Orzechowe trójkąty

21 Komentarzy
Orzechowe trójkąty

Popularne, niemieckie ciastka orzechowe zwane Nussecken. To kruche ciastka pokryte orzechowo- migdałową polewą, a pomiędzy cienką warstwą dżemu. Słodka, chrupiąca, orzechowa warstwa karmelowa wspaniale współgra z kwaskowatym dżemem, czekoladą i kruchą warstwą ciasta.

Najczęściej wypieka się je w okresie Bożego Narodzenia, ale w sprzedaży dostępne są przez cały rok. Kupne są dość dużych rozmiarów. Ja zrobiłam małe ciasteczka, ale ciasto można pokroić na dowolnej wielkości trójkąty.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka, zimne

Masa orzechowo- migdałowa:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 200 g posiekanych migdałów
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody

Pozostałe:

  • 6 łyżek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • ok. 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Masło (lub margarynę) posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. (Ciasto można też zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wykleić lub rozwałkować na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia na duży prostokąt. ( U mnie na wymiar 30x 35 cm).
  3. Przygotować masę orzechowo- migdałową. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować, mieszając, na małej mocy palnika przez 5 minut.
  4. Ciasto posmarować dżemem. Masę orzechowo- migdałową wyłożyć na dżem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Odciąć ostrym nożem nierówne brzegi. Ciasto pokroić w paski, a następnie w trójkąty. (Ja pocięłam na 6 pasków).

3

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dwa wierzchołki trójkątów posmarować czekoladą np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić, aby czekolada zastygła.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30- 50

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Orzechowe trójkąty Orzechowe trójkąty
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GenRap · 8 miesięcy temu
    Rewelacyjne, supersmaczne, wspaniały przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Just · 11 miesięcy temu
    JAk zmienić przepis, aby zredukowac ilość cukru (za słodkie)? po prostu dac go mniej, czy jest niezbędny do masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wika · 11 miesięcy temu
    Proszę o informację ile wcześniej mogę zrobić przed świętami i jak przechowywać? Z góry dziękuję.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      W temperaturze pokojowej w puszcze można je trzymać do ok. 3 tygodni.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wika · 11 miesięcy temu
        Piękne dzięki. Robiłam je już kilka razy są pyszne ale zawsze zjadaliśmy je szybko.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 miesięcy temu
    Uwielbiam ten przepis robie go co roku i dzis bede robic dwie blachy bo te ciasta szybko u nas schodza  :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Nam nie smakowało: ciasto kruche ok, ale masa orzechowa za słodka, połączenie nie daje radości z jedzenia, drogi przepis, szkoda składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Kaczmarek · 2 lat temu
    Czy można użyć płatków migdałowych i orzechów bez skórki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Dzień dobry! Czy masę można zrobić wyłącznie z orzechów? A jeśli tak to czy podwoić ich ilość?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, jeśli chcesz zrezygnować z migdałów to dodaj tę samą ilość orzechów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piscase · 4 lat temu
    Gdzieś popełniłam błąd i mam kilka pytań:1. Czy orzechy powinny być ze skórką (a wtedy zgadzają się proporcje cukru, bo skórka nadaje gorzkości i mocniejszego aromatu?2. Czy masę orzechową powinno wylewać się jeszcze ciepłą (jest łatwiejsza w formowaniu). Ułożyłam na cieście ostudzoną, wymieszała mi się z dżemem morelowym i powstał strasznie słodki kleik a' la miód z bezsmakowymi orzechami bez skórek3. Czy masa orzechowa po upieczeniu powinna być chrupka? Czy to przez wmieszany dżem masa stała się w miarę miękka i lekko kleista?4. Skoro ciasto kruche, to czy mąka powinna być przesiana?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, ze skórką, całe orzechy i migdały należy tylko posiekać.
      Tak, wylewam od razu ciepłą masę.
      Masa orzechowa jest po upieczeniu chrupiąca.
      Nie przesiewam mąki, ale oczywiście można.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Piscase · 4 lat temu
        Dziękuję bardzo za wskazówki :-). Spróbuję je zrobić jeszcze raz za jakiś czas i napiszę, czy wyszły :D
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Piscase · 4 lat temu
        Udały się! Wyszły idealne :-). Dziękuję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mirek · 2 lat temu
      Identyczny przepis jak od niemieckiej babci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 7 lat temu
    Jak długo można je przechowywać, aby zachowały świeżość?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 5 lat temu
      Z pewnością do 3 tyg. Ja tak robie co roku i są pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 8 lat temu
    Pychotka naprawde przepis prosty i super smakuje.