Shortbread
Shortbread to klasyczne, kruche, szkockie ciasteczka. Składają się tylko z trzech składników: mąki, masła i cukru. Ich proporcje powinny być następujące: 3 części mąki, dwie masła i jedna cukru.
Wzorowałam się na przepisie Cynthii Barcomi. Cynthia poleca użycie mąki z płatków owsianych, ale ponieważ jest ona trudno dostępna można ją również zastąpić mąką ryżową. Według Cynthii nie powinno się używać samej mąki pszennej. Ja jednak przetestowałam również ten wariant (pomijając mąkę ryżową i zwiększając o tę ilość mąkę pszenną). Ciasteczka też wyjdą i są smaczne. Są inne w smaku, ale to nie znaczy, że gorsze ;).
Ciasteczka można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie. Na blasze, jak widać na zdjęciach, ciasteczka trochę się „rozjeżdżają”, ale nie dużo.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 200g masła
- 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale może być również zwykły lub cukier puder)
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki ryżowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mąki i szczyptę soli wymieszać. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę mąk. Miksować krótko, do połączenia się składników (1 minutę).
- Blachę* wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulę, a następnie rozwałkować na blasze na prostokąt o szerokości ok. 13 cm i wysokości 1,5 cm. (U mnie dłuższy bok miał 26 cm).
- Pokroić nożem na prostokąty o wymiarach 1,5x 6,5 cm. (Ciasteczek nie rozdzielamy).
- Patyczkiem do szaszłyków zrobić w ciasteczkach dziurki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 160°C. (Ciasteczka powinny pozostać jasne lub delikatnie się przyrumienić).
- Po upieczeniu pozostawić na 5 minut, a następnie pociąć ponownie na ciasteczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Ciepłe ciasteczka są bardzo delikatne i mocno się kruszą).
- Ciasteczka przechowywać w puszce.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
ok. 15 minut | |
Czas pieczenia: |
ok. 30- 40 minut | |
Liczba sztuk: |
ok. 30 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Uwaga:
* Można użyć również formy. Ciasteczka piekłam także w formie o wymiarach dna formy 27x 17cm. Forma może być troszkę większa niż rozmiar ciasta pieczonego na blasze. Ciasto w formie utrzymuje kształt i może być rozwałkowane troszkę cieniej na grubość 1- 1,5 cm.