Tort o intensywnie czerwonych, a raczej bordowych blatach, przełożony lekkim, białym kremem z serka kremowego. To jeden z amerykańskich klasyków. Warty wypróbowania. Dość prosty w smaku, ale smaczny i nie mdły ;) . Bez specjalnej dekoracji. Jest tylko posmarowany kremem. Oczywiście możecie ozdobić go dowolnie np. świeżymi owocami lub okruszkami czerwonego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
350 ml mleka
1,5 łyżki białego octu winnego
75 ml czerwonego barwnika w płynie (użyłam 2 łyżeczek barwnika Wilton w żelu)
Dno 3 tortownic* o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto. Mleko wymieszać z 1,5 łyżką octu i barwnikiem spożywczym.
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. (Można również wymieszać składniki trzepaczką).
Dodać miękkie masło i miksować na niskich (lub średnich) obrotach 5 minut.
Dalej miksując, wlewać stopniowo zabarwione mleko, a następnie dodawać po kolei po jednym jajku, aż powstanie jednolite ciasto.
Osobno wymieszać sodę z 1,5 łyżeczką octu. Od razu wmiksować do ciasta.
Ciasto przełożyć do tortownic i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka w temperaturze 160°C. (Piekłam przy ustawieniach góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (W razie potrzeby, wyrównać powierzchnię nożem. Je tego nie robiłam).
Przygotować krem. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać serek kremowy. Miksować, aż krem będzie gładki i gęsty.
Blaty przełożyć kremem. Cały tort posmarować resztą kremu. (Gdyby się zdarzyło, że krem będzie za rzadki do przełożenia, należy włożyć go do lodówki do lekkiego zgęstnienia).
Tort schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
* Jeśli nie macie 3 tortownic o śr. 22 cm to nic nie szkodzi. Ja piekłam w jednej, a reszta ciasta czekała w tym czasie na blacie i nic mu nie było ;). Po upieczeniu blatu, od razu oddzieliłam nożem ciasto od boku tortownicy, odpięłam obręcz i razem z papierem zsunęłam je na blat.
Źródło: Przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes". Zmniejszyłam tylko mocno ilość cukru w cieście i kremie. (W przepisie jest podana zmniejszona ilość).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
2 lat temu
Witam, czy ciasto można upiec "na raz" i później je przekroić na trzy blaty? Czas pieczenie będzie bardzo wydłużony?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
2 lat temu
Czy można na ten tort nałożyć lukier plastyczny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Na krem z serem nie polecam. Krem jest za wilgotny i może rozpuszczać lukier.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanna·
3 lat temu
Nie dawajcie do tego ciasta kakao!!! Mimo barwnika ciasto wychodzi po prostu ciemnobrązowe :p wyszło pyszne, ale wielka szkoda, że nie wyszło czerwone/bordowe, a miałam zamówienie na prawdziwe red velvet cake :<
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iw·
3 lat temu
Każdy przepis przed zamówieniem trzeba wypróbować
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marianka·
3 lat temu
To zależy jakiego barwinka Pani użyła (marka\proszek\żel) oraz jakiego kakao (marka\odtłuszczone \nieodtłuszczone - tu już będzie różnica w kolorze blatów, maślanka powinna złagodzić brąz a podbić czerwień\ewentualnie kakao typu extra dark które przyciemni znacznie ciasto, czy biedronkowa kakao które również daje bardzo ciemny blat i jest dużo gorsze smakowo i jakościowo niż np.Deco Moreno). Kakao jest nieodłącznym elementem Red Velvet, tak samo jak sporą szczypta soli aby podbić kontrast pomiędzy słodyczą ciasta a śmietankową słonością kremu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olcia·
3 lat temu
Czy mogę serek Philadelphia zamienic z zmielonym twarogiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Niestety nie. Z twarogu może być najwyzej twarożek "Mój ulubiony" z Wielunia. Lepszy byłby np. Bieluch kanapkowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julka·
4 lat temu
Witam, czy można zastąpić ocet winny sokiem z cytryny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wydaje mi się, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
3 lat temu
Wyszedł z cytryna?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Witam, Barwnik sprzedawany jest w gramach 28g ma op ile ma uzyć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
5 lat temu
Po dodaniu octu do mleka, mleko się zważyło. Czy to normalne? Mam dalej działać po kolei czy najpierw przecedzić żeby pozbyć się grudek? Pomocy!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof·
5 lat temu
Tak, to normalne. Mleko z octem to zamiennik maślanki, która jest zazwyczaj składnikiem tego ciasta ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
W przepisie wkradł się 2 razy ocet ? chyba, że tak ma być ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak ma być. Najpierw 1,5 łyżki miesza się z mlekiem i barwnikiem, a później sodę rozpuszcza się w 1,5 łyżeczce octu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
8 lat temu
wyglada super elegancko. Zapisuje sobie na nastepny weekend ;)