Ciasteczka Digestive

55 Komentarzy

ciasteczka Digestive

Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu.
Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą.
W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g płatków owsianych
  • 50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 1- 2 łyżki mleka
  • ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
  2. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
  3. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
  4. Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
  7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.

Smacznego.

Przepis Gary'ego Rhodes.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka Digestive

Digestive

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 13 lat temu
    przypominają ciastka które kupowała mama, ale zrobione zgodnie z tym przepisem sa o niebo lepsze, juz za pierwszym razem wychodza idealnie. Polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 13 lat temu
    Poezja smaku, zrobiłam je dziś jak zobaczyłam ten przepis, lepsze niż ze sklepu, kosztują około 4 zł a tu wyszła mi cała blacha, są delikatne, a zarazem kruchutkie:) pięknie dziękuję za przepis, koleżanki zajadały się:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 13 lat temu
    a ja porwałam się od razu na potrójną porcję :D :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 13 lat temu
    Miałam dzisiaj w planach sernik na zimno ale jak przeczytałam ten przepis, musiałam go wypróbować natychmiast ;) I nie żałuję :) Naprawdę warto, polecam wszystkim!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Trzeba będzie kiedyś zrobić, bo do sernika często używam.
    Pięknie wyglądają:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nieśka · 13 lat temu
    :) No no. Jedne z moich ulubionych, ciekawe czy smakuje bardzo podobnie.
    Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 13 lat temu
    Ale super! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    bardzo je lubię, ale nie robiłam.
    a zapewne te domowe są o niebo lepsze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Crispy Biscuits · 13 lat temu
    Takie proste rozwiązania są najlepsze. A szczególnie jeżeli są stosunkowo zdrowe :)