Puszysty sernik bez spodu

515 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Cudowny przepis !!! Z całego serca Dziekuje !! (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 3 lat temu
    Serniczek pychotka 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Robiłam wiele razy, rewelacja ! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Zrobiłam go wczoraj i dla mnie i rodziny najlepszy jaki w życiu jadłyśmy. Teściowa powiedziała że mam jej dać przepis .. puszysty jak chmurką i wyśmienity w smaku , zrobiłam jeszcze polewę z cukru pudru i paluszki lizać. Zapisałam sobie ten przepis i to będzie jedyny sernik jaki będę w życiu robić.. bardzo dziękuję za przepis.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ala · 3 lat temu
      Polewa z cukru pudru??- nie ma takowej! Jest albo polewa albo lukier!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Larisa · 3 lat temu
    Pycha 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Thomas Federer · 3 lat temu
    Mniam, mniam 😍 rewelacyjny prosty i szybki serniczek 😍 u mnie tylko zamiast mąki ziemniaczanej wleciał jeden budyń śmietankowy 👍 zagości na dłużej. Pozdrawiam i dziękuję 😍
    Tutaj zdjęcia 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 3 lat temu
    Mam Jajka L ja dałem 5jajek mój piekarnik nie da się nastawić na 175 , jest 50, 100, 150, 200 lub 250, co zrobić w tedy żeby nie był płyny ani żeby się nie spalił? Ile piec na przyklad ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To wybrałabym temperaturę 150 stopni. Trzeba wydłużyć czas pieczenia, myślę, że do 1,5 godziny. Musisz obserwować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Sernik IDEALNY. Mam tylko pytanie. Robię go już któryś raz z rzędu, ale regularnie pęka z góry.. może mi Pani powiedzieć co robię źle/co zmienić? Pozdrawiam :))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Przy tym serniku nie mamy za bardzo wpływu na to jak wyrośnie i na ile pęknie. Jest mocno napowietrzony przez długie ubijanie składników i osobne ubicie białek, że mocno się podnosi, ale może popękać, gdzie mu się podoba i opaść ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania Chrabąszcz Ga · 3 lat temu
    Wyszedł taki puszysty taki delikatny palce lizać dodałam skórkę z pomaranczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzesiek · 3 lat temu
    Moje pierwsze upieczone ciasto w życiu. Palce lizać, dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MS · 3 lat temu
    Wyszedł mi zbyt mokry, czym to może być spowodowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Zrobiłam, za dużo jajek. Wyszedł fuj.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Sernik bardzo puszysty i delikatny, jak pianka😋. Tylko drugiego dnia jak już poleżał w lodówce przy krojeniu bardzo się łamał, kruszył. Czym mogło to być spowodowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patka · 3 lat temu
    Mam piekarnik gazowy. Jak piec sernik? Większość ciast ze sprawdzonych przepisów piekę dwa razy dłużej niż w elektrycznym piekarniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 3 lat temu
    Witam, czy mogę zrobić z połowy składników? Tyle akurat mam sera. Czy piec tak samo czy krócej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz. Pewnie należy piec krócej. Trzeba obserwować. Szacuję, że ok. 40- 45 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Sernik przepyszny, rozpływa się w ustach, delikatny i puszysty, dziękuję za ten przepisami;) jest rewelacyjny ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Czy jak mam ser z Piątnicy to muszę dodawać masło? Czy może być bez? Na opakowaniu jest napisane, że nie wymaga masła ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Polecam dodać, ale jak chcesz możesz zrobić bez ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 3 lat temu
        Ok dziękuję! Piekę tylko z Pani przepisów już od kilku lat ;) Zawsze wszystko się udaje i smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam serdecznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 3 lat temu
    Wyszedł przepyszny, pulchny. Polałam polewą ze śmietanki i 2 czekolad. Kto spróbował to prosił o przepis. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    1 wszy raz wyszedł mi sernik ! Prób było wiele, jest pyszny polecam ten przepis i zapisuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Czy można na dno tortownicy położyć biszkopty?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzysztof · 3 lat temu
      WŁaśnie nie polecam,sernik owszem wyjdzie,ale ciastka się przypala