Shortbread

21 Komentarzy

Shortbread

Shortbread to klasyczne, kruche, szkockie ciasteczka. Składają się tylko z trzech składników: mąki, masła i cukru. Ich proporcje powinny być następujące: 3 części mąki, dwie masła i jedna cukru.

Wzorowałam się na przepisie Cynthii Barcomi. Cynthia poleca użycie mąki z płatków owsianych, ale ponieważ jest ona trudno dostępna można ją również zastąpić mąką ryżową. Według Cynthii nie powinno się używać samej mąki pszennej. Ja jednak przetestowałam również ten wariant (pomijając mąkę ryżową i zwiększając o tę ilość mąkę pszenną). Ciasteczka też wyjdą i są smaczne. Są inne w smaku, ale to nie znaczy, że gorsze ;).

Ciasteczka można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie. Na blasze, jak widać na zdjęciach, ciasteczka trochę się „rozjeżdżają”, ale nie dużo.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 200g masła
  • 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale może być również zwykły lub cukier puder)
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki ryżowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąki i szczyptę soli wymieszać. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę mąk. Miksować krótko, do połączenia się składników (1 minutę).
  4. Blachę* wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulę, a następnie rozwałkować na blasze na prostokąt o szerokości ok. 13 cm i wysokości 1,5 cm. (U mnie dłuższy bok miał 26 cm).
  5. Pokroić nożem na prostokąty o wymiarach 1,5x  6,5 cm. (Ciasteczek nie rozdzielamy).

2

  1. Patyczkiem do szaszłyków zrobić w ciasteczkach dziurki.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 160°C. (Ciasteczka powinny pozostać jasne lub delikatnie się przyrumienić).

3

  1. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut, a następnie pociąć ponownie na ciasteczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Ciepłe ciasteczka są bardzo delikatne i mocno się kruszą).
  2. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 15 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30- 40 minut
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Uwaga:
* Można użyć również formy. Ciasteczka piekłam także w formie o wymiarach dna formy 27x 17cm. Forma może być troszkę większa niż rozmiar ciasta pieczonego na blasze. Ciasto w formie utrzymuje kształt i może być rozwałkowane troszkę cieniej na grubość 1- 1,5 cm.

Shortbread

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cukierniczka · 5 miesięcy temu
    Ja daję 3 razy mniej cukru. Wychodzą dużo lepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 7 miesięcy temu
    Z doświadczenia kilkunastokrotnego pieczenia tych ciastek wnoszę że nie ma za bardzo szans w ten sposób upiec równomiernie ciastka tak jak trzeba. Te przy rantach będą za mocno spieczone a te wewnątrz niedopieczone. Niedopieczone będą miękkie ale dobre w smaku. Przepieczone będą kruche ale smak się już zmieni w wyniku karmelizacji - będą nadal smaczne ale to już nie będzie ten oryginalny shortbread. Chodzi o to żeby to wypośrodkować tak żeby woda z masła odparowała ale jednocześnie by nie rozpoczął się proces karmelizacji. Niestety ciężko w ten moment trafić. Co do równomierności dobrym sposobem jest podpiec je w formie wyjąć ostudzić pokroić i pokrojone jeszcze raz wyłożyć na blachę i dopiec z naciskiem na pieczenie z dołu. Można dostać fajne super kruche ciasteczka ale tak jak napisałem łatwo o ich przepieczenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem czy góra/dół?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jaga kocha słodkości · 3 lat temu
    Jeszcze nie robiłam ale zamierzam jakieś rady macie co do przygotowywania lub pieczenia z góry dzięki :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Czy w oryginalnym przepisie mąka pszenna jest mieszana z owsianą czy przewidziane jest użycie jedynie mąki owsianej? kusi mnie, aby przemielić jednak płatki na mąkę ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Sprawdziłam jeszcze raz i tak, jak napisałam we wstępie Cynthia polecałaby mąkę owsianą, ale przepis podała na pszenną z ryżową, więc nie wiem o jakiej proporcji mąki owsianej myślała, czy użycie tylko tej. Jak przetestujesz na mące owsianej to daj proszę znać ;) Byłby super schortbread również dla bezglutków :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Michał · 3 lat temu
        Ja mielę płatki owsiane na mąkę i daję jej tyle co w przepisie jest ryżowej. Wychodzą bardzo smaczne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymek · 3 lat temu
    Bardzo pyszne 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 3 lat temu
    Pyszne, mąż uważa, że lepsze niż oryginalne kupne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Cz można użyć mąki krupczatki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Pyszne, zrobiłam i do wieczora zjedzone przez dzieci :) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 4 lat temu
    Mam pytanie. Czym można zastąpić mąkę ryżowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cynamon · 5 lat temu
    Czy zamiast mąki ryżowej, można użyć kleik ryżowy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tonieja · 8 lat temu
    Wykorzystałam przepis,zeby zrobić ciastka mimo absolutnego braku czasu na pieczenie.Mąż zadowolony,a i mi smakują.Dziękuję :).Teraz zostało mi dużo mąki ryżowej,może jakieś wskazówki,co do wykorzystania? Pozdrawiam gorąca.:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tonieju mam dwa przepisy na ciasteczka bezglutenowe jedne czekoladowe: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/761-bezglutenowe-ciasteczka-mocno-czekoladowe"]Ciasteczka mocno czekoladowe (bezglutenowe)[/url] a drugie jasne: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/521-kruche-ciasteczka-bezglutenowe"]Kruche ciasteczka bezglutenowe[/url]
      Możesz ją również wykorzystać w gotowaniu np. robiąc panierkę do kotletów zamiast mąki pszennej dać ryżową lub do zagęszczania sosów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    czy można zastąpić cukier np. miodem? a mąkę dać pełnoziarnistą/ graham/ orkiszową? bardzo proszę o odpowiedź, chciałabym zrobić te ciasteczka :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Agnieszko niestety nie wiem, już zmiana mąki na samą pszenną zmienia smak i konsystencję ciastek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    Zjedli do ostatniego okruszka ;)