Ciasteczka Digestive

54 Komentarzy

ciasteczka Digestive

Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu.
Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą.
W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g płatków owsianych
  • 50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 1- 2 łyżki mleka
  • ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
  2. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
  3. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
  4. Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
  7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.

Smacznego.

Przepis Gary'ego Rhodes.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka Digestive

Digestive

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Upiekłam wersję dla cukrzyków. Zamiast cukru dałam erytrol 1:1 i do tego 10g cukru muscovado, który jest bardzo ciemny i ma wyraźny posmak dymu i melasy. Następnym razem spróbuję zamiast muscovado dać syrop słodowy. Ale wyszły pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy można część cukru zastąpić erytrolem? Marzę o czymś do kawy od czego mi glukoza nie oszaleje, z wyliczeń wychodzi, że powinnam obciąć cukier w przepisie o połowę i będę mogła jedno do porannej kawy wyciąć. Uwielbiam digestivy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, myślę że spokojnie możesz zastąpić nawet cały cukier erytrytolem ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 3 lat temu
        Zaraz się biorę do pieczenia. Posmaruje je gorzką czekoladą. Jedna korzyść z covida- kiedy smak w końcu wrócił wszystko czuję bardziej. Gorzka czekolada jest słodka, soli mniej trzeba. Ale nie polecam tej metody...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olo · 3 lat temu
    Świetny przepis, wychodzą przepyszne, dodaję 2 duże łyżki mleka. Dziękuję za przepis, będę go polecać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 3 lat temu
    Pyszne, z pewnością do powtórzenia :-) Piekłam 12 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    C@y da się jakkolwiek pominąć lub zastąpić mleko w tym przepisie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grażka · 3 lat temu
      Proszę zamienić na wodę. Bo mleko to prawie sama woda. To co stanowi w mleku resztę, nie ma znaczenia w tym przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Kurczę. Ciastka wyszły strasznie suche.. cis zrobiłam nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 3 lat temu
      Może piekłas z termoobiegiem? Kiedy piekarnik nie jest szczelnym to termoobieg działa jak suszarka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Ciastka rewelacyjne, już żałuję że nie zrobiłam z podwójnej porcji.
    Dodałam tylko troszkę więcej mleka niż w przepisie, żeby ciasto lepiej się kleiło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    co zrobiłam nie tak, że nie jestem w stanie tego rozwałkować i przenieść w określonym kształcie, bo to ciasto się razem nie trzyma?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 3 lat temu
      Za suche albo za zimne. Można z niego utoczyć kulki i rozpłaszczyć. Nie wyjdą takie równiutkie ale dalej dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 7 lat temu
    Pyszne. Do tego spód z czekolady idealnie komponuje się ze smakiem płatków owsianych i orzechów. Bardzo polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 7 lat temu
    Ciasteczka wyszly przepyszne! :) nie mielilam platkow a w ogole nie czuc by byly za duze. Idealne :) bede robic ponownie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monica · 8 lat temu
    Wyszły bardzo dobre, mąż prawie całe spałaszował ;) Robiłam bez czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Adp[/b] tak, puszka może być:
    "7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adp · 9 lat temu
    Czy ciastka te można przechowywać w blaszanej puszce? Przez ile dni są dobre?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Witam. Dzięki za super przepis. Ciastka są przepyszne. Nie możemy przestać jeść :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwek · 10 lat temu
    Sylwek 25 kwiecień 2014. 10:45
    Właśnie zrobiłem bardzo dobre pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Klaudio[/b] wydaje mi się, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 lat temu
    Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Bardzo smaczne ciasteczka. W sam raz do popołudniowej herbaty :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Delicious · 11 lat temu
    Bardzo prosty przepis, a ciasteczka naprawdę przepyszne i zdrowe :) Dużo lepsze niż w sklepie. Nie mieliłam płatków i jak dla mnie jest super. Dodałam cukier tak jak w przepisie i jest w sam raz, ale jeśli ktoś jest na diecie to bez cukru też pewnie byłyby dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Gosiu[/b] domyślnie jest zawsze grzałka góra- dół, chyba, że jest inaczej podane w przepisie.