Niskowęglowodanowe ciastka z masłem migdałowym lub orzechowym i kawałkami czekolady. Są miękkie, lekko puszyste i do tego bezglutenowe. Piekłam je już z dodatkiem mąki sojowej, jaglanej i z ciecierzycy. Wszystkie warianty smaczne. Z mąką jaglaną nie będą już niskowęglowodanowe, ale dalej bezglutenowe ;).
Składniki na ok. 20 sztuk:
100 g czekolady gorzkiej
80 g masła, temperatura pokojowa
80 g ksylitolu
szczypta soli
100 g musu (masła) migdałowego lub orzechowego (100% migdałów lub orzeszków ziemnych)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów bez skórki)
30 g mąki sojowej (z ciecierzycy lub jaglanej)
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać na kawałki. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę migdałową, sojową i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
Do drugiej miski dodać miękkie masło, ksylitol i szczyptę soli. Zmiksować na jasną masę. (Ksylitol się nie rozpuści. Miksowałam 2 minuty na wysokich obrotach).
Dodać masło migdałowe (lub orzechowe) i jajko. Zmiksować 1 minutę.
Dodać mieszankę mączną i zmiksować do połączenia lub wymieszać szpatułką. Wmieszać kawałki czekolady.
Ciasto wyłożyć na kawałek folii spożywczej. (Ciasto jest bardzo klejące, jeśli użyta mąka migdałowa jest nieodtłuszczona jak u mnie). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać z ciasta kawałki ważące ok. 27g. (Otrzymamy łącznie ok. 20 ciastek). Z kawałka ciasta uformować szybko kulkę, ułożyć ją na blasze i lekko spłaszczyć. (Ciasto mocno się klei. Odrywać je opuszkami palców i formować sprawnie kulki). Kulki układać w odstępach, ponieważ rosną podczas pieczenia. (Kulki należy uformować w miarę szybko, aby ciasto nie zdążyło się zbytnio ocieplić, bo wtedy będzie się jeszcze bardziej kleić).
Piec jedną blachę po drugiej ok. 13- 15 minut, aż ciastka lekko się zarumienią w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciastka pozostawić na blasze do ostygnięcia, ponieważ są miękkie.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Schlank und fit, Low Carb Backen".
Genialne są te ciasteczka, kombinuje z proporcjami mąk (mieszam zawsze migdałową i kokosową) raz wychodzą miękkie, delikatne, czasem super chrupiące. Mega fajny przepis :)