Ciasteczka z banana, pasty tahini i zmielonych migdałów. Zdrowa przekąska bez glutenu, nabiału, jajek i do tego wegańska. Może być również bez cukru, jeśli cukier puder zastąpicie ksylitolem. Ciasteczka są miękkie i delikatne.
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
100 g banana (waga bez skórki, potrzebny jest jeden średniej wielkości banan)
50 g pasty tahini (kupnej, jasnej lub z przepisu: "Pasta Tahini")
2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
70 g zmielonych migdałów blanszowanych*
Dodatkowo:
sezam łuskany do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Banana (100 g), pastę tahini i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać zmielone migdały i wymieszać łyżką. (Masa jest luźna).
Sezam wsypać do miseczki. Z masy uformować kulkę (dłońmi zamoczonymi w wodzie) wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Przełożyć ją do miski i obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ziarenka sezamu mogą się delikatnie zarumienić, ale ciasteczka powinny pozostać jasne.
Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego przestygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Mogą być również zmielone orzechy lub migdały ze skórką, ale z migdałów bez skórki ciasteczka mają ładniejszy kolor, taki jak chałwa i w smaku są delikatniejsze.