Owsiane ciastka z suszonymi owocami bez cukru, glutenu, laktozy i jajka. Łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego zdrowe i smaczne.
Składniki na 10 sztuk:
60 g mąki gryczanej
60 g mąki ryżowej
25 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane)
3 łyżki oleju kokosowego
200 g suszonych daktyli bez pestek
100 g suszonych moreli (lub śliwek kalifornijskich)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatek do wyboru:
40 g kakao
60 g orzechów
20 g ziaren sezamu
80 g czekolady gorzkiej posiekanej na grube kawałki (najlepiej o co najmniej 70% zawartości kakao)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełożyć na malaksera, Thermomixa itp. i zmiksować, aż powstanie klejąca masa. (W Thermomixie 40s./ obr. 6. Możecie wybrać jeden dodatek, o który wzbogacicie ciastka. Jeśli będzie to kakao lub orzechy, należy dodać je do wszystkich składników i zmiksować z nimi. Posiekaną czekoladę lub ziarna sezamu dodać do gotowej masy i zagnieść ręką).
Masę podzielić na 10 części. Uformować je w kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Kulki rozpłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut, aż delikatnie zarumienią się po bokach, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Piewrsze trzy zdjęcia: Ciastka z kawałkami migdałów bez skórki. (Posiekane migdały dodałam do masy i zagniotłam ręką). Ostatnie zdjęcie: Ciastka z sezamem.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.