Smaczna, wilgotna i miękka babka cytrynowa. Nie zawiera ani glutenu, ani laktozy, a w smaku jej nic nie brakuje :). Cukier można zastąpić ksylitolem i będzie jeszcze zdrowiej ;). Polecam nie tylko osobom na diecie z wykluczeniem laktozy i glutenu. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.
Składniki:
Ciasto:
3 jajka (o temperaturze pokojowej)
45 g mąki kokosowej (lub zmiksowanych na mąkę wiórków kokosowych)
80 g mąki ryżowej
30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
125 ml oleju np. rzepakowego
150 g ksylitolu (lub cukru)
skórka starta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować tłuszczem i posypać mąką np. ryżową). Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąki, skrobią i proszek do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Do miski z mąkami dodać ksylitol (lub cukier), skórkę z cytryny, sok z cytryny, żółtka i olej. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę ok. 1 minuty. Na końcu wmieszać stopniowo i delikatnie szpatułką pianę z białek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 °C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat, a gdy będzie lekko ciepła wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wyszło pysznie. Ciasto po upieczeniu puszyste i lekkie, mocno cytrynowe.Może nastepnym razem dam trochę mniej cukru. Zrobiłam z tego babeczki i wielkanocnego baranka. Zamiast mąki kokosowej dałam migdałową.
Ciasto wyszło super, a ja piec ciast nie umiem. Nie miałam mąki kokosowej więc dałam 100g mąki ryżowej plus dałam tyle mąki ziemniaczanej co w przepisie i dodałam 110 g cukru erytrytolu i cała resztę pozostała w przepi Piekłam w mini piekarniku elektrycznym 40 minut. Wyszła idealna.
Czy wyjdzie też z klasycznej mąki pszennej tortowej?Została mi tylko resztka kokosowej i nie mam już ryżowej, a mam straszną ochotę na tę babkę, bo przepis jest szybki i pyszny:) Robiłam kilka razy i zawsze wychodziła
Nie za bardzo rozumiem końcówki :) skoro zostawiam babkę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygniecia, to potem mam jeszcze wyciagnac na balt i jak bedzie lekko ciepla, wylozyc na kratke kuchenna fo calkowitego ostygniecua? Jak dls mnie, maslo maslane :)
Kratka kuchenna to jest kratka do studzenia ciast, a nie ta z piekarnika ;) Jeśli masz taką kratkę to lekko ciepłe ciasto warto jest na nią wyłożyć, zamiast na blat.
Dziękuję za świetny przepis. Robiłam już dwa razy, drugi raz z 1,5 porcji w formie z kominem. Babka jest przepyszna, lekka, wilgotna i bardzo cytrynowa. Daję mniej cukru i trochę wody do masy. Polecam!