Popularne, niemieckie ciastka orzechowe zwane Nussecken. To kruche ciastka pokryte orzechowo- migdałową polewą, a pomiędzy cienką warstwą dżemu. Słodka, chrupiąca, orzechowa warstwa karmelowa wspaniale współgra z kwaskowatym dżemem, czekoladą i kruchą warstwą ciasta.
Najczęściej wypieka się je w okresie Bożego Narodzenia, ale w sprzedaży dostępne są przez cały rok. Kupne są dość dużych rozmiarów. Ja zrobiłam małe ciasteczka, ale ciasto można pokroić na dowolnej wielkości trójkąty.
Przygotować ciasto kruche. Masło (lub margarynę) posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. (Ciasto można też zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wykleić lub rozwałkować na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia na duży prostokąt. ( U mnie na wymiar 30x 35 cm).
Przygotować masę orzechowo- migdałową. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować, mieszając, na małej mocy palnika przez 5 minut.
Ciasto posmarować dżemem. Masę orzechowo- migdałową wyłożyć na dżem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Odciąć ostrym nożem nierówne brzegi. Ciasto pokroić w paski, a następnie w trójkąty. (Ja pocięłam na 6 pasków).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dwa wierzchołki trójkątów posmarować czekoladą np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić, aby czekolada zastygła.
Gdzieś popełniłam błąd i mam kilka pytań:1. Czy orzechy powinny być ze skórką (a wtedy zgadzają się proporcje cukru, bo skórka nadaje gorzkości i mocniejszego aromatu?2. Czy masę orzechową powinno wylewać się jeszcze ciepłą (jest łatwiejsza w formowaniu). Ułożyłam na cieście ostudzoną, wymieszała mi się z dżemem morelowym i powstał strasznie słodki kleik a' la miód z bezsmakowymi orzechami bez skórek3. Czy masa orzechowa po upieczeniu powinna być chrupka? Czy to przez wmieszany dżem masa stała się w miarę miękka i lekko kleista?4. Skoro ciasto kruche, to czy mąka powinna być przesiana?
Tak, ze skórką, całe orzechy i migdały należy tylko posiekać.
Tak, wylewam od razu ciepłą masę.
Masa orzechowa jest po upieczeniu chrupiąca.
Nie przesiewam mąki, ale oczywiście można.