Kruche ciasteczka ślimaczki z cynamonem i cukrem w środku. Przygotowane są z kruchego ciasta na jogurcie, bez dodatku jajka. Przypominają popularne bułeczki cynamonowe. Są smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do przygotowania.
Przygotować ciasto. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.
W miseczce wymieszać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Posypać tym ciasto.
Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie paseczki o grubości 0,5 cm. (Ciasto będzie się trochę rozchodzić przy krojeniu. To normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta).
Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 17 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa ·
3 lat temu
Czy mogę użyć masło roślinne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
2 lat temu
Ja używam masła roślinnego (prawdziwe MR) z takim dużym słonecznikiem na przykrywce i wszystkie wypieki wychodzą super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
baca·
4 lat temu
pierwszy raz robiłem jakiekolwiek ciastka... wyszły super! nawet przy moich obu lewych rękach ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
4 lat temu
wyszły super, u mnie piekły się trochę szybciej więc warto kontrolować 🥰dzięki za przepis, na pewno będę powtarzać! ❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jadwiga ·
5 lat temu
Co można dodać kiedy nie ma się jogurtu ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Gęstą, kwaśną śmietanę 10- 18%
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
5 lat temu
Ok zrobione troszkę się przypiekły. NASTĘPNYM RAZEM UPIEKĘ BULECZKI CYNAMONOWE.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viola·
5 lat temu
To ciasto jest bez proszku do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, bez proszku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
5 lat temu
Kurczę, mnie tak ładnie nie wyszły jak na zdjęciu, w dodatku 2/3 spaliłam (wm) Ale wyszły smaczne i prezentują się bardzo fajnie. Myślę, że jeszcze kiedyś zrobię, tylko nie w 200 a 180 stopniach :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Przepis sprawdzony, ciasteczka pyszne. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
6 lat temu
czy przy termoobiegu można wstawić dwie blachy jednocześnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
7 lat temu
Witam, często korzystam z Twoich przepisów. Wypieki wychodzą przepyszne - jestem łasuchem. Chciałabym zrobić te ciasteczka na Boże Narodzenie. Jak długo zachowują świeżość? Czy mogę je przygotować wcześniej? Pozdrawiam. Lucyna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, możesz je już zrobić i przechować w puszce (mm) Powinny wytrzymać do 6 tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
7 lat temu
Bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź. Pragnę dodać, że Twoja strona zasługuje na ocenę celującą. Każdy przepis jest dokładnie opisany, do tego zdjęcia z poszczególnych etapów. Super praca ! Gratuluję i dziękuję za pomysły, z których wiele razu korzystam. Pozdrawiam.