Rogaliki krucho- drożdżowe

34 Komentarzy
Rogaliki krucho- drożdżowe

Delikatne, lekkie rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z powidłami lub marmoladą w środku i lukrem na zewnątrz. Do ciasta nie dodajemy ani cukru, ani jajka. Rogaliki osładza nadzienie i lukier. Przepyszne, najlepsze i łatwe do przygotowania.

Składniki na 40 sztuk:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa

Nadzienie:

  • powidła śliwkowe, twarda marmolada

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na pięć równych części.
  3. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
  4. Na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy rogalików).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.

3

  1. Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej wody). Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach.

Uwaga:

  • Rogaliki można zamrozić już polukrowane. Zamrożone wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić do całkowitego rozmrożenia lub rozmrozić w mikrofalówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Rogaliki krucho- drożdżowe Rogaliki krucho- drożdżowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Czy ciasto może leżakować przez noc? Chciałabym z samego rana uforomować rogaliki i upiec. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nick · 3 lat temu
    Przepis na ciasto super. Do tego nadzienie z Twojego przepisu na masę orzechową lub migdałową. Ja zrobiłem orzechowo-migdałową z rodzynkami. Równie wspaniała. Jedyne co bym zmienił, to sposób dodawania drożdży, bo rozkruszone ciężko wyrobić ręcznie, by nie było ich malutkich grudek. Myślę, że można by było rozpuścić je w śmietance. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 3 lat temu
    A z budniem ktoś robił?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    no_name35 · 3 lat temu
    Super przepis, ja robiłam na mące orkiszowej i też pyszne🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy te rogaliki wyjdą jak się użyje mąki bezglutenowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Przepyszne rogaliki. Szybko sie je robi, a jeszcze szybciej zjada😊Mieciutkie i delikatnie kruche. Hmmm, czy moge zrobic je z masa makowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 4 lat temu
    Czy zamiast śmietany 30% mogę użyć 18%???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ula · 4 lat temu
      Tak, ja próbowałam. Właściwie nie zauważyłam różnicy ;-).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 4 lat temu
    Rogaliki przepyszne i bardzo proste ich wykonanie.Najlepsze z nadzieniem różanym miam miam. Robiłam również inne rogaliki z tej strony ,wszystkie przepisy są proste ale produkty upieczone są wspaniałe dziękuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Bardzo smaczne :) dodałam suche drożdże, wcześniej rozpuszczone w małej ilości ciepłej wody z odrobiną cuku i mąki, jak zaczęły pracować/ spieniły się i urosły/ dodałam do reszty składników, wyszły delikatne, pulchne i ładnie wyrosły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Rogaliki świetne bardzo szybko się robi, można zrobić z czekoladą serem, jabłkiem, dowolna fantazja wykonujących, dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Rewelacyjny przepis . Upieczone natychmiast zjedzone :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja Miłosz · 4 lat temu
    A jesli drozdze sa w proszku to ile dodac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Robiłam te rogaliki na drożdżach instant, ale szczerze powiem, że efekt na świeżych jest dużo lepszy. Wiem, dziwne, bo normalnie zawsze można przeliczyć świeże drożdże na suche i na odwrót, ale może przez to, że ciasto nie rośnie w cieple, a w lodówce? Nie doszłam jeszcze do tego. Ja stosuję najczęściej przelicznik: 25 g świeżych drożdży = 7 g intant. Może spróbuj dodać ich więcej niż wyjdzie po przeliczeniu :?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta Pendzej · 4 lat temu
    A do ciasta zero cukru, soli ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazia · 4 lat temu
    Pyszne rogaliki, przepis doskonaly - polecam,cieplutko pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazia · 4 lat temu
    Super przepis! - dziękuję. Dzisiaj przygotowałam rogaliki z: masą serową, powidlami śliwkowymi, musem jablkowym... (część rogalikow posypałam cukrem pudrem a część posmarowalam lukrem)- wspaniałe na Dzień Babci i Dziadka.Serdecznie pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Czy można zrobić te rogaliki z budyniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 5 lat temu
    Zawsze korzystam z tego przepisu. Jak nie mam śmietany to daję mleko i tez ok. Tylko moje bardziej pierogi bo rogalików jakoś nie umiem zawinąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    A czy zamiast marmolady można nadziać je czymś innym? Moje dzieci nie przepadają za marmoladą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katia_ 1988 · 6 lat temu
    Uwielbiam takie rogaliki! To prawdziwy smak z dzieciństwa :D
    Ja lubie robić je z polewą i posypką orzechową, albo po prostu, z cukrem.
    Marzy mi się jeszcze dojście do perfekcji i nauczenie się robienia rogali marcińskich. Może macie jakiś przepis?