Red Velvet Cake

17 Komentarzy
Red Velvet Cake

Tort o intensywnie czerwonych, a raczej bordowych blatach, przełożony lekkim, białym kremem z serka kremowego. To jeden z amerykańskich klasyków. Warty wypróbowania. Dość prosty w smaku, ale smaczny i nie mdły ;) . Bez specjalnej dekoracji. Jest tylko posmarowany kremem. Oczywiście możecie ozdobić go dowolnie np. świeżymi owocami lub okruszkami czerwonego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 ml mleka
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 75 ml czerwonego barwnika w płynie (użyłam 2 łyżeczek barwnika Wilton w żelu)
  • 480 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 170 g masła
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego

Krem:

  • 110 g masła (temperatura pokojowa)
  • 600 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Dno 3 tortownic* o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto. Mleko wymieszać z 1,5 łyżką octu i barwnikiem spożywczym.
  3. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. (Można również wymieszać składniki trzepaczką).
  4. Dodać miękkie masło i miksować na niskich (lub średnich) obrotach 5 minut.
  5. Dalej miksując, wlewać stopniowo zabarwione mleko, a następnie dodawać po kolei po jednym jajku, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Osobno wymieszać sodę z 1,5 łyżeczką octu. Od razu wmiksować do ciasta.
  7. Ciasto przełożyć do tortownic i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka w temperaturze 160°C. (Piekłam przy ustawieniach góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (W razie potrzeby, wyrównać powierzchnię nożem. Je tego nie robiłam).
  8. Przygotować krem. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać serek kremowy. Miksować, aż krem będzie gładki i gęsty.
  9. Blaty przełożyć kremem. Cały tort posmarować resztą kremu. (Gdyby się zdarzyło, że krem będzie za rzadki do przełożenia, należy włożyć go do lodówki do lekkiego zgęstnienia).
  10. Tort schłodzić w lodówce.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Jeśli nie macie 3 tortownic o śr. 22 cm to nic nie szkodzi. Ja piekłam w jednej, a reszta ciasta czekała w tym czasie na blacie i nic mu nie było ;). Po upieczeniu blatu, od razu oddzieliłam nożem ciasto od boku tortownicy, odpięłam obręcz i razem z papierem zsunęłam je na blat.

Źródło: Przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes". Zmniejszyłam tylko mocno ilość cukru w cieście i kremie. (W przepisie jest podana zmniejszona ilość).

Kuchnia:

Amerykańska (USA)

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Red Velvet Cake Red Velvet Cake Red Velvet Cake
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Witam, czy ciasto można upiec "na raz" i później je przekroić na trzy blaty? Czas pieczenie będzie bardzo wydłużony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 lat temu
    Czy można na ten tort nałożyć lukier plastyczny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 2 lat temu
    Nie dawajcie do tego ciasta kakao!!! Mimo barwnika ciasto wychodzi po prostu ciemnobrązowe :p wyszło pyszne, ale wielka szkoda, że nie wyszło czerwone/bordowe, a miałam zamówienie na prawdziwe red velvet cake :<
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iw · 2 lat temu
      Każdy przepis przed zamówieniem trzeba wypróbować
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marianka · 1 lat temu
      To zależy jakiego barwinka Pani użyła (marka\proszek\żel) oraz jakiego kakao (marka\odtłuszczone \nieodtłuszczone - tu już będzie różnica w kolorze blatów, maślanka powinna złagodzić brąz a podbić czerwień\ewentualnie kakao typu extra dark które przyciemni znacznie ciasto, czy biedronkowa kakao które również daje bardzo ciemny blat i jest dużo gorsze smakowo i jakościowo niż np.Deco Moreno). Kakao jest nieodłącznym elementem Red Velvet, tak samo jak sporą szczypta soli aby podbić kontrast pomiędzy słodyczą ciasta a śmietankową słonością kremu. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcia · 2 lat temu
    Czy mogę serek Philadelphia zamienic z zmielonym twarogiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Niestety nie. Z twarogu może być najwyzej twarożek "Mój ulubiony" z Wielunia. Lepszy byłby np. Bieluch kanapkowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 2 lat temu
    Witam, czy można zastąpić ocet winny sokiem z cytryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Witam, Barwnik sprzedawany jest w gramach 28g ma op ile ma uzyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Po dodaniu octu do mleka, mleko się zważyło. Czy to normalne? Mam dalej działać po kolei czy najpierw przecedzić żeby pozbyć się grudek? Pomocy!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzysztof · 4 lat temu
      Tak, to normalne. Mleko z octem to zamiennik maślanki, która jest zazwyczaj składnikiem tego ciasta ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    W przepisie wkradł się 2 razy ocet ? chyba, że tak ma być ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak ma być. Najpierw 1,5 łyżki miesza się z mlekiem i barwnikiem, a później sodę rozpuszcza się w 1,5 łyżeczce octu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 6 lat temu
    wyglada super elegancko. Zapisuje sobie na nastepny weekend ;)