kuchennej, aby czekolada zastygła.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Weihnachtsbäckerei für Kinder".
Ciastka są przepyszne!!! Jak na pierwszy raz to nawet nie wyszły jakoś strasznie koślawe :-) Polecam wszystkim. Przepis na stałe zagości u mnie w domu.