Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu. Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą. W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.
Składniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g płatków owsianych
50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła lub margaryny
1- 2 łyżki mleka
ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.
Świetny przepis, ciasteczka super smaczne. Dodaję garść rodzynek i trochę orzechów lub sezamu. Płatki, orzechy rodzynki mielę raz maszynką do mięsa. Trzeba po troszeczku sypać płatki do mielenia, żeby elektryczna maszynka nie padła. Łatwiej jest mi od raZu wilgotne ciasto rozwałkować i już na brytfannie schłodzić. Polecam robić podwójną porcję dla 4 osób. Błyskawiczne znikają 😋😋😋.
Upiekłam wersję dla cukrzyków. Zamiast cukru dałam erytrol 1:1 i do tego 10g cukru muscovado, który jest bardzo ciemny i ma wyraźny posmak dymu i melasy. Następnym razem spróbuję zamiast muscovado dać syrop słodowy. Ale wyszły pyszne!
Czy można część cukru zastąpić erytrolem? Marzę o czymś do kawy od czego mi glukoza nie oszaleje, z wyliczeń wychodzi, że powinnam obciąć cukier w przepisie o połowę i będę mogła jedno do porannej kawy wyciąć. Uwielbiam digestivy.
Zaraz się biorę do pieczenia. Posmaruje je gorzką czekoladą. Jedna korzyść z covida- kiedy smak w końcu wrócił wszystko czuję bardziej. Gorzka czekolada jest słodka, soli mniej trzeba. Ale nie polecam tej metody...
Bardzo prosty przepis, a ciasteczka naprawdę przepyszne i zdrowe :) Dużo lepsze niż w sklepie. Nie mieliłam płatków i jak dla mnie jest super. Dodałam cukier tak jak w przepisie i jest w sam raz, ale jeśli ktoś jest na diecie to bez cukru też pewnie byłyby dobre.