Kruche ciasteczka ślimaczki z cynamonem i cukrem w środku. Przygotowane są z kruchego ciasta na jogurcie, bez dodatku jajka. Przypominają popularne bułeczki cynamonowe. Są smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do przygotowania.
Przygotować ciasto. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.
W miseczce wymieszać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Posypać tym ciasto.
Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie paseczki o grubości 0,5 cm. (Ciasto będzie się trochę rozchodzić przy krojeniu. To normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta).
Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 17 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Kurczę, mnie tak ładnie nie wyszły jak na zdjęciu, w dodatku 2/3 spaliłam (wm) Ale wyszły smaczne i prezentują się bardzo fajnie. Myślę, że jeszcze kiedyś zrobię, tylko nie w 200 a 180 stopniach :D
Witam, często korzystam z Twoich przepisów. Wypieki wychodzą przepyszne - jestem łasuchem. Chciałabym zrobić te ciasteczka na Boże Narodzenie. Jak długo zachowują świeżość? Czy mogę je przygotować wcześniej? Pozdrawiam. Lucyna
Bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź. Pragnę dodać, że Twoja strona zasługuje na ocenę celującą. Każdy przepis jest dokładnie opisany, do tego zdjęcia z poszczególnych etapów. Super praca ! Gratuluję i dziękuję za pomysły, z których wiele razu korzystam. Pozdrawiam.