Delikatne, lekkie rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z powidłami lub marmoladą w środku i lukrem na zewnątrz. Do ciasta nie dodajemy ani cukru, ani jajka. Rogaliki osładza nadzienie i lukier. Przepyszne, najlepsze i łatwe do przygotowania.
Składniki na 40 sztuk:
Ciasto krucho- drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
Nadzienie:
powidła śliwkowe, twarda marmolada
Lukier:
100 g cukru pudru
ok. 2 łyżek wrzątku
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto podzielić na pięć równych części.
Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy rogalików).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej wody). Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach.
Uwaga:
Rogaliki można zamrozić już polukrowane. Zamrożone wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić do całkowitego rozmrożenia lub rozmrozić w mikrofalówce.