Puszysty sernik bez spodu

504 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mery · 5 lat temu
    Fajny, prosty przepis, w smaku super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Ja też upiekła już drugi raz i za każdym razem wychodzi mi gumowaty,robię przecież według tego przepisu,nie wiem co robię nie tak. Chciałabym by bym puszysty. Jakąś radę proszę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    Przepis rewelacja!! Robiłam kilkakrotnie za każdym razem wyszło uwielbiam przepisy z tej strony. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Czy mi umknęło czy proszku do pieczenia nie dodajemy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Wyszedł mi wspaniały ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 5 lat temu
      Sernik wychodzi przepyszny, zamienilam maki na 60g maki kokosowej I jest rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    A mi opadl ;( i jest cienki jak nalesnik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ags · 5 lat temu
    Dzień dobry. Czy sernik mogę ucierać pałką, ręcznie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Wyszedł przepyszny, delikatny. Bardzo szybko się robi, super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arletta · 5 lat temu
    Extra przepis, prosty. Pierwszy raz wyszedł mi tak puszysty, rozpływający sie w ustach, lekki sernik. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Przepyszny! Dodałam jeszcze odsączonego ananasa w kawałkach. Szybko się robi, smakuje niebiańsko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rene · 5 lat temu
    Czyli rozumiem ze drewnianym patyczkirm lepiej nie sprawdzac bo on w srodku jest jeszcze miekki,czyli scisnie sie po ostudzeniu i wlozeniu do lodowki tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak. Serników nie sprawdza się patyczkiem, ponieważ masa serowa jest po upieczeniu wilgotna. Sernik musi wystygnąć, a następnie zostać schłodzony w lodówce. Wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Pięknie rósł ale niestety po uchyleniu piekarnika opadł ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ila · 5 lat temu
    Czy stary "zielony" piekarnik da radę go upiec?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 5 lat temu
    Czy mogę na wierzch przed pieczeniem położyć plastry brzoskwini?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina Lanc · 5 lat temu
    Czy mozna uzyc smietany 36% zamiast masla? Jezeli nie to czy jest jakis inny zamiennik masla? Sernik bedzie pieczony z quarku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam!!!
    Ser z wiaderka. Dałam kruche pod spód z obawy, że opadnie i będzie zbyt cienki. Zupełnie niepotrzebnie. Sernik studzony w piekarniku opadł minimalnie. Puszysty i delikatny.
    Dziękuję za wspaniały przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Czy mając większe jajka np. L moge użyć ich 6?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 lat temu
    Czy jeśli będę piekła w kwadratowej blaszce to również ja wyłożyć papierem do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magma · 5 lat temu
    Moj pękł, ale chyba nie upiekł się w środku, trochę papkowaty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda Dąbrowska · 5 lat temu
    Czy moge zrobic z serca mascarpone? Mam duza ilosc i chcialabym go zuzyc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Myślę, że jedno opakowanie 250 g mascarpone i 750 g twarogu będzie w porządku.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 5 lat temu
        Sam mascarpone nie moze byc? Za tlusty? Mam 1,5 kg tego serka wlasnie.