Szarlotka bezglutenowa

53 Komentarzy
Szarlotka bezglutenowa

Pyszna i prosta szarlotka bez glutenu i bez jajek. Chrupiące ciasto i chrupiąca kruszonka, a pośrodku soczyste jabłka. Bardzo smaczne ciasto nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 240 g masła
  • 150 g cukru

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć (na mus lub mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy powinien odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Szarlotkę podawać samą lub z kleksem bitej śmietany.

Uwagi:

  • * Użyłam odmiany Gala.
  • Jeśli kruszonka byłaby za sypka, to wystarczy ciasto jeszcze raz zagnieść, aż zacznie się bardziej kleić.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Szarlotka bezglutenowa Szarlotka bezglutenowa Szarlotka bezglutenowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 miesięcy temu
    Zawsze mi wychodzi j jest pyszne. Daje czasami mniej masła. SUPER PRZEPIS.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanka · 8 miesięcy temu
    Wyśmienita,pachnąca masłem i chrupka. Dałam mus z papierówek i trochę mniej cukru. Piekłam pierwszy raz i już wiem,że będzie naszą ulubioną. Polecam!!!😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klara · 1 lat temu
    Jestem zachwycona! W KOŃCU przepis na szarlotkę, który mi wyszedł - bardzo, bardzo dziękuję 🤍 modyfikacje moje: jak widać, kocham kruszonkę, wiec jabłek wzięłam dosłownie piec i to raczej małych niż dużych oraz użyłam maki schar bezglutenowej zamiast kukurydzianej. Serdecznie polecam i w weekend robię ponownie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Maria · 3 lat temu
    Ja użyłam mąki schar mix, 2 łyżki śmietany 30%, 2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia, ciasto się nie kruszy... Pierwszy raz zrobiłam według przepisu i się kruszyło przy krojeniu,za drugim razem zmodyfikowałam i wyszło idealnie... Doradzam również trzymać ciasto w lodówce. Pozdrawiam (hi)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 2 lat temu
      Czy produkty z modyfikacji przepisu użyła Pani dodatkowo do pozostałych składników, czy w zamian?Rozumiem, że 200 g mąki kukurydzianej i 200 g skrobi ziemniaczanej zastąpiła Pani 400 g mąką Schar-Mix, a reszta?Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lit · 3 lat temu
    Ja użyłam mąki kukurydzianej i mąki ziemniaczanej. Totalna porażka :( O ile ciasto się pięknie zagniotło i wyglądało na kruche to potem zamiast się piec gotowało się . Niezła zadyma ... Czy to oznacza ,że musi być SKROBIA a nie mąka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis, ja użyłam masła klarownego. Można też zrobić kruche ciasteczka, wychodzą idealne💗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Ja zagniotłam ciasto z dodatkiem 3 jaj przepiórczych i dwóch łyżek jogurtu kokosowego. Ciasto było jednolite i plastyczne. Schlłodzilam w zamrażarce, na wierzch starałam zamrożone ciasto na tarce. Wyszło bardzo smaczne. Użyłam mąki schar mix c oraz skrobii z tapioki. Trochę masła, reszta to masło roślinne że względu na alergię. Jabłka były że słoiczka. Swojski mus.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Czy można dodać do ciasta jajko lub tylko żółtko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Wyszło genialnie. Jestem zachwycona a moje dzieci tymbardziej 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Glupie pytanie, ale studzic w piekarniku czy wyjać. Mąki bezglutenowe sa sypkie i nie wiem czy lepiej zeby odparowało czy zeby trochę nawilglo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    Ciasto jest surowe nie ścina się w piekarniku.
    Z logicznego punktu widzenia nie ma co go wiązać bo jest masło i mąka jedynie .Masło się topi pod wpływem temperatury wiec zachodzę w głowę jak Wam wyszło to ciasto... jakim cudem😏
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wszystko jest dobrze podane w przepisie. Chcą zrobić ciasto kruche wysatrczy mąka, cukier i masło. Może nie wzięłaś prawdziwego masła co najmniej 80% tłuszczu? tylko z dodatkiem olejów.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        mali · 4 lat temu
        U mnie podobna sytuacja i zachodzę w głowę co zrobiłam nie tak skoro tylu osobom wyszło. Masło bez laktozy 82% (tradycyjne ciasto wychodzi bez problemu), piekarnik góra-dół. Zagniotło się wybornie! I nagle takie zaskoczenie, schłodziłam przed pieczeniem w lodówce, bo piekarnik miałam zajęty, ale to chyba nie powinno zaszkodzić.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Jeśli się nie dopiekło to albo jabłka były za wilgotne (za mało przesmażone), albo w twoim piekarniku należy piec dłużej.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Hanna · 2 lat temu
          Ja użyłam margaryny Kasi 70% tłuszczu i wyszło idealne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 4 lat temu
    Robiłam wczoraj. Rewelacja. Do jabłek zamiast cukru dałam 3 łyżki miodu i trochę cytryny. Przepychota 😋😋😋. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 4 lat temu
    Składniki i proponuje jak w przepisie, tylko zamiast masła użyłam margaryne i ciasto nawet nie da się pokroić. Jest tak kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 4 lat temu
    Czy zamiast masła można dać margarynę roślinną ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 4 lat temu
    Ciasto po wyrobieniu wyszło zbyt rzadkie ,teraz w piekarniku po 18 min jest surowe:(Co mogę zrobić żeby je uratować? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Ile kcal mniej wiecej ma takie ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maria · 1 lat temu
      Ja liczyłam :) całe ciasto to nie wiem ale porcja tj. 191 gramów ma 377 kcal więc całe ciasto  4524 kcal. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 5 lat temu
    Jestem początkującym "kucharzem", więc chciałbym zapytać: Czy ciasto na dole musi być (pod)pieczone wcześniej? Gdybym ułożył całość w tortownicy (ciasto - jabłka - kruszonka) i dał do piekarnika na jednakowy czas, to czy ciasto na dole nie upiekłoby się wystarczająco dobrze? Jeśli znajdzie Pani wolną chwilę, to będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Zależy od przepisu. Czasami wystarczy wszystko razem upiec i jest dobrze. Natomiast najpewniej jest podpiec spód wcześniej, szczególnie gdy nadzienie jest wilgotne. Jeśli wychodzi Ci ciasto z podpieczonym spodem, to możesz raz zrobić test bez podpiekania i się przekonasz, czy skracając czas pracy ciasto wyjdzie dopieczone i równie dobre ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 5 lat temu
    Witam, zabieram się za robienie ciasta, ale mam pytanie czy mogę użyć innych proporcji mąk? Np. z ziemniaczanej, ryżowej i jaglanej. Mam również kojosową. Jestem kompletnie zielona w temacie bezglutenowych wypieków i nie wiem jak ciasto z danej mąki zachowuje się i smakuje. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Według mnie to ilość skrobi zostawiłabym jak jest w przepisie, a mąkę kukurydzianą zastąpiłabym jaglaną pomieszaną z ryżową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwa · 5 lat temu
    Witam czy mogę dać całe ciasto na spód - podpiec- i dac 1kg sera? ile wtedy min podpiekac samo ciasto? bo sernik z 1kg sera musi sie piec ok 1godziny. i czy spod tez wystudzic zanim dam mase serową? (fail) (call)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Po co tyle ciasta na spód? Zrobiłabym z połowy, tak jak jest w przepisie i podpiekła do zarumienienia się ciasta. Masę serową można wyłożyć na lekko ciepłe lub chłodne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ludwika · 5 lat temu
    Czy mąka kukurydziana ma być mąką ( żółta w kolorze) czy skrobią kukurydzianą ( biała). Czy w cieście mie czuć charakterystycznego smaku mąki kukurydzianej?