Ciasteczka Digestive

54 Komentarzy

ciasteczka Digestive

Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu.
Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą.
W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g płatków owsianych
  • 50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 1- 2 łyżki mleka
  • ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
  2. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
  3. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
  4. Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
  7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.

Smacznego.

Przepis Gary'ego Rhodes.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka Digestive

Digestive

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 12 lat temu
    Witam, jestem początkującą kucharką :) Czy jak w przepisach jest podawana temep. to chodzi, o termoobieg? Z góry i z dołu taka temp?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 12 lat temu
    ja dodałam kaszki bobovita mały brzuszek pelne ziarno i nie trzeba było meczyc sie blenderem:) i wyszły super....a ze miałam ochote na pieniczki dodałam troche przyprawy do piernika i były mega :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grzegorz · 12 lat temu
    To super ciasteczka,po raz pierwszy je robiłem i mi wyszły .Super przepis. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Olusiu[/b] tak. Proszę czytać wcześniejsze komentarze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olusia · 12 lat temu
    mozna dac zwykła mąke?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Klaudyno[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agagika · 12 lat temu
    To ulubione ciasteczka mojego synka. Są przepyszne, szybkie w przygotowaniu, składniki mam zawsze w kuchni. Dziękuję za super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudyna · 12 lat temu
    Czy można dodać do nich cukier waniliowy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maga · 12 lat temu
    Pyszne ciastka piekłam już dwa razy no i dzieciom smakowały bardzo.Dzięki za fajny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b].mago[/b] raczej nie powinny się rozlewać. Blachę z ciasteczkami wyciągasz na blat i tak pozostawiasz na 5 min. i kolejno wykładasz na kratkę.
    [b]Moniu[/b] piecz do zarumienienia. Obserwuj ciastka po 10min pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 12 lat temu
    Często zaglądam na tą stronę, dugo się czaję i czasem coś zrobię... no i dziś byly ciastka owsiane, spalone.... 15 minut, 180 stopni, co jest nie tak? Trochę się zrazilam, wlaściwie to moglam podglądać ale zaufalam przepisowi. Nie wiem, czy będzie kolejny raz ale jeśli to zmienić czas czy temp. ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    .mago · 12 lat temu
    Ciasteczka rozlały mi się w piekarniku, są o 1 cm większe i cieńsze przez to, czy to normalny proces? Czy ciasteczka zostawiamy juz w wyłączonym piekarniku na 5 minut i potem je wyjmujemy z piekarnika na kratkę?
    Dziękuje/ .mago
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Ostatnio naszlo mnie na ciasteczka i muszę przyznać ze z trzech rodzajów które zrobiłam od wczoraj te wyszły najlepsze! Bałam się ze mogą wyjść za twarde ale nic z tych rzeczy! Za chwile będę polewac je czekolada, zobaczymy co wyjdzie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Wanilio[/b] możesz dać zwykłą. W smaku wyjdą troszkę inne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    waniliaa · 12 lat temu
    Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można dać zwykła- pszenną? Będą wtedy niedobre?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Dziękuję, jutro wypróbuję przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Karolino[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Witam, mam pytanie czy zamiast cukru brązowego można dać trzcinowy Dark Muscovado?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Misia · 12 lat temu
    Ciastka Super . Dziś zrobiłam i wyszła cała blacha lepsze niż kupne . Bardzo dziękuję za przepis :lol: ;-) :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 12 lat temu
    przypominają ciastka które kupowała mama, ale zrobione zgodnie z tym przepisem sa o niebo lepsze, juz za pierwszym razem wychodza idealnie. Polecam :lol: