Kakaowe ciasteczka z krówką

57 Komentarzy
Kakaowe ciasteczka z krówką

Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje. Ciastko kakaowe jest miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto:

  • 115 g masła, temperatura pokojowa
  • 110 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • cukierki krówki (ok. 8 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę przełożyć do miski i zagnieść chwilę, najlepiej robotem kuchennym, aż składniki się połączą. (Ziarenka cukru będą widoczne).
  2. Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. (Ciastka formować w miarę możliwości szybko, aby ciasto nie ociepliło się od rąk). W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.

2

  1. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze, aż ostygną.

4

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kakaowe ciasteczka z krówką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 7 miesięcy temu
    Smakują jak cukier
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 8 miesięcy temu
    Ciasteczka wyszły przepyszne!
    Ja akurat zamieniłam tak około połowę porcji cukru trzcinowego na erytrytol, a do gotowej masy dodałam szczyptę soli (dlatego ponieważ ciasteczka robiłam bez krówek w środku). ciasteczka są naprawdę wyśmienite. To co najbardziej mi się w nich spodobało jest ich puszystość. Nawet gdy chciałam je wyciągnąć z piekarnika, zaczęłam się zastanawiać czy są dopieczone, jednak okazało się, że są poprostu bardzo puszyste.  Jedzenie ich to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
    Bardzo polecam i zdecydowanie wrócę do tego przepisu również by spróbować oryginalnego przepisu na ciasteczka(z krówkami).
    Pozdrawiam<3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    to są najpyszniejsze ciasteczka jakie jadłam 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sunny · 1 lat temu
    Poprostu pychotka 😉🤭🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 1 lat temu
    Ja dałam 200g mąki, a zamiast krówek po kostce czekolady- wyszły przepyszne 🤗🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Te ciastka są moimi ulubionymi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Ciasteczka wyszły znakomicie. Dodałam tylko zamiast krówek landrynki i trochę pokruszonych pierników do ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 3 lat temu
    Dałam 20g mąki więcej i wyszło idealnie (Mam 11 lat)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Jestem nowa w gotowaniu, ale ciastka wyszły super! Zrobiłam je bez niczego w środku. Czytając komentarze widziałam żeby dodać więcej mąki więc dodałam jej 200 gram. Wyszło mi idealnie 16. Bardzo polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julian · 3 lat temu
    Eeeeeeeeee coś mi nie wyszło
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Milena · 2 lat temu
      Mi też😂ale jak dodałam więcej mąki to już wszystko było ok👌🏻
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hela · 3 lat temu
    mi się bardzo rozlewały i wychodziło ,,ciasto z cycow”, 50g więcej maki i wychodzi jak na zdjęciach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 3 lat temu
    Upiekłam ciasteczka bez krówek. Po upieczeniu przekroiłam na pół i posmarowalam środek marmoladą. A na koniec obficie obsypałam cukrem pudrem. I wyszły mi najlepsze ciasteczka jakie kiwdykolwiek udało mi się upiec (mam 28 lat). Polecam przepis!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 3 lat temu
    ja włożyłam do lodówki na ok. 20 min. nie dałoby radę ulepić kulke :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kata Rzyna · 4 lat temu
    Super ! zrobiłam dziś pierwszy raz jestem mamą 15 miesiecznego dziecka . proste i smaczne o to mi chodziło <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Zrobiłam je dziś ok. 20 minut temu i są obłędne. Najlepsze ciasteczka jakie jadłam w życiu a mam prawie 30 lat.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Ja robie z dżemem porzeczkowym i daje więcej troszkę mąki :) pyyyycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Ciasteczka szybkie, pyszne i bezproblemowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 9 lat temu
    Pierwsze ciastka w życiu, które mi nie wyszły. Idealne odwzorowanie przepisu, a jednak - porażka. Nie polecam; >
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Można bez krówki?
    Proszę o odpowiedź
    ;) :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      Jak nie miałam krówek, to robiłam z kostką czekolady i też wychodzą wspaniałe :)