Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje. Ciastko kakaowe jest miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto:
115 g masła, temperatura pokojowa
110 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
30 g kakao
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
cukierki krówki (ok. 8 sztuk)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę przełożyć do miski i zagnieść chwilę, najlepiej robotem kuchennym, aż składniki się połączą. (Ziarenka cukru będą widoczne).
Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. (Ciastka formować w miarę możliwości szybko, aby ciasto nie ociepliło się od rąk). W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze, aż ostygną.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota ·
11 miesięcy temu
Zrobiłam i wyszły naprawdę super. gdy położyłam je na stole z kawą i herbatą wszyscy zajadali się z smakiem. polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
1 lat temu
Smakują jak cukier
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tati·
7 miesięcy temu
Raczej czuć kakao
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
1 lat temu
Ciasteczka wyszły przepyszne!
Ja akurat zamieniłam tak około połowę porcji cukru trzcinowego na erytrytol, a do gotowej masy dodałam szczyptę soli (dlatego ponieważ ciasteczka robiłam bez krówek w środku). ciasteczka są naprawdę wyśmienite. To co najbardziej mi się w nich spodobało jest ich puszystość. Nawet gdy chciałam je wyciągnąć z piekarnika, zaczęłam się zastanawiać czy są dopieczone, jednak okazało się, że są poprostu bardzo puszyste. Jedzenie ich to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Bardzo polecam i zdecydowanie wrócę do tego przepisu również by spróbować oryginalnego przepisu na ciasteczka(z krówkami).
Pozdrawiam<3
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
2 lat temu
to są najpyszniejsze ciasteczka jakie jadłam 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sunny·
2 lat temu
Poprostu pychotka 😉🤭🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
3 lat temu
Ja dałam 200g mąki, a zamiast krówek po kostce czekolady- wyszły przepyszne 🤗🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
3 lat temu
Te ciastka są moimi ulubionymi!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Ciasteczka wyszły znakomicie. Dodałam tylko zamiast krówek landrynki i trochę pokruszonych pierników do ciasta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Laura·
4 lat temu
Dałam 20g mąki więcej i wyszło idealnie (Mam 11 lat)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
4 lat temu
Jestem nowa w gotowaniu, ale ciastka wyszły super! Zrobiłam je bez niczego w środku. Czytając komentarze widziałam żeby dodać więcej mąki więc dodałam jej 200 gram. Wyszło mi idealnie 16. Bardzo polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julian·
4 lat temu
Eeeeeeeeee coś mi nie wyszło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
3 lat temu
Mi też😂ale jak dodałam więcej mąki to już wszystko było ok👌🏻
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hela·
4 lat temu
mi się bardzo rozlewały i wychodziło ,,ciasto z cycow”, 50g więcej maki i wychodzi jak na zdjęciach
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
4 lat temu
Upiekłam ciasteczka bez krówek. Po upieczeniu przekroiłam na pół i posmarowalam środek marmoladą. A na koniec obficie obsypałam cukrem pudrem. I wyszły mi najlepsze ciasteczka jakie kiwdykolwiek udało mi się upiec (mam 28 lat). Polecam przepis!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
5 lat temu
ja włożyłam do lodówki na ok. 20 min. nie dałoby radę ulepić kulke :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kata Rzyna·
5 lat temu
Super ! zrobiłam dziś pierwszy raz jestem mamą 15 miesiecznego dziecka . proste i smaczne o to mi chodziło <3
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
spec od bialej broni·
4 lat temu
dzieki z ainformacje tez jestem mama 15 miesiecznego dziecka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
5 lat temu
Zrobiłam je dziś ok. 20 minut temu i są obłędne. Najlepsze ciasteczka jakie jadłam w życiu a mam prawie 30 lat.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria ·
6 lat temu
Ja robie z dżemem porzeczkowym i daje więcej troszkę mąki :) pyyyycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
9 lat temu
Ciasteczka szybkie, pyszne i bezproblemowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
10 lat temu
Pierwsze ciastka w życiu, które mi nie wyszły. Idealne odwzorowanie przepisu, a jednak - porażka. Nie polecam; >