Sezamki

27 Komentarzy

sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu.  Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości. Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
  2. Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
  3. Dodać sezam i wymieszać.
  4. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Sezamki

Sezamki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Cudowne! Lubimy sezamki, fajnie chrupią. DOmowych jeszcze nie robiłam.
    Pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 13 lat temu
    Ale fajny i prosty przepis, dodany do wypróbowania;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moje pasje · 13 lat temu
    och wyglądaja rewelacyjnie!!! Uwielbiam sezamki :) Już zapisalam :) Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia z JM · 13 lat temu
    Wspaniae! Cudne! Aż chce się je jeść!
    Piękne zdjęcia, prosty i tani przepis. Super.