Waniliowe księżyce - bezglutenowe

Napisz komentarz
Waniliowe księżyce - bezglutenowe

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl), czyli popularne, niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe tym razem w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej do ciasteczek dodaję mąkę gryczaną. Jej smak jest wyczuwalny, ale jest przyjemny. Mąka gryczana w połączeniu ze zmielonymi migdałami i orzechami nadaje ciasteczkom orzechową nutę smakową. Księżyce są bardzo smaczne i ładnie trzymają kształt.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 100 g zimnego masła
  • 140 g mąki gryczanej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g zmielonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Do posypania:

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Następnie ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej części uformować wałek o ok. 1 cm grubości.
  3. Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
  4. Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  5. Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
  6. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
  7. W miseczce wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym.
  8. Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
  9. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Waniliowe księżyce - bezglutenowe Waniliowe księżyce - bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!