
Kruche, maślane ciasteczka z przepisu na Shortbread. Zrobiłam je tym razem na samej mące pszennej i pominęłam w nich dziurki. Ciasteczka oblałam ciemną czekoladą i udekorowałam białą, pisząc równania matematyczne.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 200g masła
 - 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale może być również zwykły lub cukier puder)
 - 300g mąki pszennej
 - szczypta soli
 - 150g czekolady gorzkiej
 - parę kostek białek czekolady
 - 1,5 łyżeczki oleju
 
Sposób przygotowania:
- Mąkę i szczyptę soli wymieszać. Odstawić na bok.
 - Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
 - Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę. Miksować krótko, do połączenia się składników (1 minutę).
 - Formę prostokątną o wymiarach dna ok. 27x 17cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (Forma może być troszkę większa, najwyżej ciasteczka wyjdą cieńsze). Z ciasta uformować kulę, a następnie wyłożyć w formie.
 - Pokroić nożem na prostokąty o wymiarach ok. 1,5x 6,5 cm.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 160°C. (Ciasteczka mogą się przyrumienić).
 - Po upieczeniu pozostawić na 5 minut, a następnie pociąć ponownie na ciasteczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Ciepłe ciasteczka są bardzo delikatne i mocno się kruszą).
 

- Gdy ostygną wyciągnąć je z formy, ciągnąc za papier do pieczenia.
 - Gorzką czekoladę połamać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Posługując się najlepiej pędzelkiem silikonowym posmarować z wierzchu ciasteczka czekoladą, pozwalając jej spłynąć na boki. Pozostawić do zastygnięcia.
 - Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Wyciskając czekoladę na ciasteczka napisać działania.
 - Pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła.
 
Smacznego.


