
Tort o intensywnie czerwonych, a raczej bordowych blatach, przełożony lekkim, białym kremem z serka kremowego. To jeden z amerykańskich klasyków. Warty wypróbowania. Dość prosty w smaku, ale smaczny i nie mdły ;) . Bez specjalnej dekoracji. Jest tylko posmarowany kremem. Oczywiście możecie ozdobić go dowolnie np. świeżymi owocami lub okruszkami czerwonego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- 350 ml mleka
 - 1,5 łyżki białego octu winnego
 - 75 ml czerwonego barwnika w płynie (użyłam 2 łyżeczek barwnika Wilton w żelu)
 - 480 g mąki pszennej
 - 300 g cukru
 - 30 g kakao
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 170 g masła
 - 3 jajka (rozmiar M)
 - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1,5 łyżeczki białego octu winnego
 
Krem:
- 110 g masła (temperatura pokojowa)
 - 600 g serka kremowego typu Philadelphia
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 250 g cukru pudru
 
Sposób przygotowania:
- Dno 3 tortownic* o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
 - Przygotować ciasto. Mleko wymieszać z 1,5 łyżką octu i barwnikiem spożywczym.
 - Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. (Można również wymieszać składniki trzepaczką).
 - Dodać miękkie masło i miksować na niskich (lub średnich) obrotach 5 minut.
 - Dalej miksując, wlewać stopniowo zabarwione mleko, a następnie dodawać po kolei po jednym jajku, aż powstanie jednolite ciasto.
 - Osobno wymieszać sodę z 1,5 łyżeczką octu. Od razu wmiksować do ciasta.
 - Ciasto przełożyć do tortownic i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka w temperaturze 160°C. (Piekłam przy ustawieniach góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (W razie potrzeby, wyrównać powierzchnię nożem. Je tego nie robiłam).
 - Przygotować krem. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać serek kremowy. Miksować, aż krem będzie gładki i gęsty.
 - Blaty przełożyć kremem. Cały tort posmarować resztą kremu. (Gdyby się zdarzyło, że krem będzie za rzadki do przełożenia, należy włożyć go do lodówki do lekkiego zgęstnienia).
 - Tort schłodzić w lodówce.
 
Uwagi:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
 - * Jeśli nie macie 3 tortownic o śr. 22 cm to nic nie szkodzi. Ja piekłam w jednej, a reszta ciasta czekała w tym czasie na blacie i nic mu nie było ;). Po upieczeniu blatu, od razu oddzieliłam nożem ciasto od boku tortownicy, odpięłam obręcz i razem z papierem zsunęłam je na blat.
 
Źródło: Przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes". Zmniejszyłam tylko mocno ilość cukru w cieście i kremie. (W przepisie jest podana zmniejszona ilość).
| 
 Kuchnia:  | 
 Amerykańska (USA)  | 
|
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | wysoki | 
 
 