Puszysty sernik bez spodu

509 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fanusia · 4 lat temu
    Jeszcze mam pytanie czy piekarnik z termoobiegiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Grzałka góra- dół, jest podane w przepisie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daniel0 · 4 lat temu
      Z doświadczenia nie piecze się ciast z termoobiegiem, bo góra jest spalona, a w środku surowe
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      A ja piekę ciasta tylko z termoobiegiem, bo wtedy wychodzą super - równiutko podpieczone. Trzeba tylko piec w trochę niższej temperaturze i odrobinę skrócić czas pieczenia. Polecam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna · 4 lat temu
      mozna, mieszkam w UK - mój piekarnik nie ma opcji góra - dół, korzystam zatem tylko z termoobiegu - zmniejszam troche temperaturę i tez wszystko ładnie wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Czy można na spód położyć herbatniki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis, mój pierwszy sernik w życiu i jestem z siebie dumna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sabina · 4 lat temu
      (ok)Ale piękny
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Danusia · 4 lat temu
        Dziękuję (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamkie · 4 lat temu
    Ale wyrósł 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    A jaki najlepiej ser z wiaderka, jakiej firmy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Przemek · 4 lat temu
      Twaróg sernikowy piątnica w kubełku. Polecam, na nim jeszcze się nie zawiodłem jako na jedynym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janka · 4 lat temu
    Super przepisz przepisny sernik 😊👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Witam jeśli robię sernik z serem z wiaderka to czy mogę zrobić na prostokątnej blasze i wyjdzie? 20x25?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Wspanialy przepis, moj pierwszy w życiu sernik i wyszedł idealne ☺ Dziękuje 💕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    W smaku ok. Trochę mokry wychodzi i pomimo zabiegów opadł prawie na płasko. Zrobiłam na dużej blaszce ale był wyższy jak wkładałam do piekarnika niż wyciągnęłam. (fail)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 4 lat temu
    Najlepszy przepis, wszystko wyszło idealnie! :) Zamiast cukru pudru polałem czekoladą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sophie · 4 lat temu
    Wszystko zrobilam jak podane w przepisie. Sernik opadl ! a godzina w piekarniku jest z pewnoscia NIE wystarczajaca. Moj siedzial poltorej I Nadal Mokry w srodku. Podana Porcja na pewno NIE na tortownice 26 cm, po nalozeniu siega prawie do rantu a podczas pieczenia robi sie gorka ponad wiec podczas pieczenia NIE mozna polozyc foli na wierzch zeby sie nie spieklo. Podsumowujac: przecietniak, jak wszystkie przepisu na sernik ktore probowalam dotychczas.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mika · 4 lat temu
      Widocznie zależy od piekarnika ja mój równo po godz wylaczylam z Tortownicy mi nie wyszło A i w końcowej fazie przykryłam folią ( ciasto na górze jest suche więc śmiało położyłam folię która dotykala ciasta ) jak dla mnie przepis świetny ciasto puszyste i wilgotne polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Wyszedł rewelacyjnie, puszysty nie za słodki, mąż i tata się zajadają. Muszę przyznać, że to kolejny przepis z Pani strony, który wyszedł świetnie. Pozdrawiam😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciek · 4 lat temu
    Sernik wyszedl lekko kwaśny. Co może być przyczyna? Wygląda jak z obrazka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Piekłam sernik przez 60min, potem był w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Od spodu jest jednak mokry. Nawet jak stał już na talerzu to stał jakby lekko w wodzie. Co było źle? Dłużej piec? Ale wtedy spali się od góry, bo od góry był ok.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Spróbuj następnym razem z innym serem. Może był lużny i mocno wodnisty? Możesz po godzinie przyrzucić z góry kawałek folii spożywczej i podpiec jeszcze sam dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 4 lat temu
    Przepyszny 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marian · 4 lat temu
    Rewelacyny przepis, nigdy , żadnego ciasta nie piekłem a wyszedl mi wspaniały sernik ; córki sa zdumione ! Na foremkę położyłem papier do pieczenia , następnie cherbatniki a wszystko pozostałe wg przepisu ; dodam jeszcze że ser wykonałem samodzielnie z mleka prosto od krowy (l mn) chodowca krów podarował mi 60l - zepsuła sie chłodnia )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Wspaniały sernik. Taki, który opada po upieczeniu, kojarzy mi się z dzieciństwem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Moj ulubiony dodaje na gore brzoskwinie z puszki i polewam biala czekolada 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Zamiast tortownicy na blaszce można upiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    A gdyby upiec w kąpieli? Wpłynie to na puszystość?