Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu. Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą. W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.
Składniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g płatków owsianych
50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła lub margaryny
1- 2 łyżki mleka
ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Delicious·
12 lat temu
Bardzo prosty przepis, a ciasteczka naprawdę przepyszne i zdrowe :) Dużo lepsze niż w sklepie. Nie mieliłam płatków i jak dla mnie jest super. Dodałam cukier tak jak w przepisie i jest w sam raz, ale jeśli ktoś jest na diecie to bez cukru też pewnie byłyby dobre.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Gosiu[/b] domyślnie jest zawsze grzałka góra- dół, chyba, że jest inaczej podane w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosia·
12 lat temu
Witam, jestem początkującą kucharką :) Czy jak w przepisach jest podawana temep. to chodzi, o termoobieg? Z góry i z dołu taka temp?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
12 lat temu
ja dodałam kaszki bobovita mały brzuszek pelne ziarno i nie trzeba było meczyc sie blenderem:) i wyszły super....a ze miałam ochote na pieniczki dodałam troche przyprawy do piernika i były mega :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
grzegorz·
12 lat temu
To super ciasteczka,po raz pierwszy je robiłem i mi wyszły .Super przepis. :lol:
To ulubione ciasteczka mojego synka. Są przepyszne, szybkie w przygotowaniu, składniki mam zawsze w kuchni. Dziękuję za super przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
klaudyna·
13 lat temu
Czy można dodać do nich cukier waniliowy ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
maga·
13 lat temu
Pyszne ciastka piekłam już dwa razy no i dzieciom smakowały bardzo.Dzięki za fajny przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b].mago[/b] raczej nie powinny się rozlewać. Blachę z ciasteczkami wyciągasz na blat i tak pozostawiasz na 5 min. i kolejno wykładasz na kratkę.
[b]Moniu[/b] piecz do zarumienienia. Obserwuj ciastka po 10min pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monia·
13 lat temu
Często zaglądam na tą stronę, dugo się czaję i czasem coś zrobię... no i dziś byly ciastka owsiane, spalone.... 15 minut, 180 stopni, co jest nie tak? Trochę się zrazilam, wlaściwie to moglam podglądać ale zaufalam przepisowi. Nie wiem, czy będzie kolejny raz ale jeśli to zmienić czas czy temp. ???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
.mago·
13 lat temu
Ciasteczka rozlały mi się w piekarniku, są o 1 cm większe i cieńsze przez to, czy to normalny proces? Czy ciasteczka zostawiamy juz w wyłączonym piekarniku na 5 minut i potem je wyjmujemy z piekarnika na kratkę?
Dziękuje/ .mago
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
13 lat temu
Ostatnio naszlo mnie na ciasteczka i muszę przyznać ze z trzech rodzajów które zrobiłam od wczoraj te wyszły najlepsze! Bałam się ze mogą wyjść za twarde ale nic z tych rzeczy! Za chwile będę polewac je czekolada, zobaczymy co wyjdzie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Wanilio[/b] możesz dać zwykłą. W smaku wyjdą troszkę inne ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
waniliaa·
13 lat temu
Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można dać zwykła- pszenną? Będą wtedy niedobre?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Dziękuję, jutro wypróbuję przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Karolino[/b] tak :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Witam, mam pytanie czy zamiast cukru brązowego można dać trzcinowy Dark Muscovado?