Maślane ciasteczka

423 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 6 lat temu
    Są bardzo pyszne (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Właśnie zagniotłam ciasto, teraz się chłodzi ale nie doczytałam do końca i dałam miękkie masło nie z lodówki ? czy ma to duże znaczenie???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Możesz chłodzić ciasto dłużej, aby miało odpowiednią konsystencję do rozwałkowywania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Witam. Czy można dodać do nich przyprawie piernikowa aby były takie a'la pierniczki? Jeżeli tak to ile przyprawy Pani poleca dodać? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vanessa · 6 lat temu
    Pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 6 lat temu
    Pyszne! Świetny przepis. Jutro pieke podwójną porcje, już na święta. Może dotrwają ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      gaba · 6 lat temu
      Ile mniek wiecej wychodzi ciasteczek z 1 porcji
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 6 lat temu
        Niecałe trzy duże blachy, ilość zależy od wielkości foremek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 6 lat temu
    ja używam do tych ciasteczek mąki krupczatki i bez jajka samo masło i troche cukru i milimetr soli ..pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 7 lat temu
    Super przepis polecam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agula · 7 lat temu
      Moje ciasto właśnie się chłodzi,jeszcze pół godzinki zostało mam nadzieję że wyjdą takie same i smaczne jak wam (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 7 lat temu
    Pieczemy dla Mikołaja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 7 lat temu
    Dodalam dwie lyzki smietany,lepiej bylo zarobic ciasto :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 7 lat temu
    Jak długo mogą leżeć w pojemniku??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      W szczelnie zamkniętej puszcze do 2 miesięcy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Natalia · 7 lat temu
        Super! Dziękuję za odpowiedź:) ciasto już się chłodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia · 7 lat temu
    Ciasteczka super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Witam.
    Ciasteczka rewelacja. Już zniknęły mimo, że dopiero upiekłam. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Ciasteczka wyszły fantastycznie! Największą frajdę miała moja córeczka przy wygniataniu ciasta i wycinaniu ciasteczek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 5 lat temu
      Moje dziewczynki też działały przy piekarniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martyna falkiewicz · 10 lat temu
    pyszne ciasteczka ja dodałam trochę śmietany żeby się skleiło ciasto przed włożeniem do lodówki i wyszły pysznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martyna falkiewicz · 11 lat temu
    pyszne ciasteczka :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 11 lat temu
    co by sie stalo gdybym dodala margaryny a nie masla?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 lat temu
      Też wyjdą, ale smaczniejsze są na maśle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    czy cukier puder można zamienić na kryształ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 lat temu
      Tak, można, ale najlepszy jest cukier puder.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 11 lat temu
    Wyszły za pierwszym razem. Proste, szybkie i smaczne. Im starsze tym lepsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 12 lat temu
    Nie wiem co zrobiłam źle, ale moje ciasto po wyciągnięciu z lodówki nie chciało się ładnie rozwałkować. W ogóle nie trzymało się całości tylko się kruszyło. W końcu to jakoś naprawiłam a ciastka wyszły pyszne, ale żałuję, bo nie mogłam powykrawać serduszek. Może ktoś się domyśla co mogłam zrobić źle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 6 lat temu
      Też miałam ten problem. Mam ten problem za każdym razem gdy robię ciastka na maśle. 3 minuty i ciasto się rozpuszcza. Przy dzieciach w ogóle nierealne do wykonania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    Mam pytanie:
    czy dodanie całego jajka zamiast tylko żółtka pogorszy smak ciasteczek? :c