Kruche róże

Napisz komentarz

Kruche róże

Kruche ciasteczka w kształcie róż mogą stanowić idealny prezent na Dzień Matki lub Dzień Kobiet. Niby zwykłe, kruche ciasteczka, ale ładnie i apetycznie podane. Wzbogaciłam ich smak o skórkę z cytryny.

Ciasteczka przygotowałam z dwóch różnych ciast. Pierwsze to klasyczne ciasto kruche, a drugie to ciasto kruche bez dodatku jajek. Obie wersje są równie smaczne. Nie ma dużej różnicy. Klasyczne ciasto jest bardziej kruche, delikatniejsze. Ciasto bez jajek jest lekko twardsze, ale stabilniejsze.

 

Róże z klasycznego ciasta kruchego:

Składniki na ok. 22 sztuk:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 jajko (rozmiar M, waga 50g)
  • 30g cukru
  • skórka starta z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), jajka, cukru i skórki z cytryny zagnieść szybko jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Ciasto ponownie zagnieść (aby lekko zmiękło) i rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia na grubość ok. 3- 4 mm. Wykrawać kółka (u mnie o średnicy 6,5 cm).

2

  1. Układać po 4 kółka tak, aby zachodziły na siebie w połowie.

3

  1. Zwinąć dość luźno, zaczynając od kółka znajdującego się na górze.

4

5

  1. Przekroić nożem na pół, aby powstały dwie róże. Dolną część róży można delikatnie docisnąć/ posklejać opuszkami palców, a płatki lekko odchylić do tyłu.

6

  1. Kwiatki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

 

Róże z ciasta kruchego bez jajek:

Składniki na ok. 17 sztuk:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 30ml wody
  • skórka starta z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru i zimnej wody zagnieść szybko jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia na grubość ok. 3- 4 mm. Wykrawać kółka (u mnie o średnicy 6,5 cm).
  3. Układać po 4 kółka tak, aby zachodziły na siebie w połowie*.
  4. Zwinąć dość luźno, zaczynając od kółka znajdującego się na górze.
  5. Przekroić nożem na pół, aby powstały dwie róże. Dolną część róży można delikatnie docisnąć/ posklejać opuszkami palców, a płatki lekko odchylić do tyłu.
  6. Kwiatki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 35- 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

* Jedną porcję zrobiłam w ten sposób, że kółka przed zwinięciem posypałam cukrem wymieszanym z cynamonem. Różyczki wyszły bardzo smaczne.

Kruche róże

Kruche róże

Kruche róże

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!