Kakaowe ciasteczka z krówką

59 Komentarzy
Kakaowe ciasteczka z krówką

Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje. Ciastko kakaowe jest miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto:

  • 115 g masła, temperatura pokojowa
  • 110 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • cukierki krówki (ok. 8 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę przełożyć do miski i zagnieść chwilę, najlepiej robotem kuchennym, aż składniki się połączą. (Ziarenka cukru będą widoczne).
  2. Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. (Ciastka formować w miarę możliwości szybko, aby ciasto nie ociepliło się od rąk). W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.

2

  1. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze, aż ostygną.

4

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kakaowe ciasteczka z krówką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Można bez krówki?
    Proszę o odpowiedź
    ;) :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 5 lat temu
      Jak nie miałam krówek, to robiłam z kostką czekolady i też wychodzą wspaniałe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olimpia · 11 lat temu
    Super bardzo pyszne i latwe do przygotowania.Polecam innym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    julia · 11 lat temu
    Ciastka mi zupełnie nie wyszły, mimo że wszystko robiłam według przepisu. Rozpłynęły się, przez co nie wyszły kulki lecz placki, krówki wypłynęły i się z karmelizowały, co było na prawdę nie dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    Z przepisu wyszło mi 15 sztuk ciasteczek. Naprawdę łatwo się je robi, aczkolwiek wydaje mi się, że nie upiekę ich ponownie - a jeśli się zdecyduję, to zamienię krówkę na coś innego - może kostkę czekolady(?). Użyłam 3 rodzajów krówek, i każda z nich po upieczeniu jest tak twarda, że po prostu nie da się ich zjeść. Domownicy mówią, że je się te ciasteczka jak owoce.. z pestką, którą trzeba znaleźć i odłożyć na bok;).

    Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że moja opinia będzie dla niektórych pomocna.
    k.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Klaudio[/b] jeśli chcesz zrobić bez krówki to proponuję ten przepis: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasteczka-bez-nadzienia/286-przepis-na-ciasteczka-mocno-czekoladowe-z-orzechami To jest to samo ciasto, a jeszcze z kawałkami orzechów i czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 11 lat temu
    czy te ciastka bez krówek też są dobre??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iga · 5 lat temu
      Tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    Przepis cudowny; ciasteczka pyszne :) Pomińmy fakt, że wyszło mi 9 megadużych sztuk i te pół krówki gdzieś się zagubiło :) [nie wiedziałam, że aż tak urosną]. Dodałam tylko więcej mąki.
    A czy ma ktoś pomysł, albo próbował, zamienić kakao na coś innego, np. kawę? MMoja mama nie przepada za kakao niestety i kombinuję jak by tu je przerobić.
    Świetna stronka, pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Weroniko[/b] gorzkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 12 lat temu
    A kakao ma być słodkie czy gorzkie?? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 12 lat temu
    Bardzo dobre moim dzieciom zasmakowało polecam!:) :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tyśka · 12 lat temu
    Dałam więcej mąki, dodatkowo z braku kakao (wykorzystałam resztkę do poprzedniego ciasta) dosypałam czekolady instant do zalewania w kubku - tyle ile miało być tradycyjnego kakao ;) Ciasta wyszły tylko lekko kakaowe, ale przepyszne - nic sie nie wylało, gościom smakowało :) Polecam ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asiool · 12 lat temu
    ciastka w smaku wyszły dobre jednak troche sie rozpłyneły i z niektórych wyleciała krówka, za mało mąki dałam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Cathi[/b] używam niemieckich krówek: "Sahne Muh- Muhs".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cathi · 12 lat temu
    Ciasteczka z krówką nadal są ulubionymi ciasteczkami moich domowników. Piekłam je n razy i zawsze wychodzą pyszne. Mam tylko jedno pytanie. Jakich krówek używasz, że tak ładnie wyglądają po upieczeniu? Niektóre się strasznie rozpływają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Estera · 12 lat temu
    Piekę właśnie te ciasteczka, ale niestety całe się topią w piekarniku;/ Nie wiem dlaczego masło wypływa, skoro wszystko robiłam wedle przepisu;/ (podwójną porcję)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OOOOlaaaa · 13 lat temu
    Witam, czy może być krówka z puszki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 13 lat temu
    Ciasteczka wyszly pyszne. Zamiast sody dodalam jedna lyzeczke proszku do pieczenia. Wg mnie lepsze sa po ostygnieciu a na drugi dzien to juz bajka :) faktycznie lepiej robic wieksze w mniejszych robily sie dziurki. Polecam przepis i dziekuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Kingo[/b] do wrotku wytrzymają, tylko chroń je przed wyschnięciem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 13 lat temu
    Czy ciasteczka stracą na smaku i wyglądzie jeśli zrobiłabym je w niedzielę, a podarowałabym koleżance we wtorek ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 13 lat temu
    Ciasteczka wizualnie wyszły super, ale niestety mają bardzo intensywny posmak sody :/ Zrobiłam wszystko jak w przepisie tyle że podwójną porcje i dodałam wiecej mąki, a sode czuć jakbym dodała jej 10 łyżek, a nie jedną łyżeczke. Nie wiem czemu tak sie stało.
    Polecam robić wieksze kulki ciast bo te ciasteczka ktore zrobiłam mniejsze po pieczeniu miały dziure na dnie i krówka wypływała :).
    Liczyłam że bedą smaczeniejsze :/ może ze mnie słaba kucharka ;)