Proste ciasteczka dosłownie z dwóch składników: migdałów lub orzechów i miodu. Przyprawę korzenną dodajemy, aby nadać ciasteczkom świątecznego aromatu. Szybkie, proste, bez glutenu, nabiału, jajek i cukru.
Składniki:
200 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
80 g płynnego miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
ewentualnie 1 łyżka wody
Do dekoracji (opcjonalnie):
ok. 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć zmielone migdały lub orzechy, miód i przyprawę do piernika. Zagnieść na jednolitą masę. Gdyby masa całkowicie się nie połączyła, dodać trochę zimnej wody (ja dodaję 1 łyżkę).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm na posypanym zmielonymi migdałami (lub orzechami lub cukrem pudrem) blacie.
Wykrawać dowolne kształty foremką do ciasteczek. Ciasteczka ściągać z blatu podważając je nożem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między ciasteczkami. Nie rosną podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku, aż brzegi lekko się zarumienią, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą ozdobić ciasteczka, zanurzając je do połowy w czekoladzie lub dekorując ciasteczka z wierzchu.
Myśle, że tak. Ewentualnie radziłabym nie dodawać całego miodu naraz, bo jednak orzechy włoskie są bardziej tłuste i możliwe, że przy mniejszej ilości miodu wyjdzie dobra masa.