Rolada bezowa dacquoise

Napisz komentarz
Rolada bezowa dacquoise

Lekka, bezowa rolada wypełniona lekkim kremem z serka mascarpone, masy krówkowej, orzechów i daktyli. Pyszne, słodkie, lecz nie przesłodzone i rozpływające się w ustach.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 230 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150 g masy krówkowej
  • 40 g orzechów włoskich
  • 80 g suszonych daktyli

Do dekoracji:

  • ok. ½ łyżeczki kakao
  • 2 orzechy włoskie i 2 suszone daktyle

Sposób przygotowania:

  1. Blachę do pieczenia (o wymiarach wewnętrznych ok. 30x 40 cm) wysmarować cienko olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier ze skrobią. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Bezę przełożyć na blachę i rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
  5. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Serek mascarpone wymieszać łyżką z masą krówkową na jednolitą masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę dodawać po łyżce do mascarpone z masą krówkową i mieszać delikatnie szpatułką. Ok. 3 kopiatych łyżek kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Odłożyć do dekoracji. Do reszty kremu wmieszać delikatnie orzechy i daktyle.
  7. Krem wyłożyć na chłodną bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na ok. 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).

2

  1. Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
  2. Z wierzchu posypać kakao. Kremem z rękawa cukierniczego ozdobić roladę. Orzechy i daktyle przeznaczone do dekoracji przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć na roladzie.
  3. Roladę można podawać od razu. Dobrze jest ją schłodzić ok. 1 godziny w lodówce przed podaniem, ponieważ krem zrobi się stabilniejszy. (Najlepiej zjeść roladę w dzień przygotowania, ale w lodówce utrzymuje się do 2 dni).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Rolada bezowa dacquoise Rolada bezowa dacquoise Rolada bezowa dacquoise
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!