Szarlotka bezglutenowa

52 Komentarzy
Szarlotka bezglutenowa

Pyszna i prosta szarlotka bez glutenu i bez jajek. Chrupiące ciasto i chrupiąca kruszonka, a pośrodku soczyste jabłka. Bardzo smaczne ciasto nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 240 g masła
  • 150 g cukru

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć (na mus lub mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy powinien odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Szarlotkę podawać samą lub z kleksem bitej śmietany.

Uwagi:

  • * Użyłam odmiany Gala.
  • Jeśli kruszonka byłaby za sypka, to wystarczy ciasto jeszcze raz zagnieść, aż zacznie się bardziej kleić.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Szarlotka bezglutenowa Szarlotka bezglutenowa Szarlotka bezglutenowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanka · 3 miesięcy temu
    Wyśmienita,pachnąca masłem i chrupka. Dałam mus z papierówek i trochę mniej cukru. Piekłam pierwszy raz i już wiem,że będzie naszą ulubioną. Polecam!!!😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klara · 1 lat temu
    Jestem zachwycona! W KOŃCU przepis na szarlotkę, który mi wyszedł - bardzo, bardzo dziękuję 🤍 modyfikacje moje: jak widać, kocham kruszonkę, wiec jabłek wzięłam dosłownie piec i to raczej małych niż dużych oraz użyłam maki schar bezglutenowej zamiast kukurydzianej. Serdecznie polecam i w weekend robię ponownie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Maria · 2 lat temu
    Ja użyłam mąki schar mix, 2 łyżki śmietany 30%, 2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia, ciasto się nie kruszy... Pierwszy raz zrobiłam według przepisu i się kruszyło przy krojeniu,za drugim razem zmodyfikowałam i wyszło idealnie... Doradzam również trzymać ciasto w lodówce. Pozdrawiam (hi)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 2 lat temu
      Czy produkty z modyfikacji przepisu użyła Pani dodatkowo do pozostałych składników, czy w zamian?Rozumiem, że 200 g mąki kukurydzianej i 200 g skrobi ziemniaczanej zastąpiła Pani 400 g mąką Schar-Mix, a reszta?Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lit · 2 lat temu
    Ja użyłam mąki kukurydzianej i mąki ziemniaczanej. Totalna porażka :( O ile ciasto się pięknie zagniotło i wyglądało na kruche to potem zamiast się piec gotowało się . Niezła zadyma ... Czy to oznacza ,że musi być SKROBIA a nie mąka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Bardzo dobry przepis, ja użyłam masła klarownego. Można też zrobić kruche ciasteczka, wychodzą idealne💗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Ja zagniotłam ciasto z dodatkiem 3 jaj przepiórczych i dwóch łyżek jogurtu kokosowego. Ciasto było jednolite i plastyczne. Schlłodzilam w zamrażarce, na wierzch starałam zamrożone ciasto na tarce. Wyszło bardzo smaczne. Użyłam mąki schar mix c oraz skrobii z tapioki. Trochę masła, reszta to masło roślinne że względu na alergię. Jabłka były że słoiczka. Swojski mus.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Czy można dodać do ciasta jajko lub tylko żółtko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Wyszło genialnie. Jestem zachwycona a moje dzieci tymbardziej 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Glupie pytanie, ale studzic w piekarniku czy wyjać. Mąki bezglutenowe sa sypkie i nie wiem czy lepiej zeby odparowało czy zeby trochę nawilglo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    Ciasto jest surowe nie ścina się w piekarniku.
    Z logicznego punktu widzenia nie ma co go wiązać bo jest masło i mąka jedynie .Masło się topi pod wpływem temperatury wiec zachodzę w głowę jak Wam wyszło to ciasto... jakim cudem😏
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wszystko jest dobrze podane w przepisie. Chcą zrobić ciasto kruche wysatrczy mąka, cukier i masło. Może nie wzięłaś prawdziwego masła co najmniej 80% tłuszczu? tylko z dodatkiem olejów.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        mali · 3 lat temu
        U mnie podobna sytuacja i zachodzę w głowę co zrobiłam nie tak skoro tylu osobom wyszło. Masło bez laktozy 82% (tradycyjne ciasto wychodzi bez problemu), piekarnik góra-dół. Zagniotło się wybornie! I nagle takie zaskoczenie, schłodziłam przed pieczeniem w lodówce, bo piekarnik miałam zajęty, ale to chyba nie powinno zaszkodzić.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Jeśli się nie dopiekło to albo jabłka były za wilgotne (za mało przesmażone), albo w twoim piekarniku należy piec dłużej.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Hanna · 2 lat temu
          Ja użyłam margaryny Kasi 70% tłuszczu i wyszło idealne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 4 lat temu
    Robiłam wczoraj. Rewelacja. Do jabłek zamiast cukru dałam 3 łyżki miodu i trochę cytryny. Przepychota 😋😋😋. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 4 lat temu
    Składniki i proponuje jak w przepisie, tylko zamiast masła użyłam margaryne i ciasto nawet nie da się pokroić. Jest tak kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 4 lat temu
    Czy zamiast masła można dać margarynę roślinną ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 4 lat temu
    Ciasto po wyrobieniu wyszło zbyt rzadkie ,teraz w piekarniku po 18 min jest surowe:(Co mogę zrobić żeby je uratować? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Ile kcal mniej wiecej ma takie ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maria · 1 lat temu
      Ja liczyłam :) całe ciasto to nie wiem ale porcja tj. 191 gramów ma 377 kcal więc całe ciasto  4524 kcal. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 4 lat temu
    Jestem początkującym "kucharzem", więc chciałbym zapytać: Czy ciasto na dole musi być (pod)pieczone wcześniej? Gdybym ułożył całość w tortownicy (ciasto - jabłka - kruszonka) i dał do piekarnika na jednakowy czas, to czy ciasto na dole nie upiekłoby się wystarczająco dobrze? Jeśli znajdzie Pani wolną chwilę, to będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zależy od przepisu. Czasami wystarczy wszystko razem upiec i jest dobrze. Natomiast najpewniej jest podpiec spód wcześniej, szczególnie gdy nadzienie jest wilgotne. Jeśli wychodzi Ci ciasto z podpieczonym spodem, to możesz raz zrobić test bez podpiekania i się przekonasz, czy skracając czas pracy ciasto wyjdzie dopieczone i równie dobre ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Witam, zabieram się za robienie ciasta, ale mam pytanie czy mogę użyć innych proporcji mąk? Np. z ziemniaczanej, ryżowej i jaglanej. Mam również kojosową. Jestem kompletnie zielona w temacie bezglutenowych wypieków i nie wiem jak ciasto z danej mąki zachowuje się i smakuje. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Według mnie to ilość skrobi zostawiłabym jak jest w przepisie, a mąkę kukurydzianą zastąpiłabym jaglaną pomieszaną z ryżową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwa · 4 lat temu
    Witam czy mogę dać całe ciasto na spód - podpiec- i dac 1kg sera? ile wtedy min podpiekac samo ciasto? bo sernik z 1kg sera musi sie piec ok 1godziny. i czy spod tez wystudzic zanim dam mase serową? (fail) (call)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Po co tyle ciasta na spód? Zrobiłabym z połowy, tak jak jest w przepisie i podpiekła do zarumienienia się ciasta. Masę serową można wyłożyć na lekko ciepłe lub chłodne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ludwika · 4 lat temu
    Czy mąka kukurydziana ma być mąką ( żółta w kolorze) czy skrobią kukurydzianą ( biała). Czy w cieście mie czuć charakterystycznego smaku mąki kukurydzianej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 5 lat temu
    czy będzie miało znaczenie, czy masło jest "zwykłym" masłem czy klarowanym? Chyba smak może być trochę inny? masło klarowane będzie powodować, że ciasto będzie smakowało bardziej tłusto wydaje mi się (brak węgli, a więcej tłuszczu w 240 gr)? czy ktoś może potwierdzić/ zaprzeczyć? dziękuję.