Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru

38 Komentarzy
Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru

Smaczna, wilgotna i miękka babka cytrynowa. Nie zawiera ani glutenu, ani laktozy, a w smaku jej nic nie brakuje :). Cukier można zastąpić ksylitolem i będzie jeszcze zdrowiej ;). Polecam nie tylko osobom na diecie z wykluczeniem laktozy i glutenu. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 45 g mąki kokosowej (lub zmiksowanych na mąkę wiórków kokosowych)
  • 80 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 150 g ksylitolu (lub cukru)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować tłuszczem i posypać mąką np. ryżową). Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąki, skrobią i proszek do pieczenia.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Do miski z mąkami dodać ksylitol (lub cukier), skórkę z cytryny, sok z cytryny, żółtka i olej. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę ok. 1 minuty. Na końcu wmieszać stopniowo i delikatnie szpatułką pianę z białek.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 °C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat, a gdy będzie lekko ciepła wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 8 miesięcy temu
    ile gram dodac innej maki niż ryżowa?np pszennej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Nie mogę cytryny.Co mogę dać w zamian?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Dzień dobry chciałabym  użyć stewii, orientuje się Pani ile jej powinnam dodać? Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Wyszło pysznie. Ciasto po upieczeniu puszyste i lekkie, mocno cytrynowe.Może nastepnym razem dam trochę mniej cukru. Zrobiłam z tego babeczki i wielkanocnego baranka. Zamiast mąki kokosowej dałam migdałową. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Ciasto wyszło super, a ja piec ciast nie umiem. Nie miałam mąki kokosowej więc dałam 100g mąki ryżowej plus dałam tyle mąki ziemniaczanej co w przepisie i dodałam 110 g cukru erytrytolu i cała resztę pozostała w przepi Piekłam w mini piekarniku elektrycznym 40 minut. Wyszła idealna. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Może być cukier trzcinowy zamiast ksylitolu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Megan · 1 lat temu
    A jakiej wielkości powinna być forma silikonowa na babkę? Czy średnica 21 cm będzie ok? :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Jak dla mnie za dużo soku z cytryny. Poza tym - super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Czy wyjdzie też z klasycznej mąki pszennej tortowej?Została mi tylko resztka kokosowej i nie mam już ryżowej, a mam straszną ochotę na tę babkę, bo przepis jest szybki i pyszny:) Robiłam kilka razy i zawsze wychodziła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malina · 3 lat temu
    Witam czy mogę użyć innego tłuszczu jak olej? np masło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 3 lat temu
    Wyszlo przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Witam zaczynam przygodę bezglutenowa a to ciasto wiele się nie różni od tradycyjnych brawo zapisuje w moim nowym zeszycie z przepisami polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Pierwszy raz robiłam tą babkę rok temu. Wyszła super 😁 pachnąca, wyrośnięta, smaczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 3 lat temu
    Nie za bardzo rozumiem końcówki :) skoro zostawiam babkę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygniecia, to potem mam jeszcze wyciagnac na balt i jak bedzie lekko ciepla, wylozyc na kratke kuchenna fo calkowitego ostygniecua? Jak dls mnie, maslo maslane :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Kratka kuchenna to jest kratka do studzenia ciast, a nie ta z piekarnika ;) Jeśli masz taką kratkę to lekko ciepłe ciasto warto jest na nią wyłożyć, zamiast na blat.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Proszę o poradę... Z samą kokosową mąką da radę? Bez tej ryżowej wyjdzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety nie. Mąka kokosowa wciąga dużo płynu i babka na samej kokosowej będzie za sucha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Muszę dodac jeszcze jedno - polana lukrem cytrynowym smakuje obłędnie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kkara · 3 lat temu
    Wyszedł zakalec tak jakby mąka kokosowa wciągnęła wszystko inne, a zrobiłam według przepisu od początku czułam że coś tu nie pasuje :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 3 lat temu
    boska!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kati · 4 lat temu
    Robiłam, polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Dziękuję za świetny przepis. Robiłam już dwa razy, drugi raz z 1,5 porcji w formie z kominem. Babka jest przepyszna, lekka, wilgotna i bardzo cytrynowa. Daję mniej cukru i trochę wody do masy. Polecam!