
Popularne, niemieckie ciastka orzechowe zwane Nussecken. To kruche ciastka pokryte orzechowo- migdałową polewą, a pomiędzy cienką warstwą dżemu. Słodka, chrupiąca, orzechowa warstwa karmelowa wspaniale współgra z kwaskowatym dżemem, czekoladą i kruchą warstwą ciasta.
Najczęściej wypieka się je w okresie Bożego Narodzenia, ale w sprzedaży dostępne są przez cały rok. Kupne są dość dużych rozmiarów. Ja zrobiłam małe ciasteczka, ale ciasto można pokroić na dowolnej wielkości trójkąty.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
 - 130 g masła (lub margaryny), zimnego
 - 100 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 jajka, zimne
 
Masa orzechowo- migdałowa:
- 200 g masła
 - 200 g cukru
 - 200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
 - 200 g posiekanych migdałów
 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
 - 4 łyżki wody
 
Pozostałe:
- 6 łyżek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
 - ok. 150 g gorzkiej czekolady
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Masło (lub margarynę) posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. (Ciasto można też zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
 - Schłodzone ciasto wykleić lub rozwałkować na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia na duży prostokąt. ( U mnie na wymiar 30x 35 cm).
 - Przygotować masę orzechowo- migdałową. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować, mieszając, na małej mocy palnika przez 5 minut.
 - Ciasto posmarować dżemem. Masę orzechowo- migdałową wyłożyć na dżem.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
 

- Odciąć ostrym nożem nierówne brzegi. Ciasto pokroić w paski, a następnie w trójkąty. (Ja pocięłam na 6 pasków).
 

- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dwa wierzchołki trójkątów posmarować czekoladą np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić, aby czekolada zastygła.
 
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de
| 
 Kuchnia:  | 
 Niemiecka  | 
|
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 30- 50  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 