Popularne, niemieckie ciastka orzechowe zwane Nussecken. To kruche ciastka pokryte orzechowo- migdałową polewą, a pomiędzy cienką warstwą dżemu. Słodka, chrupiąca, orzechowa warstwa karmelowa wspaniale współgra z kwaskowatym dżemem, czekoladą i kruchą warstwą ciasta.
Najczęściej wypieka się je w okresie Bożego Narodzenia, ale w sprzedaży dostępne są przez cały rok. Kupne są dość dużych rozmiarów. Ja zrobiłam małe ciasteczka, ale ciasto można pokroić na dowolnej wielkości trójkąty.
Przygotować ciasto kruche. Masło (lub margarynę) posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. (Ciasto można też zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wykleić lub rozwałkować na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia na duży prostokąt. ( U mnie na wymiar 30x 35 cm).
Przygotować masę orzechowo- migdałową. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować, mieszając, na małej mocy palnika przez 5 minut.
Ciasto posmarować dżemem. Masę orzechowo- migdałową wyłożyć na dżem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Odciąć ostrym nożem nierówne brzegi. Ciasto pokroić w paski, a następnie w trójkąty. (Ja pocięłam na 6 pasków).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dwa wierzchołki trójkątów posmarować czekoladą np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić, aby czekolada zastygła.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
GenRap·
1 lat temu
Rewelacyjne, supersmaczne, wspaniały przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Just·
2 lat temu
JAk zmienić przepis, aby zredukowac ilość cukru (za słodkie)? po prostu dac go mniej, czy jest niezbędny do masy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Myślę, że można zmniejszyć ilość cukru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wika·
2 lat temu
Proszę o informację ile wcześniej mogę zrobić przed świętami i jak przechowywać? Z góry dziękuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
W temperaturze pokojowej w puszcze można je trzymać do ok. 3 tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wika·
2 lat temu
Piękne dzięki. Robiłam je już kilka razy są pyszne ale zawsze zjadaliśmy je szybko.Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
2 lat temu
Uwielbiam ten przepis robie go co roku i dzis bede robic dwie blachy bo te ciasta szybko u nas schodza :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
2 lat temu
Nam nie smakowało: ciasto kruche ok, ale masa orzechowa za słodka, połączenie nie daje radości z jedzenia, drogi przepis, szkoda składników.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata Kaczmarek·
3 lat temu
Czy można użyć płatków migdałowych i orzechów bez skórki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
Dzień dobry! Czy masę można zrobić wyłącznie z orzechów? A jeśli tak to czy podwoić ich ilość?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, jeśli chcesz zrezygnować z migdałów to dodaj tę samą ilość orzechów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piscase·
5 lat temu
Gdzieś popełniłam błąd i mam kilka pytań:1. Czy orzechy powinny być ze skórką (a wtedy zgadzają się proporcje cukru, bo skórka nadaje gorzkości i mocniejszego aromatu?2. Czy masę orzechową powinno wylewać się jeszcze ciepłą (jest łatwiejsza w formowaniu). Ułożyłam na cieście ostudzoną, wymieszała mi się z dżemem morelowym i powstał strasznie słodki kleik a' la miód z bezsmakowymi orzechami bez skórek3. Czy masa orzechowa po upieczeniu powinna być chrupka? Czy to przez wmieszany dżem masa stała się w miarę miękka i lekko kleista?4. Skoro ciasto kruche, to czy mąka powinna być przesiana?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, ze skórką, całe orzechy i migdały należy tylko posiekać.
Tak, wylewam od razu ciepłą masę.
Masa orzechowa jest po upieczeniu chrupiąca.
Nie przesiewam mąki, ale oczywiście można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piscase·
5 lat temu
Dziękuję bardzo za wskazówki :-). Spróbuję je zrobić jeszcze raz za jakiś czas i napiszę, czy wyszły :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piscase·
5 lat temu
Udały się! Wyszły idealne :-). Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To się cieszę :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mirek·
4 lat temu
Identyczny przepis jak od niemieckiej babci
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paweł·
8 lat temu
Jak długo można je przechowywać, aby zachowały świeżość?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
6 lat temu
Z pewnością do 3 tyg. Ja tak robie co roku i są pyszne.