Waniliowe księżyce - bezglutenowe
Waniliowe księżyce (Vanillekipferl), czyli popularne, niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe tym razem w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej do ciasteczek dodaję mąkę gryczaną. Jej smak jest wyczuwalny, ale jest przyjemny. Mąka gryczana w połączeniu ze zmielonymi migdałami i orzechami nadaje ciasteczkom orzechową nutę smakową. Księżyce są bardzo smaczne i ładnie trzymają kształt.
Składniki na ok. 35 sztuk:
- 100 g zimnego masła
- 140 g mąki gryczanej
- 30 g zmielonych migdałów
- 20 g zmielonych orzechów laskowych
- 30 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 żółtko
Do posypania:
- ok. 70 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Następnie ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej części uformować wałek o ok. 1 cm grubości.
- Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
- Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
- Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
- W miseczce wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym.
- Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
- Ciasteczka przechowywać w puszce.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 35 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 13714
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!