Kruche ślimaczki cynamonowe

16 Komentarzy
Kruche ślimaczki cynamonowe

Kruche ciasteczka ślimaczki z cynamonem i cukrem w środku. Przygotowane są z kruchego ciasta na jogurcie, bez dodatku jajka. Przypominają popularne bułeczki cynamonowe. Są smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do przygotowania.

Składniki na ok. 45 sztuk:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 40 g cukru

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.
  3. W miseczce wymieszać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Posypać tym ciasto.
  4. Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  5. Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie paseczki o grubości 0,5 cm. (Ciasto będzie się trochę rozchodzić przy krojeniu. To normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta).
  6. Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 17 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 45

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ślimaczki cynamonowe Kruche ślimaczki cynamonowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 2 lat temu
    Czy mogę użyć masło roślinne?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 1 lat temu
      Ja używam masła roślinnego (prawdziwe MR) z takim dużym słonecznikiem na przykrywce i wszystkie wypieki wychodzą super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    baca · 3 lat temu
    pierwszy raz robiłem jakiekolwiek ciastka... wyszły super! nawet przy moich obu lewych rękach ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 3 lat temu
    wyszły super, u mnie piekły się trochę szybciej więc warto kontrolować 🥰dzięki za przepis, na pewno będę powtarzać! ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga · 4 lat temu
    Co można dodać kiedy nie ma się jogurtu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Ok zrobione troszkę się przypiekły. NASTĘPNYM RAZEM UPIEKĘ BULECZKI CYNAMONOWE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viola · 4 lat temu
    To ciasto jest bez proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 lat temu
    Kurczę, mnie tak ładnie nie wyszły jak na zdjęciu, w dodatku 2/3 spaliłam (wm) Ale wyszły smaczne i prezentują się bardzo fajnie. Myślę, że jeszcze kiedyś zrobię, tylko nie w 200 a 180 stopniach :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Przepis sprawdzony, ciasteczka pyszne. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 5 lat temu
    czy przy termoobiegu można wstawić dwie blachy jednocześnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 6 lat temu
    Witam, często korzystam z Twoich przepisów. Wypieki wychodzą przepyszne - jestem łasuchem. Chciałabym zrobić te ciasteczka na Boże Narodzenie. Jak długo zachowują świeżość? Czy mogę je przygotować wcześniej? Pozdrawiam. Lucyna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, możesz je już zrobić i przechować w puszce (mm) Powinny wytrzymać do 6 tygodni.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Lucyna · 6 lat temu
        Bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź. Pragnę dodać, że Twoja strona zasługuje na ocenę celującą. Każdy przepis jest dokładnie opisany, do tego zdjęcia z poszczególnych etapów. Super praca ! Gratuluję i dziękuję za pomysły, z których wiele razu korzystam. Pozdrawiam.