Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu. Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą. W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.
Składniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g płatków owsianych
50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła lub margaryny
1- 2 łyżki mleka
ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.
ja dodałam kaszki bobovita mały brzuszek pelne ziarno i nie trzeba było meczyc sie blenderem:) i wyszły super....a ze miałam ochote na pieniczki dodałam troche przyprawy do piernika i były mega :)
[b].mago[/b] raczej nie powinny się rozlewać. Blachę z ciasteczkami wyciągasz na blat i tak pozostawiasz na 5 min. i kolejno wykładasz na kratkę.
[b]Moniu[/b] piecz do zarumienienia. Obserwuj ciastka po 10min pieczenia.
Często zaglądam na tą stronę, dugo się czaję i czasem coś zrobię... no i dziś byly ciastka owsiane, spalone.... 15 minut, 180 stopni, co jest nie tak? Trochę się zrazilam, wlaściwie to moglam podglądać ale zaufalam przepisowi. Nie wiem, czy będzie kolejny raz ale jeśli to zmienić czas czy temp. ???
Ciasteczka rozlały mi się w piekarniku, są o 1 cm większe i cieńsze przez to, czy to normalny proces? Czy ciasteczka zostawiamy juz w wyłączonym piekarniku na 5 minut i potem je wyjmujemy z piekarnika na kratkę?
Dziękuje/ .mago
Ostatnio naszlo mnie na ciasteczka i muszę przyznać ze z trzech rodzajów które zrobiłam od wczoraj te wyszły najlepsze! Bałam się ze mogą wyjść za twarde ale nic z tych rzeczy! Za chwile będę polewac je czekolada, zobaczymy co wyjdzie ;)
przypominają ciastka które kupowała mama, ale zrobione zgodnie z tym przepisem sa o niebo lepsze, juz za pierwszym razem wychodza idealnie. Polecam :lol: