Orzechowe ślimaczki z ciasta francuskiego

6 Komentarzy
Orzechowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Szybkie i bardzo proste ciasteczka- ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem orzechowym. Smaczne, nie za słodkie i naprawdę bardzo łatwe.

Składniki na ok. 24 sztuki:

  • ok. 400 g masy orzechowej z przepisu: "Masa orzechowa"
  • 1 płat ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. Masę orzechową rozsmarować na cieście francuskim.
  2. Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku.
  3. Pokroić ostrym nożem na plasterki o ok. 1,5 cm grubości i ułożyć je w odstępach na blasze (lub dwóch) wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli ślimaczki trochę się zdeformowały podczas krojenia, uformować je dłońmi, aby były okrągłe). Dobrze skleić końcówki, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do lekkiego zarumienienia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Orzechowe ślimaczki z ciasta francuskiego Orzechowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marti · 4 lat temu
    Niedobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margarete Marschollek · 5 lat temu
    bardzo apetycznie i fajnie wygladaja,jutro pieke (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 5 lat temu
    Pyszne !!! (happy) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudiusz · 5 lat temu
    Bardzo apetycznie i fajnie wyglądają :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes Agnieszka · 5 lat temu
    Smacznie wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karmel-itka · 5 lat temu
    Wyglądają naprawdę uroczo! Porywam przepis na "zaś" :)