Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu. Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą. W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.
Składniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g płatków owsianych
50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła lub margaryny
1- 2 łyżki mleka
ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.
Upiekłam wersję dla cukrzyków. Zamiast cukru dałam erytrol 1:1 i do tego 10g cukru muscovado, który jest bardzo ciemny i ma wyraźny posmak dymu i melasy. Następnym razem spróbuję zamiast muscovado dać syrop słodowy. Ale wyszły pyszne!
Czy można część cukru zastąpić erytrolem? Marzę o czymś do kawy od czego mi glukoza nie oszaleje, z wyliczeń wychodzi, że powinnam obciąć cukier w przepisie o połowę i będę mogła jedno do porannej kawy wyciąć. Uwielbiam digestivy.
Zaraz się biorę do pieczenia. Posmaruje je gorzką czekoladą. Jedna korzyść z covida- kiedy smak w końcu wrócił wszystko czuję bardziej. Gorzka czekolada jest słodka, soli mniej trzeba. Ale nie polecam tej metody...
Bardzo prosty przepis, a ciasteczka naprawdę przepyszne i zdrowe :) Dużo lepsze niż w sklepie. Nie mieliłam płatków i jak dla mnie jest super. Dodałam cukier tak jak w przepisie i jest w sam raz, ale jeśli ktoś jest na diecie to bez cukru też pewnie byłyby dobre.