Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.
Składniki:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
1 żółtko, zimne
190 g masła, zimnego
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Nie wiem co zrobiłam źle, ale moje ciasto po wyciągnięciu z lodówki nie chciało się ładnie rozwałkować. W ogóle nie trzymało się całości tylko się kruszyło. W końcu to jakoś naprawiłam a ciastka wyszły pyszne, ale żałuję, bo nie mogłam powykrawać serduszek. Może ktoś się domyśla co mogłam zrobić źle?
Też miałam ten problem. Mam ten problem za każdym razem gdy robię ciastka na maśle. 3 minuty i ciasto się rozpuszcza. Przy dzieciach w ogóle nierealne do wykonania
Wychodzi 2,5 - 3 blach ciasteczek. Liczba sztuk zależy od wielkości wybranej foremki. (Przyłóż foremkę do blachy, to orientacyjnie zobaczysz ile ciasteczek zmieści się na jednej).
Upiekłam, ale dodałabym kilka drobnych zmian w przepisie. Po pierwsze, więcej mąki (ciasto jest za rzadkie), a po drugie nieco więcej cukru pudru. Aha, i żeby wyszły dobre trzeba piec koło 17 minut