Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami

25 Komentarzy
Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami

Proste i szybkie do przygotowania ciasteczka czekoladowe z kawałkami orzechów. Ciasteczka są mocno czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku.

Należy uważać, aby nie piec ich za długo, aby ich niepotrzebnie nie wysuszać. Wyciągamy je z piekarnika miękkie, a po chwili twardnieją.

https://www.youtube.com/watch?v=TtTX3QbEH4k

Składniki:

  • 110 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 90 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80 g mąki kukurydzianej i 40 g skrobi ziemniaczanej)
  • 60 g orzechów lub migdałów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę, sodę i kakao.
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować w malakserze na bardzo drobno, prawie na proszek.
  3. Orzechy lub migdały posiekać.
  4. Do miski przełożyć miękkie masło, cukier i jajko. Zmiksować mikserem chwilę (ok. 15 sekund), aby składniki się połączyły. (Nie należy masy ubijać. Cukier się nie rozpuści).
  5. Do miski z masłem przesiać mąkę z kakao i sodą. Dodać czekoladę i orzechy. Całość wymieszać łyżką, aż do połączenia.
  6. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżeczką ciasto, formować kulki i układać je na blasze w sporych odstępach.

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej ok. 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Upieczone ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są miękkie. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

Można użyć również czekolady gorzkiej. Ciasteczka wyjdą wtedy mniej słodkie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 28

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Takie mi wyszly. Bardzo dobre w smaku 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Wyglądają super. Prawie upieczone i nie są płaskie. Są wręcz lekko wypukły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Ciastka wyszły mi bardzo rozpłaszczone. W smaku dobre, ale niezwykle cienkie. Nie mam pojęcia, co zrobiłam nie tak. Czy ma ktoś może jakieś rady? Byłabym wdzięczna. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liv · 4 lat temu
    Polecam Wam też chlebek do odrywania z pesto. Pychotka!!!!!Ciocia mówiła mi, że nie był trudny. Z przyjemnością go robiła, tak jak ja te ciasteczka!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liv · 4 lat temu
    Zrobiłam te ciasteczka nie dawno. Pychotka. Moi rodzice i siostry rzucili sie na nie. W ciągu 6 minut ich nie było.....Polecam!!!Pychotka. Wyszły ładnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Czy bez dodatku czekolady ciastka wyjdą? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Dodałabym coś zamiast tej czekolady, ponieważ czekolada nie jest dodana w kawałeczkach dla wzbogacenia smaku, tylko jednak prawie, że proszek, który zagęści trochę ciasto. Dałabym trochę więcej mąki na wyczucie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Liv · 4 lat temu
      Możesz dodac kakao. Ale dużo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 5 lat temu
    Czy ciastka się same splaszcza czy trzeba to zrobić przed włożeniem do pieca?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sweet cherimoya · 6 lat temu
    O matko, te ciastka są uzależniające! Jestem na diecie, więc użyłam mąki orkiszowej i ryżowej, a zamiast cukru miodu w mniejszych ilościach. Ale i tak są przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 8 lat temu
    Wyszły pyszne, polecam blog :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 8 lat temu
    wyszły pycha! poszła już cała blacha, będę robić więcej. jedyny minus to kalorie;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 9 lat temu
    a czy zamiast orzechów można dodać słonecznik lub pestki dyni? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Isia · 9 lat temu
    Naprawdę pyszne-upiekłam przed chwilą,połowy już nie ma,sąsiedzi poczęstowani,a ja za chwilę piekę kolejne ciasteczka z podwójnej ilości składników.Dziękuję:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Pani Joanno ciasteczka są wyśmienite :-)
    Mój 1.5 roczny synek dziś pomagał mi w ich pieczeniu i napewno będziemy robić je częściej :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    a czy zamiast sody (nie lubie jej smaku) mozna uzyc proszku do pieczenia??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    ciasteczka wyszły rewelacyjne ! nic dodać nic ująć :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 11 lat temu
    Dobre placki :D Ale pokruszone z bitą śmietaną wyszedł pyszny deser :D polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    wyszły! są przepyszne :D :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    azucena · 12 lat temu
    Ten przepis to hit, zrobiłam ciasteczka na przyjście mojej przyjaciółki. Która zarzekała się że jest na diecie, i przestała jeść słodycze. Wcinała i głośno zachwalała, biorąc jeszcze łapczywie na drogę :-D.

    Ciasteczka trafiły również do firmy męża, gdzie stały się legendą. Miałam pilny telefon od męża abym jak najszybciej podała stronę z przepisami z którego pochodziły ciasteczka

    Pycha ciasteczka nic dodać nic ująć. Simple amazing ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 13 lat temu
    wspaniałe, jak ze sklepu :)