Kruche ciasteczka

436 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MM · 4 lat temu
    Dzień dobry :) dlaczego masło i jajko powinny być z lodówki? Pytam, bo jestem w temacie całkiem zielona. Pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki, aby ciasto się nie kleiło i nie trzeba było go długo chłodzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 4 lat temu
    (heart)Dziękuje za podpowiedz ii szybką odpowiedz pani jest naj
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Mam pytanko. Na ile porcji jest ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nati · 4 lat temu
    Wyszły perfekcyjne :) Dodałam trochę utartej skórki z cytryny i olejku migdałowego, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Pycha!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Witam. A czy można użyć tego ciasta do zrobienia rogalikow? 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 4 lat temu
    Wyszły mi choć robiłem pierwszy raz. Super mięciutkie i smaczniutkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 4 lat temu
    Witam a można ciasto dać na noc do lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 4 lat temu
    (nod) (heart) (talk)Chciałem zapytac ile dni one są kruche bo chce je zawieść na wigilię czekam na odpowiedz do wtorku
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      W szczelnej puszcze długo, nawet do 6- 8 tygodni ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Ciasto do lodówki czy do zamrażarki??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      MADZIA · 4 lat temu
      Lepiej do lodówki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zu · 4 lat temu
    Wyszły przepyszne. Do jednych dodałam herbatę a do drugich pomaranczke.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    a czy ciasteczka nadadzą się żeby wyciąć z nich gwiazdki i ułożyć choinkę ? :) bo szukam przepisu na niespodzianke na stół :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anastazja · 4 lat temu
    (y) (^) Ciasteczka są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiktoria · 4 lat temu
    ile się piecze 1 blachę 40min?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Czas pieczenia jednej blachy wynosi 12 minut, jak podane w sposobie przygotowania. (40 minut to jest orientacyjny, łaczny czas pieczenia wszystkich ciasteczek).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 lat temu
    A można zamiast masła użyć margaryny Kasi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Kurczab · 4 lat temu
    Szybkie, łatwe, pyszne :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    N · 4 lat temu
    Jak długo po upieczeniu nadają się do jedzenia? Wytrzymają kilka tygodni zamknięte w szczelnej puszce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Rewelacyjne ciasteczka wyszły, pyszne i mega kruche
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Jakie masło urzyć i ile tłuszczu powinno zawierać? Czy może być takie "byle jakie". Z góry dziękuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Masło prawdziwe, od 80% tłuszczu :) Nie może być "byle jakie" ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karolinchen · 4 lat temu
        Zrobiłam z najtańszej margaryny do pieczenia i ,mimo to, są przepyszne😉
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          M · 4 lat temu
          To raczej nie o smak chodzi, tylko o chemię w margarynie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 5 lat temu
    Ogólnie ciasteczka wyszły z tego przepisu, ale faktycznie są mega tłuste...