Ciasteczka z fasoli

20 Komentarzy
Ciasteczka z fasoli

Zdrowe, czekoladowe ciasteczka z fasoli. Ciasteczka fasolowe są pyszne, miękkie, mocno czekoladowe i umiarkowanie słodkie. Można je jeść bez wyrzutów, ponieważ są zdrowe, bez mąki, tłuszczu, mogą być również wegańskie. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli* (waga po odsączeniu ok. 250g)
  • 1 jajko (lub 1 łyżka nasion chia)
  • 20g kakao
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 50g cukru (lub ksylitolu)

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. W wersji bez jajka należy łyżkę nasion chia zalać 4 łyżkami wody i pozostawić na 15 minut do napęcznienia.
  3. 50g czekolady posiekać na nie za drobne kawałki. Odstawić na bok.
  4. 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Odsączoną fasolę przełożyć do miski. Dodać jajko (lub napęczniałe nasiona chia) i cukier (lub ksylitol). Zmiksować blenderem na gładką masę.
  6. Dodać płynną czekoladę i wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać kakao.
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować rękami kulki, układać je na blasze i spłaszczyć. (Można ręce zwilżyć wodą). W ciasteczka powtykać kawałki odłożonej czekolady.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Uwaga:

  • Można również użyć suszonej fasoli. Należy odważyć ok. 125g fasoli, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia ugotować w osolonej wodzie, a następnie odsączyć na sitku. Odważyć 250g.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z fasoli Ciasteczka z fasoli Ciasteczka z fasoli
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 1 lat temu
    Tak jak wcześniej pisała pani Tamara ciasto akurat w moim przypadku było zbyt rzadkie. Myślę, że to ma związek z ilością mleka w czekoladzie i (co za tym idzie) z konsystencją jego podczas kąpieli wodnej. Niemniej jednak ciasteczka wyszły przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Ktoś moze wyliczal kalorie? ;) mam diete ale są suuuper
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 3 lat temu
    Właśnie skosztowałam moich modyfikowanych ciasteczek, są jak niebo w gębie... wiśnie z czekoladą.... i orzechy... pyszności. będę je częściej robiła, gdyż są również bardzo zdrowe, te moje z bio produktów, fasolka nie solona, xylitol na pół z proszkiem z daktyli, wiśnie i czekolada bez cukru. ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 3 lat temu
    Nie wiem, jak Wy robicie te ciasteczka... ciasto jest tak "klejące" i gęste, że zblendowanie go to wielki trud natomiast ulepienie kulek, graniczy z cudem. Musiałam ratować produkty, więc dosypałam sporą ilość mielonych orzechów włoskich i dodałam mus wiśniowy z kawałkami wisienek, żeby było smacznie, wtedy dopiero udało mi się zrobić jako tako kulki, jednak nie tak gładkie jak na zdjęciu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wioletta · 3 lat temu
      Ja miałam podobnie ale gdy chwilę ok 10 min odczekałam ciasto zgęstniało. Maczalam ręce w wodzie i lepiłam kuleczki, wyszły świetnie widocznie ciasto bylo jeszcze odrobinę ciepłe, po dodaniu czekolady potrzebowało chwili aby zaciągnąć.Myślę, że można też na chwilę włożyć do lodówki przed formowaniem ciasteczek. Pozdrawiam Wiola
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 7 miesięcy temu
      Można było wsadzić do zamrażarki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Z czystym sumieniem polecam. Właśnie upiekłam. Pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Genowefa · 3 lat temu
    Witam. Ciastka smakują obłędnie wręcz czekoladowe niebo. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Ile dni można przechowywać takie ciasteczka? Bardzo chcę wypróbować przepis, ale boję się, że będzie trzeba zjeść ciasta w przeciągu 2-3 dni...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Czy można użyć mąki zamiast fasoli?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Weroniko, fasola jest głównym składnikiem tych ciasteczek. Jeśli jej nie chcesz użyć, to poszukaj innego przepisu na ciasteczka czekoladowe w kategorii "Ciasteczka".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pawel · 4 lat temu
    Zrobiłem z mleczna czekolada. Smaczne, ale dla tych co oczekują ze fasola zastąpi w smaku mąkę, to uprzedzam ze nie ;)Warto wypróbować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcelina · 5 lat temu
    Dzisiaj zrobię od razu z dwóch porcji bo na pewno będą pyszne (giggle) dodam 1 jajko i kopiastą łyżkę mielonego siemienia, a do ciasta kakao (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Ciastka w smaku dobre, ale trzeba nakładać na blachę za pomocą szprycy, lub łyżki, bo ciasto jest zbyt lejące na lepienie kulek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Czy zamiast cukru można dodać miód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Zrobiłam i są przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 7 lat temu
    Muszę koniecznie zrobić! Pani jest genialna, ciastka wyglądają bardzo zachęcająco :) a jeszcze do tego nie ma w nich mąki, czyli są bezglutenowe - to coś dla mnie! Bardzo dziękuję za przepis, dam znać jak wyszły :) Pozdrawiam serdecznie <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 7 lat temu
    muszę zrobić! szkoda że byłam właśnie w sklepie bo bym fasolę kupiła... :)