Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje. Ciastko kakaowe jest miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto:
115 g masła, temperatura pokojowa
110 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
30 g kakao
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
cukierki krówki (ok. 8 sztuk)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę przełożyć do miski i zagnieść chwilę, najlepiej robotem kuchennym, aż składniki się połączą. (Ziarenka cukru będą widoczne).
Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. (Ciastka formować w miarę możliwości szybko, aby ciasto nie ociepliło się od rąk). W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze, aż ostygną.
Ciasteczka wyszły przepyszne!
Ja akurat zamieniłam tak około połowę porcji cukru trzcinowego na erytrytol, a do gotowej masy dodałam szczyptę soli (dlatego ponieważ ciasteczka robiłam bez krówek w środku). ciasteczka są naprawdę wyśmienite. To co najbardziej mi się w nich spodobało jest ich puszystość. Nawet gdy chciałam je wyciągnąć z piekarnika, zaczęłam się zastanawiać czy są dopieczone, jednak okazało się, że są poprostu bardzo puszyste. Jedzenie ich to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Bardzo polecam i zdecydowanie wrócę do tego przepisu również by spróbować oryginalnego przepisu na ciasteczka(z krówkami).
Pozdrawiam<3
Jestem nowa w gotowaniu, ale ciastka wyszły super! Zrobiłam je bez niczego w środku. Czytając komentarze widziałam żeby dodać więcej mąki więc dodałam jej 200 gram. Wyszło mi idealnie 16. Bardzo polecam
Upiekłam ciasteczka bez krówek. Po upieczeniu przekroiłam na pół i posmarowalam środek marmoladą. A na koniec obficie obsypałam cukrem pudrem. I wyszły mi najlepsze ciasteczka jakie kiwdykolwiek udało mi się upiec (mam 28 lat). Polecam przepis!!!!