Ciastka migdałowe z kawałkami czekolady (low carb)

3 Komentarzy
Ciastka migdałowe z kawałkami czekolady (low carb)

Niskowęglowodanowe ciastka z masłem migdałowym lub orzechowym i kawałkami czekolady. Są miękkie, lekko puszyste i do tego bezglutenowe. Piekłam je już z dodatkiem mąki sojowej, jaglanej i z ciecierzycy. Wszystkie warianty smaczne. Z mąką jaglaną nie będą już niskowęglowodanowe, ale dalej bezglutenowe ;).

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 80 g masła, temperatura pokojowa
  • 80 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 100 g musu (masła) migdałowego lub orzechowego (100% migdałów lub orzeszków ziemnych)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów bez skórki)
  • 30 g mąki sojowej (z ciecierzycy lub jaglanej)
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na kawałki. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę migdałową, sojową i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski dodać miękkie masło, ksylitol i szczyptę soli. Zmiksować na jasną masę. (Ksylitol się nie rozpuści. Miksowałam 2 minuty na wysokich obrotach).
  4. Dodać masło migdałowe (lub orzechowe) i jajko. Zmiksować 1 minutę.
  5. Dodać mieszankę mączną i zmiksować do połączenia lub wymieszać szpatułką. Wmieszać kawałki czekolady.
  6. Ciasto wyłożyć na kawałek folii spożywczej. (Ciasto jest bardzo klejące, jeśli użyta mąka migdałowa jest nieodtłuszczona jak u mnie). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.

2

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać z ciasta kawałki ważące ok. 27g. (Otrzymamy łącznie ok. 20 ciastek). Z kawałka ciasta uformować szybko kulkę, ułożyć ją na blasze i lekko spłaszczyć. (Ciasto mocno się klei. Odrywać je opuszkami palców i formować sprawnie kulki). Kulki układać w odstępach, ponieważ rosną podczas pieczenia. (Kulki należy uformować w miarę szybko, aby ciasto nie zdążyło się zbytnio ocieplić, bo wtedy będzie się jeszcze bardziej kleić).

3

  1. Piec jedną blachę po drugiej ok. 13- 15 minut, aż ciastka lekko się zarumienią w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciastka pozostawić na blasze do ostygnięcia, ponieważ są miękkie.

4

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Schlank und fit, Low Carb Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciastka migdałowe z kawałkami czekolady (low carb) Ciastka migdałowe z kawałkami czekolady (low carb) Ciastka migdałowe z kawałkami czekolady (low carb)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Genialne są te ciasteczka, kombinuje z proporcjami mąk (mieszam zawsze migdałową i kokosową) raz wychodzą miękkie, delikatne, czasem super chrupiące. Mega fajny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Dziękuję za super przepis! Ja zamiast mąki sojowej dodaję 30 g odżywki białkowej i wychodzą rewelacyjne.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moonjack · 4 lat temu
    Najsmaczniejsze ciastka low carb jakie jadłam! I zrobiłam! :) zamiast mąki jaglanej/Z ciecierzycy dałam mąkę kokosowa - wyszły super.
    Dziękuję!