Kruche ciasteczka

416 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olo · 2 lat temu
    Moje spostrzeżenia:-ciasto trzeba zagnieść ręcznie ponieważ pod wpływem ciepła rąk masło łączy się z mąką. Robot tylko miesza i nic się nie dzieje, wszystko pozostaje sypkie-cukru jest jak dla mnie w sam raz, nie są zbyt słodkie ale ja akurat ograniczam cukier więc jest ok-z podanej porcji wyszły mi dwie blaszki (ok.40 szt.)-po upieczeniu są kruche i smaczne, przepis prosty, robi się szybko.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 2 lat temu
      Ciasto kruche nie chce ciepła rąk. Można je zagnieść ręcznie, ale szybko, jak najszybciej, właśnie żeby uniknąć rozpuszczenia się masła w ciepłych rękach. Tak, wszystko ma zostać w pewnym sensie sypkie w robocie kuchennym, przy chwilę dłuższym wyrabianiu te sypkie kawałeczki się połączą w kulę. Idea ciasta kruchego jest taka, że drobinki masła zostają otoczone mąką i cukrem. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 2 lat temu
    czy ciastka można dekorować lukrem królewskim? czy zepsuje on strukturę ciastek? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Goździak · 2 lat temu
    Wersja walentynkowa z czerwonym barwnikiem 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 1 lat temu
      Czego używałaś do barwienia? Kupnego barwnika, czy jakiejś przyprawy? Świetnie wyglądają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olivia · 2 lat temu
    Super wyszły te ciasteczka a się bałam ze nie wyjdą, nie za słodkie takie w sam raz ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 2 lat temu
    Czy te ciasteczka można przełożyć np. marmoladą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wika · 2 lat temu
    polecam 💗❤️💗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Strzelec · 2 lat temu
    Świetne! Zajadamy się, można dać mniej proszku, bo sporo wyrastają. Ja piekłam dłużej - kwestia pewnie piekarnika! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 2 lat temu
    W piekarniku 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 2 lat temu
    Właśnie jemy ciasteczka. Przepis z konieczności zmodyfikowałem. Zamiast cukru pudru wsypałam zwykły cukier w tej samej ilości. Zamiast masła poszła margaryna. Dodałam cukru waniliowego. Nie użyłam wcale proszku do pieczenia.  Ciasteczka na blaszce posmarowałem dodatkowo białkiem i posypałam cukrem bo lubimy słodko. Wyszły kruche i smaczne 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 2 lat temu
    Wszystko odmierzyłem na wadze i nie wyszły ciasto nawet nie chciało się rozwałkować kij nie przepis.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Diana · 2 lat temu
      Wczoraj robiłam po raz kolejny na prośbę syna i wyszły pyszne ...dałam tylko nieco więcej cukru pudru jakoś z rozmachu 🙈 robiłam tym razem ciemne ale były już i jasne i ciemne , pewnie lada dzień zrobimy znowu bo na prawdę wychodzą smaczne i szybko się je robi 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Nurtuje mnie jedna rzecz , otóż mówi się,że masło nie powinno być poddane obróbce cieplnej powyżej 100-150 st c, czy to nie szkodzi piekąc w 180st lub więcej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Czy można użyć maki krupczatki do ciast kruchych ? :-) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł Nocznicki · 2 lat temu
    Ta szczypta soli zupełnie zepsuła mi smak i są lekko słone a tego cukru  pudru  to  chyba  trzeba dać z 800 gram  bo   nic  nie   słodkie  zupełnie,  musiałem po  upieczeniu  pół  paczki  cukru  pudru   na nie  posypać. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olivia · 2 lat temu
      Może przesoliłeś  a to ze lubisz bardzo słodkie ciasta to chyba już nie problem przepisu 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paweł Nocznicki · 2 lat temu
        Dałem odrobinę tej soli. A ciasteczka powinny być słodkie, więc raczej wina przepisu. Zrobiłem parę dni później drugi  raz, nie dałem nic soli i   wsypałem pół opakowania kilogramowego  cukru pudru i dalej były prawie nie słodkie. Następnym razem wsypię cały kilogram. 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          ddd · 2 lat temu
          Kilogram cukru do 300 g mąki? Może lepiej sam cukier zjeść
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł Nocznicki · 2 lat temu
    U mnie wyszła tylko jedna blacha ciasteczek i to ledwo. Musiałem dobrze ułozyć bo zabrakło już ciasta. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Czy można dać margarynę zamiast masła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pat · 2 lat temu
      Na pewno nie będą takie pyszne jak z masłem 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Ja nie dałam do lodówki tylko do zamrażalki. W zamrażarce było koło 20 min, i zrobiłam ciasto kakaowe i jasne 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 2 lat temu
      Jak długo pani piekła? Ja właśnie robię i mam już 20 min i są mokre i miękkie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 2 lat temu
    U mnie wyjdzie więcej bo już robię 4 blaszkę a jeszcze mam ciasto 😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iga · 2 lat temu
    można dodać zamiast cukru pudru zwykły cukier?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy ktoś próbował robić z tego ciasta wzory maszynką do ciastek? Jest szansa, że się uda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    https://TestujePrzepisy.pl · 2 lat temu
    przepyszne ciasteczka kruche 🤗