Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu. Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą. W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.
Składniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g płatków owsianych
50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła lub margaryny
1- 2 łyżki mleka
ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona ·
22 dni temu
Czy mogę piec ciasteczka w 150 stopniach?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
7 miesięcy temu
Świetny przepis, ciasteczka super smaczne. Dodaję garść rodzynek i trochę orzechów lub sezamu. Płatki, orzechy rodzynki mielę raz maszynką do mięsa. Trzeba po troszeczku sypać płatki do mielenia, żeby elektryczna maszynka nie padła. Łatwiej jest mi od raZu wilgotne ciasto rozwałkować i już na brytfannie schłodzić. Polecam robić podwójną porcję dla 4 osób. Błyskawiczne znikają 😋😋😋.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Upiekłam wersję dla cukrzyków. Zamiast cukru dałam erytrol 1:1 i do tego 10g cukru muscovado, który jest bardzo ciemny i ma wyraźny posmak dymu i melasy. Następnym razem spróbuję zamiast muscovado dać syrop słodowy. Ale wyszły pyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Czy można część cukru zastąpić erytrolem? Marzę o czymś do kawy od czego mi glukoza nie oszaleje, z wyliczeń wychodzi, że powinnam obciąć cukier w przepisie o połowę i będę mogła jedno do porannej kawy wyciąć. Uwielbiam digestivy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, myślę że spokojnie możesz zastąpić nawet cały cukier erytrytolem ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Zaraz się biorę do pieczenia. Posmaruje je gorzką czekoladą. Jedna korzyść z covida- kiedy smak w końcu wrócił wszystko czuję bardziej. Gorzka czekolada jest słodka, soli mniej trzeba. Ale nie polecam tej metody...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olo·
5 lat temu
Świetny przepis, wychodzą przepyszne, dodaję 2 duże łyżki mleka. Dziękuję za przepis, będę go polecać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
5 lat temu
Pyszne, z pewnością do powtórzenia :-) Piekłam 12 minut.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
5 lat temu
C@y da się jakkolwiek pominąć lub zastąpić mleko w tym przepisie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażka·
4 lat temu
Proszę zamienić na wodę. Bo mleko to prawie sama woda. To co stanowi w mleku resztę, nie ma znaczenia w tym przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
5 lat temu
Kurczę. Ciastka wyszły strasznie suche.. cis zrobiłam nie tak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Może piekłas z termoobiegiem? Kiedy piekarnik nie jest szczelnym to termoobieg działa jak suszarka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
5 lat temu
Ciastka rewelacyjne, już żałuję że nie zrobiłam z podwójnej porcji.
Dodałam tylko troszkę więcej mleka niż w przepisie, żeby ciasto lepiej się kleiło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
8 lat temu
co zrobiłam nie tak, że nie jestem w stanie tego rozwałkować i przenieść w określonym kształcie, bo to ciasto się razem nie trzyma?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Za suche albo za zimne. Można z niego utoczyć kulki i rozpłaszczyć. Nie wyjdą takie równiutkie ale dalej dobre
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartek·
8 lat temu
Pyszne. Do tego spód z czekolady idealnie komponuje się ze smakiem płatków owsianych i orzechów. Bardzo polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
8 lat temu
Ciasteczka wyszly przepyszne! :) nie mielilam platkow a w ogole nie czuc by byly za duze. Idealne :) bede robic ponownie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monica·
9 lat temu
Wyszły bardzo dobre, mąż prawie całe spałaszował ;) Robiłam bez czekolady.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Adp[/b] tak, puszka może być:
"7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni."
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adp·
10 lat temu
Czy ciastka te można przechowywać w blaszanej puszce? Przez ile dni są dobre?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Witam. Dzięki za super przepis. Ciastka są przepyszne. Nie możemy przestać jeść :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwek·
11 lat temu
Sylwek 25 kwiecień 2014. 10:45
Właśnie zrobiłem bardzo dobre pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Klaudio[/b] wydaje mi się, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
11 lat temu
Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
12 lat temu
Bardzo smaczne ciasteczka. W sam raz do popołudniowej herbaty :)