Delikatne, lekkie rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z powidłami lub marmoladą w środku i lukrem na zewnątrz. Do ciasta nie dodajemy ani cukru, ani jajka. Rogaliki osładza nadzienie i lukier. Przepyszne, najlepsze i łatwe do przygotowania.
Składniki na 40 sztuk:
Ciasto krucho- drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
Nadzienie:
powidła śliwkowe, twarda marmolada
Lukier:
100 g cukru pudru
ok. 2 łyżek wrzątku
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto podzielić na pięć równych części.
Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy rogalików).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej wody). Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach.
Uwaga:
Rogaliki można zamrozić już polukrowane. Zamrożone wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić do całkowitego rozmrożenia lub rozmrozić w mikrofalówce.
Przepis na ciasto super. Do tego nadzienie z Twojego przepisu na masę orzechową lub migdałową. Ja zrobiłem orzechowo-migdałową z rodzynkami. Równie wspaniała. Jedyne co bym zmienił, to sposób dodawania drożdży, bo rozkruszone ciężko wyrobić ręcznie, by nie było ich malutkich grudek. Myślę, że można by było rozpuścić je w śmietance. Pozdrawiam.
Rogaliki przepyszne i bardzo proste ich wykonanie.Najlepsze z nadzieniem różanym miam miam. Robiłam również inne rogaliki z tej strony ,wszystkie przepisy są proste ale produkty upieczone są wspaniałe dziękuje.
Bardzo smaczne :) dodałam suche drożdże, wcześniej rozpuszczone w małej ilości ciepłej wody z odrobiną cuku i mąki, jak zaczęły pracować/ spieniły się i urosły/ dodałam do reszty składników, wyszły delikatne, pulchne i ładnie wyrosły.
Robiłam te rogaliki na drożdżach instant, ale szczerze powiem, że efekt na świeżych jest dużo lepszy. Wiem, dziwne, bo normalnie zawsze można przeliczyć świeże drożdże na suche i na odwrót, ale może przez to, że ciasto nie rośnie w cieple, a w lodówce? Nie doszłam jeszcze do tego. Ja stosuję najczęściej przelicznik: 25 g świeżych drożdży = 7 g intant. Może spróbuj dodać ich więcej niż wyjdzie po przeliczeniu :?
Super przepis! - dziękuję. Dzisiaj przygotowałam rogaliki z: masą serową, powidlami śliwkowymi, musem jablkowym... (część rogalikow posypałam cukrem pudrem a część posmarowalam lukrem)- wspaniałe na Dzień Babci i Dziadka.Serdecznie pozdrawiam :)
Uwielbiam takie rogaliki! To prawdziwy smak z dzieciństwa :D
Ja lubie robić je z polewą i posypką orzechową, albo po prostu, z cukrem.
Marzy mi się jeszcze dojście do perfekcji i nauczenie się robienia rogali marcińskich. Może macie jakiś przepis?