Sezamki

27 Komentarzy

sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu.  Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości. Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
  2. Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
  3. Dodać sezam i wymieszać.
  4. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Sezamki

Sezamki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alek · 3 lat temu
    zrobiłem sezamki, wyszły bardzo dobre, ale nie chciały się skleić w całość
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 3 lat temu
      Prawdopodobnie do karmelu dodałaś już przestudzony uprażony sezam, juz to przerobiłam, musisz pamiętać zeby do karmelu dodać wciąż ciepły sezam inaczej, ostudzi on karmel i za szybko stwardnieje i sie mie połączy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 7 lat temu
    Sezamki wyszły super.:) Miałam tylko kłopot z krojeniem - wyszły bardzo nieregularne na brzegach. Może trzeba je wycinać jak ciasteczka a nie kroić- sprawdzę następnym razem . Tak czy inaczej w domu wszystkim baaardzo smakowały .Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 9 lat temu
    Fantastyczny przepis :) Tylko ja trochę przesadziłam z prażeniem sezamu, przedłużając co chwilę... Niby wyglądał ok, ale czuć goryczkę w smaku. Następnym razem będę prażyć krócej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Karolino[/b] a na pewno skarmelizowałaś cukier na karmel tj. na gładką, płynną, złotą masę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    A mi coś nie wyszło. Odmierzyłam składniki dokładnie, masę szybko wymieszałam i przełożyłam na papier i rozwałkowałam i..no własnie i nic. Nie kleiło się mi niestety i nie chciało zbić w jedną całość. Jakiś pomysł jak następnym razem temu zapobiec mogę? Będę wdzięczna bo w smaku bardzo odzwierciedlają prawdziwe sezamki tylko u mnie jedzone było łyżką i widelcem gdyż miało postać w miarę sypką.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Róża · 3 lat temu
      U mnie tak samo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daria · 3 lat temu
      U mnie też jedliśmy łyżką. Pyszne, ale sypkie. Karmel był płynny, bez grudek, a sezam jeszcze ciepły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 11 lat temu
    Dałam 300 h sezamu jasnego i łyżkę ciemnego i też wyszły super aczkolwiek trochę bardziej słodkie niż takie kupne. Dzięki za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] taki sos jest idealny do lodów. Można nim polać także ciasta, szczególnie serniki, ale również brownie, babki. Możesz zrobić to ciasto: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/525-przepis-na-brownie-z-bananami-i-bita-smietana"]Kliknij na ten link[/url] dodając Twój sos zamiast przygotowywać sos według przepisu. Nawet jeśli Twój sos jej rzadszy to nic nie szkodzi, może bokami wypływać. A może jeszcze to ciasto Ci się spodoba: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/371-przepis-na-ciasto-czekoladowe-z-orzechami-w-karmelu"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    No właśnie jest płynny może mi ktoś podpowie co mogę z nim zrobić??? Mąż kupił mi aż 1 kg takiego karmelu i zupełnie nie wiem jak go wykorzystać - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia a nie chcę aby się zmarnował - w sobotę mam chrzciny. Proszę o poradę co mogę zrobić z nim... Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] jeśli masz gotowy karmel/ sos karmelowy to on jest płynny i nie będzie się nadawał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    A czy jeśli mam przygotowany karmel to też mogę zrobić? nie wiem jak z proporcjami wtedy ile wziąć karmelu??? tyle co cukru mniej więcej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 11 lat temu
    potwornie słodkie.. nie da sie tego jesc ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maria · 11 lat temu
    Stygna. Próbuję tego co zostało w garnku, FANTASTYCZNE!!! Dzieci zwariuja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    po dodaniu ok. łyżki miodu sezamki są bardziej miękkie i można je pokroić :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Babeczka2002 · 12 lat temu
    :D Pięknie wyglądają i pewnie są lepsz niż ze sklepu. Koniecznie muszę je wypróbować! Przepis jest latwy, więc nie bedzie trudno! 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    A ja bym to dodała troszkę miodu...Jak jem sezamki czuję miód - czy mi się zdaje? :) Dodaję do ulubionych - pięknie się prezentują :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 12 lat temu
    spróbowalam i są REWELACYJNE ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sisters4cooking · 12 lat temu
    Idealne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzik · 13 lat temu
    r e w e l a c j a !!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 13 lat temu
    Jakie śliczne i równiutkie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 13 lat temu
    uwielbiam sezamki!!! a domowe... to musi być pycha