Ciasteczka Digestive

55 Komentarzy

ciasteczka Digestive

Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu.
Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą.
W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g płatków owsianych
  • 50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 1- 2 łyżki mleka
  • ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
  2. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
  3. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
  4. Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
  7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.

Smacznego.

Przepis Gary'ego Rhodes.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka Digestive

Digestive

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 1 miesięcy temu
    Świetny przepis, ciasteczka super smaczne. Dodaję garść rodzynek i trochę orzechów lub sezamu. Płatki, orzechy rodzynki mielę raz  maszynką do mięsa. Trzeba po troszeczku sypać płatki do mielenia, żeby elektryczna maszynka nie padła. Łatwiej jest mi od raZu wilgotne ciasto rozwałkować i już na brytfannie schłodzić. Polecam robić podwójną porcję dla 4 osób. Błyskawiczne znikają 😋😋😋.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Upiekłam wersję dla cukrzyków. Zamiast cukru dałam erytrol 1:1 i do tego 10g cukru muscovado, który jest bardzo ciemny i ma wyraźny posmak dymu i melasy. Następnym razem spróbuję zamiast muscovado dać syrop słodowy. Ale wyszły pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Czy można część cukru zastąpić erytrolem? Marzę o czymś do kawy od czego mi glukoza nie oszaleje, z wyliczeń wychodzi, że powinnam obciąć cukier w przepisie o połowę i będę mogła jedno do porannej kawy wyciąć. Uwielbiam digestivy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, myślę że spokojnie możesz zastąpić nawet cały cukier erytrytolem ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 4 lat temu
        Zaraz się biorę do pieczenia. Posmaruje je gorzką czekoladą. Jedna korzyść z covida- kiedy smak w końcu wrócił wszystko czuję bardziej. Gorzka czekolada jest słodka, soli mniej trzeba. Ale nie polecam tej metody...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olo · 4 lat temu
    Świetny przepis, wychodzą przepyszne, dodaję 2 duże łyżki mleka. Dziękuję za przepis, będę go polecać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 4 lat temu
    Pyszne, z pewnością do powtórzenia :-) Piekłam 12 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    C@y da się jakkolwiek pominąć lub zastąpić mleko w tym przepisie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grażka · 4 lat temu
      Proszę zamienić na wodę. Bo mleko to prawie sama woda. To co stanowi w mleku resztę, nie ma znaczenia w tym przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Kurczę. Ciastka wyszły strasznie suche.. cis zrobiłam nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      Może piekłas z termoobiegiem? Kiedy piekarnik nie jest szczelnym to termoobieg działa jak suszarka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Ciastka rewelacyjne, już żałuję że nie zrobiłam z podwójnej porcji.
    Dodałam tylko troszkę więcej mleka niż w przepisie, żeby ciasto lepiej się kleiło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    co zrobiłam nie tak, że nie jestem w stanie tego rozwałkować i przenieść w określonym kształcie, bo to ciasto się razem nie trzyma?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      Za suche albo za zimne. Można z niego utoczyć kulki i rozpłaszczyć. Nie wyjdą takie równiutkie ale dalej dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 7 lat temu
    Pyszne. Do tego spód z czekolady idealnie komponuje się ze smakiem płatków owsianych i orzechów. Bardzo polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 8 lat temu
    Ciasteczka wyszly przepyszne! :) nie mielilam platkow a w ogole nie czuc by byly za duze. Idealne :) bede robic ponownie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monica · 9 lat temu
    Wyszły bardzo dobre, mąż prawie całe spałaszował ;) Robiłam bez czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Adp[/b] tak, puszka może być:
    "7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adp · 10 lat temu
    Czy ciastka te można przechowywać w blaszanej puszce? Przez ile dni są dobre?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Witam. Dzięki za super przepis. Ciastka są przepyszne. Nie możemy przestać jeść :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwek · 11 lat temu
    Sylwek 25 kwiecień 2014. 10:45
    Właśnie zrobiłem bardzo dobre pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Klaudio[/b] wydaje mi się, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 11 lat temu
    Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Bardzo smaczne ciasteczka. W sam raz do popołudniowej herbaty :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Delicious · 12 lat temu
    Bardzo prosty przepis, a ciasteczka naprawdę przepyszne i zdrowe :) Dużo lepsze niż w sklepie. Nie mieliłam płatków i jak dla mnie jest super. Dodałam cukier tak jak w przepisie i jest w sam raz, ale jeśli ktoś jest na diecie to bez cukru też pewnie byłyby dobre.