Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.
Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Oddzielić żółtka od białek.
W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.
A ja piekę ciasta tylko z termoobiegiem, bo wtedy wychodzą super - równiutko podpieczone. Trzeba tylko piec w trochę niższej temperaturze i odrobinę skrócić czas pieczenia. Polecam!
mozna, mieszkam w UK - mój piekarnik nie ma opcji góra - dół, korzystam zatem tylko z termoobiegu - zmniejszam troche temperaturę i tez wszystko ładnie wychodzi
W smaku ok. Trochę mokry wychodzi i pomimo zabiegów opadł prawie na płasko. Zrobiłam na dużej blaszce ale był wyższy jak wkładałam do piekarnika niż wyciągnęłam. (fail)
Wszystko zrobilam jak podane w przepisie. Sernik opadl ! a godzina w piekarniku jest z pewnoscia NIE wystarczajaca. Moj siedzial poltorej I Nadal Mokry w srodku. Podana Porcja na pewno NIE na tortownice 26 cm, po nalozeniu siega prawie do rantu a podczas pieczenia robi sie gorka ponad wiec podczas pieczenia NIE mozna polozyc foli na wierzch zeby sie nie spieklo. Podsumowujac: przecietniak, jak wszystkie przepisu na sernik ktore probowalam dotychczas.
Widocznie zależy od piekarnika ja mój równo po godz wylaczylam z Tortownicy mi nie wyszło A i w końcowej fazie przykryłam folią ( ciasto na górze jest suche więc śmiało położyłam folię która dotykala ciasta ) jak dla mnie przepis świetny ciasto puszyste i wilgotne polecam
Wyszedł rewelacyjnie, puszysty nie za słodki, mąż i tata się zajadają. Muszę przyznać, że to kolejny przepis z Pani strony, który wyszedł świetnie. Pozdrawiam😉
Piekłam sernik przez 60min, potem był w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Od spodu jest jednak mokry. Nawet jak stał już na talerzu to stał jakby lekko w wodzie. Co było źle? Dłużej piec? Ale wtedy spali się od góry, bo od góry był ok.
Spróbuj następnym razem z innym serem. Może był lużny i mocno wodnisty? Możesz po godzinie przyrzucić z góry kawałek folii spożywczej i podpiec jeszcze sam dół.
Rewelacyny przepis, nigdy , żadnego ciasta nie piekłem a wyszedl mi wspaniały sernik ; córki sa zdumione ! Na foremkę położyłem papier do pieczenia , następnie cherbatniki a wszystko pozostałe wg przepisu ; dodam jeszcze że ser wykonałem samodzielnie z mleka prosto od krowy (l mn) chodowca krów podarował mi 60l - zepsuła sie chłodnia )