Ciasteczka Mikołaje

Napisz komentarz
Ciasteczka Mikołaje

Maślane ciasteczka świąteczne dla dzieci. Takie Mikołaje ucieszą oko dziecka, a starsze dzieci chętnie je udekorują. Moja 10-cio letnia córka udekorowała sama połowę ciasteczek, za co jestem jej wdzięczna, bo trochę czasu to zajmuje ;). Broda udekorowana jest lukrem i mini piankami. Jeśli będzie problem, aby je kupić, można zrobić brodę z samego lukru. Można również użyć innych mini pianek. (Ja chciałam same białe, ale akurat jak potrzebowałam to nie znalazłam).

Składniki na ok. 22 sztuki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Lukier:

  • ok. 200 g cukru pudru
  • ok. 4 łyżek soku z cytryny

Dodatkowo:

  • czerwony barwnik spożywczy
  • kolorowe draże typu Smarties, Lentilky, m&m’s (na nos)
  • kropelki czekoladowe (na oczy)
  • ok. 40 g mini pianek marshmallows (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 4 mm i wykrawać kółka foremką lub szklanką o średnicy 7 cm.
  3. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciastek).
  4. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 14 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi ciasteczek lekko się zarumienią.
  5. Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder i sok z cytryny przełożyć do miseczki. Utrzeć łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozetrzeć tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze parę kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał z ciasteczka).
  7. Mniejszą część lukru przełożyć do drugiej miseczki, dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego i wymieszać łyżeczką do uzyskania jednolitego, czerwonego koloru.
  8. Biały i czerwony lukier przełożyć do jednorazowych rękawów cukierniczych lub małych woreczków do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę.
  9. Lukrem białym namalować na ciasteczku brodę. (Najpierw zrobić kontury, a następnie wypełnić w środku). Nad brodą zrobić kropkę z lukru i ułożyć na niej drażę, robiąc nos. Obok nosa zrobić dwie kropki z lukru na oczy i ułożyć na nich kropelki czekoladowe.

2

  1. Następnie na brodzie (na płynnym lukrze) układać (przecięte na pół nożyczkami) mini pianki.

Mini pianki marshmallows, które użyłam:

3

  1. Na końcu namalować czerwonym lukrem czapkę. Zrobić pompon z połówki mini pianki.
  2. W ten sam sposób udekorować pozostałe ciasteczka.
  3. Ciasteczka pozostawić, aby lukier zastygł. Gotowe przechowywać w puszce, w suchym miejscu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 22

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka Mikołaje
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!